GuidePedia

0
Του Αλεξάντερ Κρίστι-Μίλερ για τους Southeast European Times στην Ιστανμπούλ
Τουρκική ταινία παρουσιάζει Αμερικανούς και Ισραηλινούς ως κακούργους. Μήπως η ταινία "Valley of the Wolves" προάγει το μίσος;
Οκτώ μήνες μετά την επιβίβαση Ισραηλινών καταδρομέων σε πλοίο που μετέφερε βοήθεια στη Γάζα, σκοτώνοντας εννέα Τούρκους πολίτες και εξοργίζοντας την Τουρκία, ο αγαπημένος ήρωας ταινιών δράσης της χώρας πήγε
στο Εβραϊκό κράτος για να εκδικηθεί πολυαίμακτα όσους έδωσαν εντολή για την έφοδο.
Στην ταινία "Valley of the Wolves: Palestine", η οποία κυκλοφόρησε στους τουρκικούς κινηματογράφους στις 28 Ιανουαρίου, οι κακούργοι Σιωνιστές της ταινίας παρουσιάζονται να σκοτώνουν παιδιά, να σχεδιάζουν εισβολή στη Μέση Ανατολή και να παρομοιάζονται επανειλημμένως με Ναζιστές.
Η ταινία κυκλοφόρησε μια μέρα μετά τη Διεθνή Αναμνηστική Ημέρα του Ολοκαυτώματος. Στη Γερμανία, όπου είχε προγραμματιστεί να προβληθεί την ίδια μέρα, η πρεμιέρα καθυστερήθηκε από την κινηματογραφική επιτροπή της χώρας.
"Ακόμα και στα αποσπάσματα βλέπουμε [στα τρέιλερ]... κάποιες γενικεύσεις για τον Εβραϊκό λαό και αντι-Σημιτικές προσεγγίσεις οι οποίες είναι αρκετά ενοχλητικές", ανέφερε ο Πρεσβευτής του Ισραήλ Γκάμπι Λέβι στην Agence France Presse την προηγούμενη βδομάδα. Ωστόσο, σε συνέντευξη έπειτα από την προβολή την περασμένη βδομάδα, ο σεναριογράφος της ταινίας Μπαχαντίρ Οζντενέρ ανέφερε στους SETimes πως δεν θα ήταν κακό εάν προκαλούσε ρήξη στις χώρες.
"Η σχέση μας βασίζεται σε ψέματα", ανέφερε. "Δημόσια, είμαστε οργισμένοι με το Ισραήλ, αλλά πίσω από τις κλειστές πόρτες τους πουλάμε όπλα...Ελπίζω ότι μετά από αυτή την ταινία οι διπλωμάτες μας και οι άλλοι θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες για να μιλήσουν για την Παλαιστίνη".
Ωστόσο, ο Οζντενέρ αρνήθηκε την κατηγορία ότι η ταινία είναι αντι-Σημιτική. Η ταινία είναι αντιρατσιστική", ανέφερε. "Αναφέρουμε ότι στην Παλαιστίνη, υπάρχουν εγκλήματα κατά τις ανθρωπότητας από Σιωνιστές στρατιώτες εναντίον αθώων Παλαιστινίων πολιτών".
"Δεν έχει να κάνει με κάτι αντι-Παλαιστινιακό και αντι-Ισραηλινό. Δεν αναφερόμαστε στους πολίτες του Ισραήλ. Εκατομμύρια Εβραίοι και Ισραηλινοί εναντιώνονται σε αυτή την πολιτική".
Το "Valley of the Wolves" απέκτησε τεράστια δημοτικότητα ως τηλεοπτική σειρά το 2003. Αρκετοί νεαροί άνδρες έφτασαν σε σημείο να αλλάξουν το όνομά τους σε Πολάτ Αλεμντάρ, όπως ονομάζεται ο ήρωας, τον οποίο υποδύεται ο Νετσάτι Σασμάζ.
Αν και οι αρχικοί εχθροί του Αλεμντάρ ήταν η τουρκική μαφία, σε παρεπόμενο εκμεταλλεύσιμο προϊόν και ταινίες έχει βγει από τα σύνορα της Τουρκίας για να πολεμήσει εχθρούς στο εξωτερικό -- συνήθως Αμερικανούς και Ισραηλινούς.

Ο Εμράχ Γκουλέρ, κριτικός κινηματογράφου και αρθρογράφος για θέματα λαϊκού πολιτισμού σε αρκετές Τουρκικές εφημερίδες, ανέφερε ότι η κινηματογραφική συνέχεια δείχνει την αυξανόμενη αυτοπεποίθηση της Τουρκίας στο διεθνές στερέωμα.
Πιστεύει ότι οι ταινίες και οι τηλεοπτικές σειρές εκμεταλλεύονται τη δημοφιλή υπόσταση του Πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στη Μέση Ανατολή.
"Σε πολλούς Τούρκους αρέσει η ιδέα ότι ένας Τούρκος ηγέτης είναι σεβαστός σε διαφορετικά μέρη του κόσμου. Η ταινία ακολουθεί την τάση αυτή", ανέφερε.
Πρόσθεσε ότι η ταινία απεικονίζει επίσης αλλαγές στην κουλτούρα των τουρκικών ΜΜΕ. "Μέχρι πριν από μια δεκαετία, ήταν πολύ πιο δύσκολο για τη μεσαία και κατώτερη τάξη να κάνει τη φωνή της να ακουστεί στα ΜΜΕ. Τα πράγματα έχουν αλλάξει και ο κόσμος αυτός έχει πλέον περισσότερη δύναμη".
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top