GuidePedia

0
Ανάλυση από την Αλίνα Λέχτινεν για τους Southeast European Times
Μπορεί να ωφεληθεί η Τουρκία από το κύμα φιλοδημοκρατικών κινήσεων στη Μέση Ανατολή;
Ο Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ήταν ο πρώτος αλλοδαπός ηγέτης που ζήτησε την παραίτηση του Μουμπάρακ.Πολλοί υψηλόβαθμοι πολιτικοί στην Τουρκία -- η οποία επιθυμεί να αποδείξει στην ΕΕ ότι αποτελεί λειτουργική Μουσουλμανική δημοκρατία -- ανακουφίστηκαν από την απόφαση του Αιγύπτιου Προέδρου Χόσνι Μουμπάρακ να παραιτηθεί.

"Είμαστε περήφανοι μπροστά στον Αιγυπτιακό λαό για τη θέση μας, η οποία δείχνει αξιοπρέπεια, αυτοσεβασμό και αρχές. Συμμεριζόμαστε δίκαια τον ενθουσιασμό της Αιγύπτου", ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν την Τρίτη (15 Φεβρουαρίου), σχολιάζοντας τη δραματική εξέλιξη των γεγονότων.
Μπορεί η αυξανόμενη πίεση για εκδημοκρατισμό στη Μέση Ανατολή να ενισχύσει το ρόλο της Άγκυρας ως περιφερειακό παράγοντα; Οι περισσότεροι αναλυτές βλέπουν περισσότερα οφέλη, αν και διαφωνούν στις λεπτομέρειες.
"Υπάρχει ευρεία συναίνεση ότι εάν η Αίγυπτος μεταμορφωθεί σε δημοκρατικό κράτος, θα είναι προς όφελος της Τουρκίας όσο θα είναι προς όφελος του Αιγυπτιακού λαού, καθώς επίσης ότι θα ενισχύσει περαιτέρω τη θέση της Τουρκίας στη Μέση Ανατολή", έγραψε ο Φατμά Ντισλί Ζιμπάκ στην Today's Zaman στις 7 Φεβρουαρίου.
Σύμφωνα με τον Καθηγητή Σάμπρι Σαγιάρι του Πανεπιστημίου Sabanci, το γεγονός ότι ο Ερντογάν ήταν ο πρώτος αλλοδαπός ηγέτης που κάλεσε τον Μουμπάρακ να παραιτηθεί δείχνει τη θέρμη της Τουρκίας να δει αλλαγή στην Αίγυπτο.
Μετά την παραίτηση του Μουμπάρακ, η σπουδαιότητα της γρήγορης μετάβασης στη δημοκρατία στην Αίγυπτο αποτέλεσε επίκεντρο πολλών δημοσιευμάτων τουρκικών ΜΜΕ. Ωστόσο, κάποιοι ειδικοί διστάζουν να αναφέρουν ότι αποτελεί την καλύτερη λύση για την Αίγυπτο.
"Δεν πιστεύω ότι μια γρήγορη μετάβαση είναι η πρέπουσα. Πιθανότατα να χρειαστούν δύο χρόνια προτού υπάρξει πλήρης μετάβαση. Εν τω μεταξύ, περιμένω να δω πολιτική φιλελευθεροποίηση, η οποία θα μπορεί παρεπόμενα να οδηγήσει σε μετάβαση στη δημοκρατία", ανέφερε ο Σαγιάρι.
Εν τω μεταξύ, κάποιοι ειδικοί αναφέρουν ότι η κυβέρνηση του Ερντογάν έχει την ευκαιρία να πείσει την ΕΕ για τη γεωπολιτική σημασία της.
"Η Τουρκία -- με την ακμάζουσα δημοκρατία της, την αναπτυσσόμενη οικονομία και το αυξανόμενο περιφερειακό κύρος -- αποτελεί πηγή έμπνευσης για πολλούς λαούς στην περιοχή. Αυτό θα πρέπει να το δει και η ΕΕ", ανέφερε ο Καθηγητής Ιχσάν Ντάγκι του Πολυτεχνείου Μέσης Ανατολής.
"Μέσω της Τουρκίας, η ΕΕ μπορεί να επεκτείνει τη ζώνη ειρήνης, σταθερότητας και δημοκρατίας στη Μέση Ανατολή", ανέφερε
Άλλοι, ωστόσο, προειδοποιούν ότι ο αντίκτυπος στη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας ενδέχεται να είναι περιορισμένος, και αυτό γιατί οι ίδιοι οι Τούρκοι χάνουν το ενδιαφέρον τους για την ένταξη στο μπλοκ.
Σύμφωνα με άρθρο του Heritage Foundation στις 2 Φεβρουαρίου, οπότε και ανέλαβε την εξουσία το ΑΚΡ του Ερντογάν το 2002, το 65% των Τούρκων πολιτών στήριζε την ένταξη της χώρας στην ΕΕ. Το 2010, η στήριξη για την ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ είχε πέσει στο 47%, σύμφωνα με το συντηρητικό δυναμικό εμπειρογνωμόνων.
"Δυστυχώς, η ΕΕ αναλώνεται σε ενδοσκοπική ατζέντα και πλέον δεν λαμβάνεται σοβαρά υπόψη στην Τουρκία. Συνεπώς, οι κινήσεις και το κέρδος από την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας δεν μετριέται πλέον από την πραγματική ή θεωρούμενη συμβολή τους στην προσπάθεια ένταξης στην ΕΕ", ανέφερε ο Δρ. Σερχάτ Γκουβέντς του Πανεπιστημίου Kadir Has University.
Ο Ντάγκι πρόσθεσε ότι η ΕΕ πρέπει να σταματήσει να θεωρεί την Ισλαμική ταυτότητα της Τουρκίας εμπόδιο στην ένταξη της χώρας στην Ένωση.
"Αντιθέτως, οι ιδιότητες αυτές της Τουρκίας αποτελούν το προσόν της. Δείχνει στους πολίτες της Μέσης Ανατολής ότι η Ισλαμική ταυτότητα δεν σημαίνει αναπόφευκτα αντι-Δυτική, ενάντια στην αγορά και αντιδημοκρατική", ανέφερε.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top