GuidePedia

0
Το αντικαθεστωτικό κίνημα αποκτά όλο και μεγαλύτερες διαστάσεις στη Λιβύη ενώ μονάχα η πρωτεύουσα Τρίπολη εμφανίζεται ως προπύργιο των υποστηρικτών του καθεστώτος. Οι ΗΠΑ έκαναν γνωστό ότι πραγματοποιούν κινήσεις προσέγγισης των κομμάτων της αντιπολίτευσης, μια μέρα μετά τις κυρώσεις που ανακοίνωσε το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ,
ενώ υπουργοί Εξωτερικών απ’ όλο τον κόσμο πρόκειται να συζητήσουν στη Γενεύη συνομιλίες για την κρίση στη Λιβύη.
Ακόμα και στην Τρίπολη, που παραμένει υπό τον έλεγχο των δυνάμεων του Καντάφι οι κάτοικοι έχουν στήσει οδοφράγματα στους δρόμους για να δυσχεραίνουν τη διάβαση τους. Νωρίς το πρωί αναφέρθηκε πως η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική βάση της χώρας, κοντά στη Βεγγάζη, έχει τεθεί υπό τον έλεγχο των διαδηλωτών.

Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, περίπου 2.000 μέλη των καθεστωτικών δυνάμεων έχουν περικυκλώσει την πόλη Ζαουίγια που βρίσκεται υπό των έλεγχο των αντικαθεστωτικών πολιτών και εκφράζονται φόβοι για επιχείρηση ανακατάληψής της.
Σχεδόν 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τη Λιβύη την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τους υπολογισμούς της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες.Οι περισσότεροι κατέφυγαν στις γειτονικές χώρες της Αιγύπτου και της Τυνησίας. "Είμαστε αποφασισμένοι να συνδράμουμε την Αίγυπτο και την Τυνησία, να βοηθήσουν τον κάθε πολίτη που καταφεύγει στο έδαφός τους προερχόμενος από τη Λιβύη" δήλωσε στη Γενεύη, ο Αντόνιο Γκουτιέρες, επικεφαλής επίτροπος του ΟΗΕ για τους πρόσφυγες. "Θα προσκαλέσουμε τη διεθνή κοινότητα να ανταποκριθεί άμεσα και γενναιόδωρα σε αυτές τις δύο χώρες, ώστε να αντεπεξέλθουν με επιτυχία στην έκτακτη ανθρωπιστική τους αποστολή", προσέθεσε ο αξιωματούχος του Οργανισμού.
Περίπου 40.000 υπολογίζεται ότι κατέφυγαν την προηγούμενη εβδομάδα στην Τυνησία και άλλες 55.000 στην Αίγυπτο. Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες, βρίσκεται σε επαφή με τις τοπικές φυλές αλλά και επιτροπές των αντικαθεστωτικών στην απελευθερωμένη ανατολική Λιβύη, όπου καταγράφονται μεγάλες ελλείψεις σε τρόφιμα και ιατρικές προμήθειες και υπάρχει επείγουσα ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όπως έγινε γνωστό χθες, μετά τις πληροφορίες που έφεραν τον συνταγματάρχη Καντάφι να έχει μεταφέρει ποσά ύψους 3 δισεκατομμυρίων λιρών στη Βρετανία, συνεδρίασε κρατικό συμβούλιο στο κάστρο του Γουίνδσορ και αποφάσισε το πάγωμα όλων των περιουσιακών στοιχείων του τόσο του Μουαμάρ Καντάφι όσο και των πέντε παιδιών του, ύψους 900 εκατ. λιρών.
Επιπλέον, ο επί 42 χρόνια ηγέτης της Λιβύης φέρεται να δέχθηκε ακόμα ένα πλήγμα αφού τον εγκατέλειψε η νοσοκόμα Halyna Kolotnytska, η οποία όπως έγινε γνωστό μέσω των τηλεγραφημάτων του Wikileaks, δεν εγκατέλειπε το πλευρό του ποτέ. Σύμφωνα με αναφορές, η 38χρονη Ουκρανίδα επέστρεψε στο Κίεβο μαζί με μερικές άλλες δεκάδες Ουκρανών και ξένων υπηκόων που εγκατέλειψαν τη χώρα.
Στο μεταξύ, διέρρευσε το παρακάτω βίντεο που δείχνει τον Σεΐφ Ελ-Ισλάμ, το δεύτερο κατά σειρά γιο του Μουαμάρ Καντάφι, να «χτυπά τα τύμπανα του πολέμου» παρά τις πρόσφατες δηλώσεις του περί ηρεμίας, σε τηλεοπτικές συνεντεύξεις.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top