GuidePedia

0
Τη διατύπωση συγνώμης της Άγκελα Μέρκελ προς τους Τουρκοκυπρίους αξίωσε ο τούρκος πρωθυπουργός Ταγίπ Ερντογάν, δίνοντας συνέχεια στην ένταση μεταξύ Γερμανίας και Κύπρου, που ξέσπασε μετά την επίσκεψη της Άγκελα Μέρκελ στην Κύπρο.
Ο Ταγίπ Ερντογάν, σε ομιλία του στην Άγκυρα, έβαλε ευθέως κατά της ΕΕ, ενώ κάλεσε τη γερμανίδα καγκελάριο «να επανεξετάσει τις ιστορικές της γνώσεις».
Την παρέπεμψε μάλιστα στο βιβλίο του προκατόχου της Γκέρχαρντ Σρέντερ, υποστηρίζοντας ότι «διατυπώνει τον ανήθικο τρόπο με τον οποίο συμπεριφέρθηκαν εναντίον των Τούρκων» και περιγράφει τον τρόπο με τον οποίο δεν τηρήθηκαν οι υποσχέσεις που δόθηκαν στους Τουρκοκυπρίους.
Παράλληλα, άφησε αιχμές για την στάση που τήρησε η ΕΕ μετά την απόρριψη του σχεδίου Ανάν για την Κύπρο, καθώς καίτοι οι ελληνοκύπριοι δεν «τήρησαν το λόγο τους» καταψηφίζοντας το σχέδιο, επιβραβεύτηκαν από τους ευρωπαίους εταίρους.
Επίσης, υποστήριξε ότι ο λόγος που δεν έχει δημοσιοποιηθεί ακόμη η έκθεση του Κόφι Ανάν οφείλεται στο κόστος που θα προκληθεί στην ελληνοκυπριακή πλευρά, κατονομάζοντας ως υπεύθυνους για την έλλειψη δημοσιοποίησης την ΕΕ και τον ΟΗΕ.
Ο κ. Ερντογάν κατηγόρησε την ΕΕ ότι επιδιώκει να «στριμώξει στη γωνία» τη χώρα του, σημειώνοντας ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να δώσει πράγματα που δεν περιλαμβάνονται στις συμφωνίες. «Δεν μπορείτε να πάρετε από μας ούτε ένα γραμμάριο από τη Βόρεια Κύπρο. Εάν λέτε να δεχθούμε ως μέλος την Τουρκία και ως αντάλλαγμα να πάρουμε κάτι από την Κύπρο, δεν θα μπορέσετε» ανέφερε, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν θα γίνει το Κυπριακό ως αντικείμενο πολιτικής εκμετάλλευσης, καίτοι η ΕΕ δεν έχει τηρήσει το λόγο της στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις της χώρας του.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top