GuidePedia

0
Με σκεπτικισμό, τουλάχιστον, αντιμετωπίζει μέρος του διπλωματικού σώματος τα συνεχιζόμενα ανοίγματα του πρωθυπουργού κ. Γ. Παπανδρέου προς την Τουρκία, τα οποία θεωρεί ότι δεν έχουν επιφέρει κανένα αποτέλεσμα. Οπως αναφέρει έμπειρος διπλωμάτης, ακόμη και γενικές αναφορές σε βελτίωση του κλίματος ανάμεσα στις δύο χώρες στην πράξη ακυρώνονται με ευθύνη της Τουρκίας,
η οποία δεν δείχνει διατεθειμένη να μεταβάλει την τακτική της ως προς τις προκλήσεις εναντίον της Ελλάδας και την προσπάθεια να ενισχύει διά της επαναλήψεως τις διεκδικήσεις της. Ετσι, ο αυξημένος αριθμός των υπερπτήσεων τις προηγούμενες εβδομάδες και η ποιοτική αναβάθμισή τους προκαλούν τουλάχιστον σκεπτικισμό, αλλά και εισηγήσεις προς το πρωθυπουργικό γραφείο από το διπλωματικό σώμα για μεταβολή της στάσης έναντι της Αγκυρας και υιοθέτηση πιο σκληρών θέσεων. «Δεν μπορούμε να αφήσουμε να παγιωθεί και η τακτική των υπερπτήσεων ούτε οι διελεύσεις τουρκικών πλοίων κοντά στα παράλια της Αττικής, όπως στο παρελθόν κάναμε με τις παραβάσεις και παραβιάσεις, που πλέον έχουν γίνει καθημερινότητα», επισημαίνει ο ίδιος διπλωμάτης.

Στις εισηγήσεις προς τον κ. Παπανδρέου, που αφορούσαν ακόμη και μεταβολή του προγράμματός του κατά την επίσκεψη στο Ερζερούμ ώστε να καταστεί σαφές ότι η Αθήνα είναι ενοχλημένη και δεν πρόκειται να ανεχθεί την τουρκική προκλητικότητα, επισημάνθηκε, μεταξύ άλλων, πως θα πρέπει να σταλεί σαφές μήνυμα στην Αγκυρα ότι δεν μπορεί να χρησιμοποιείται η βία ως μέσο πίεσης, όταν εξελίσσεται ένας διάλογος για διευθέτηση των διμερών διαφορών.

«Οταν έχει μορφοποιηθεί το πλαίσιο διαλόγου, όταν οι δύο πρωθυπουργοί έχουν δώσει οδηγίες για εντατικοποίηση των διερευνητικών επαφών, όταν οι ίδιοι συναντώνται σε τακτά χρονικά διαστήματα για να ανανεώνουν τις πολιτικές κατευθύνσεις προς τους υφισταμένους τους, στο πλαίσιο της προσπάθειας βελτίωσης των διμερών σχέσεων, το να φθάνουν τουρκικά πολεμικά πλοία στο Σούνιο και να συνεχίζονται οι υπερπτήσεις, που συνιστούν αμφισβήτηση κυριαρχίας, είναι ουσιαστικά άσκηση βίας από την τουρκική πλευρά και η Αθήνα θα πρέπει να ανεβάσει τους τόνους της αντίδρασής της, προκειμένου να καταστήσει σαφές ότι δεν μπορεί να ανεχθεί άλλο αυτή την τακτική», αναφέρεται χαρακτηριστικά. Οσον αφορά την εξέλιξη της χθεσινής συνάντησης και συζήτησης εφ’ όλης της ύλης μεταξύ των κ. Παπανδρέου και Ερντογάν, στις διπλωματικές τάξεις δεν υπάρχει αισιοδοξία για παραγωγή αποτελεσμάτων. Οπως αναφέρουν καλά ενημερωμένες πηγές, ειδικά στις διερευνητικές απέχουμε πολύ ακόμα από το να έχουμε ένα συμφωνημένο πλαίσιο.
ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top