GuidePedia

0
Δυναμικά εισέρχεται η Λευκωσία στο μεγάλο ενεργειακό παιχνίδι της Ανατολικής Μεσογείου, καθώς η μεγάλη ισραηλινή εταιρεία «Delek Group» πρότεινε στην Κύπρο την κατασκευή τερματικού «πολλαπλών χρήσεων» και συνεργασία στην έρευνα και εκμετάλλευση φυσικού αερίου, όπως αποκάλυψε με δημοσίευμά της η «Middle East Economic Survey» (MEES).
Η ισραηλινή εταιρεία έχει προτείνει στην Κύπρο
την κατασκευή τερματικού για την παραλαβή φυσικού αερίου και προώθησή του σε υγροποιημένη μορφή, που θα αποτελέσει μία από τις βασικές οδούς εξαγωγής των τεράστιων κοιτασμάτων φυσικού αερίου που κρύβονται στον βυθό της περιοχής. Οι άλλες επιλογές για την εξαγωγή του φυσικού αερίου είναι (που μπορεί να είναι συμπληρωματικές) είτε η κατασκευή τερματικού υγροποίησης στο ίδιο το Ισραήλ είτε η κατασκευή του υποθαλάσσιου αγωγού προς την Ελλάδα. Την πρόταση αυτή είχε θίξει ο Ισραηλινός πρωθυπουργός Μ. Νετανιάχου στη συνάντηση που είχε με τον Γ. Παπανδρέου.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, η ισραηλινή εταιρεία «Delek», η οποία σε συνεργασία με την αμερικανική «Noble Energy» έχει τα δικαιώματα των κοιτασμάτων Leviathan, Tamar και Dalit, έχει ζητήσει να συμμετάσχει και αυτή στην άδεια που έχει η Noble για την έρευνα στο «Οικόπεδο 12» στην κυπριακή ΑΟΖ, το οποίο πιθανολογείται ότι κρύβει μεγάλες ποσότητες φυσικού αερίου.

Η MEES υποστηρίζει ακόμη ότι στην επιστολή που έχει επιδοθεί στην κυπριακή κυβέρνηση επισημαίνονται οι θετικές επιπτώσεις που θα υπάρξουν από την αποδοχή της πρότασης για την οικονομία της Κύπρου, αλλά και τα γεωστρατηγικα οφέλη για την Κύπρο, με τη μετατροπή της σε παγκόσμιο κέντρο εξαγωγής και διανομής φυσικού αερίου.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top