GuidePedia

0
photoΚαθώς σημειώνονται ταραχές στη Μέση Ανατολή, η Τουρκία είναι προσεκτική σε ό,τι αφορά στη στήριξή της.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος ηγέτης σε Ευρώπη και Μέση Ανατολή που κάλεσε τον πρώην Αιγύπτιο δικτάτορα Χόσνι Μουμπάρακ να ακούσει τα αιτήματα του λαού του και να παραιτηθεί. Ωστόσο, από τότε, η απόκριση της Τουρκίας στον αυξανόμενο αριθμό διαδηλώσεων σε Μέση Ανατολή και Αφρική έχουν περιοριστεί.

"Δεν μπορούμε να θυσιάσουμε την ασφάλεια για την ελευθερία ή την ελευθερία για την ασφάλεια. Η Λιβύη πρέπει να αποφύγει τη βία και την απώλεια ζωών και να υπάρξει δημόσια τάξη ώστε να αποτρέψει αυτούς τους τύπους συγκρούσεων και την κλιμάκωση των εντάσεων", ανέφερε ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, σύμφωνα με τοπικά ΜΜΕ.
Σε επίσκεψη την προηγούμενη βδομάδα στην Τεχεράνη, καθώς οι αντιπολιτευόμενοι διαδηλωτές συγκρούονταν με δυνάμεις ασφαλείας, ο Τούρκος Πρόεδρος Αμπντουλάχ Γκιούλ προέτρεψε κυβερνήσεις της Μέσης Ανατολής να ακούσουν τα αιτήματα των λαών τους -- χωρίς να αναφέρεται άμεσα στο Ιράν.
Η λιγότερο ηχηρή στήριξη της Τουρκίας για λαούς που απαιτούν ελευθερία και δημοκρατία από απολυταρχικές ηγεμονίες σε Λιβύη και Ιράν δείχνει πως αν και οι ταραχές έχουν τις ρίζες τους στους ίδιους λόγους, η κατάσταση κάθε χώρας είναι μοναδική και η Τουρκία πρέπει να δώσει προτεραιότητα στα συμφέροντά της.
Το προηγούμενο έτος, το εμπόριο της Τουρκίας με τη Λιβύη εκτιμήθηκε στα 2,4 δισ. δολάρια. Τουρκικές εταιρείες έχουν περίπου 15,3 δισ. δολάρια σε έργα στη Λιβύη -- με 25.000 εργαζόμενους -- κυρίως στον κατασκευαστικό τομέα. Η Τουρκία εξακολουθεί να προσπαθεί να επαναπατρίσει τους πολίτες της όταν αεροπλάνο που σκόπευε να μεταφέρει κάποιες ομάδες από τη χώρα δεν έλαβε άδεια προσγείωσης.
"Εάν έχεις όμηρους Τούρκους, πρώτη προτεραιότητά σου είναι να τους πάρεις πίσω", ανέφερε ο Σόλι Οζέλ, καθηγητής διεθνών σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Bilgi. "Εάν πρόκειται να εμπλακούν οι αρχές σου, τότε τις κάνεις στην άκρη και επικεντρώνεσαι στο να απομακρύνεις τους πολίτες σου από την εμπόλεμη ζώνη".
Η πολιτική της Τουρκίας για το Ιράν είναι πιο δύσκολο να εξηγηθεί. Το επίπεδο εμπορίου της Τουρκίας με το Ιράν εκτιμάται επί του παρόντος σε 10 δισ. δολάρια. Η χώρα αποτελεί το δεύτερο μεγαλύτερο πάροχο ενέργειας της Τουρκίας, μετά τη Ρωσία. "Υπάρχουν ανησυχίες για το αν θα διακινδυνευτούν οι οικονομικές σχέσεις", ανέφερε ο Οζέλ.
Ωστόσο, η δήλωση του Γκιούλ στην Τεχεράνη την προηγούμενη βδομάδα ήταν αρκετή, πρόσθεσε.
"Εάν είσαι στο Ιράν και βρίσκεσαι δίπλα στον πρόεδρο και στο θρησκευτικό ιεράρχη και πεις αυτά που είπε ο Γκιούλ, δεν πιστεύω πραγματικά ότι πρέπει να αναφέρεις τη χώρα για την οποία μιλάς. Δεν είναι σωστό να το κάνεις όταν είσαι καλεσμένος".
Ακόμα και πριν τις ταραχές, οι σχέσεις της Τουρκίας με τη Λιβύη και το Ιράν ήταν πολύ διαφορετικές σε σύγκριση με αυτές με την Αίγυπτο.
Το εμπόριο της Τουρκίας με την Αίγυπτο αναμενόταν να αυξηθεί από 3,2 δισ. δολάρια το 2009 σε 5 δισ. δολάρια το 2011. Οι Τουρκικές επενδύσεις στην Αίγυπτο εκτιμούνται σε περίπου 3 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με τον Οζέλ, η Αίγυπτος ήταν και αυτή απογοητευμένη από το γεγονός ότι η Τουρκία προωθούσε το προφίλ της στην περιοχή και δραστηριοποιείται σε, όπως ίσως θεωρούν οι Αιγύπτιοι, Αραβικές υποθέσεις. "Η συνεργασία ήταν από απόσταση", ανέφερε ο Οζέλ.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top