GuidePedia

0
Κίνα: Λογοκρισία και ψέματα για τα όσα συμβαίνουν στην Αίγυπτο
Η κινεζική λογοκρισία εμποδίζει τις συζητήσεις στο Ιντερνετ και ο επίσημος κινεζικός Τύπος παρουσιάζει μία "ωραιοποιημένη" εικόνα της κατάστασης στην Αίγυπτο, καθώς το Πεκίνο παρακολουθεί με ανησυχία και αμηχανία τις ταραχές.Οι τελευταίες ειδήσεις για την Αίγυπτο έχουν λογοκριθεί από το Twitter και τις μεγάλες ενημερωτικές ιστοσελίδες. Από το Σάββατο η αναζήτηση "Αίγυπτος" στα κινεζικά Twitter είχε ως αποτέλεσμα την εξής απάντηση:
"Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, το αποτέλεσμα της αναζήτησής σας δεν μπορεί να δημοσιοποιηθεί".
Το κυβερνών Κομμουνιστικό Κόμμα, που καταπνίγει τις δημοκρατικές διεκδικήσεις και φοβάται τις ταραχές, ανησυχεί για τον κίνδυνο μετάδοσης της εξέγερσης του Καΐρου.
Ο επίσημος κινεζικός Τύπος περιορίζεται σήμερα να αναφερθεί επιγραμματικά στο κίνημα διαμαρτυρίας και στις αντικυβερνητικές διαδηλώσεις που είχαν μέχρι στιγμής αποτέλεσμα τον θάνατο 125 ανθρώπων και χιλιάδες τραυματίες.
Η κάλυψη των γεγονότων από τον κινεζικό Τύπο επικεντρώνει στην ανάγκη επιβολής της δημόσιας τάξης μπροστά στις σκηνές χάους, παραλείποντας τον πολιτικό παράγοντα των γεγονότων και τις εκκλήσεις για εκδημοκρατισμό.
Το κεντρικό τηλεοπτικό δελτίο ειδήσεων παρουσίασε τον πρόεδρο Χόσνι Μουμπάρακ να προεδρεύει σύσκεψης στο κέντρο επιχειρήσεων του αιγυπτιακού στρατού, παραλείποντας τις σκηνές από τις δημόσιες εκδηλώσεις διαμαρτυρίας. Οι σκηνές από τις διαδηλώσεις δεν φιλοξενούνται επίσης σε καμία κινεζική εφημερίδα.
Η εφημερίδα Global Times προειδοποιεί ότι η χαώδης κατάσταση μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα λαϊκή εξέγερση.
"Ως γενική έννοια, η δημοκρατία είναι αποδεκτή από την πλειοψηφία των ανθρώπων. Όμως, ως πολιτικό σύστημα, το δυτικό μοντέλο δεν αποτελεί παρά μία επιλογή μεταξύ άλλων", σχολιάζει η εφημερίδα.
"Η Κίνα παρακολουθεί προσεκτικά την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χονγκ Λέι.
"Η Αίγυπτος είναι μία φίλη χώρα της Κίνας και ελπίζουμε ότι η κοινωνική σταθερότητα και η δημόσια τάξη θα αποκατασταθούν μόλις γίνει δυνατόν στην Αίγυπτο", πρόσθεσε.
Τα μέτρα λογοκρισίας που εφαρμόζονται για την Αίγυπτο στην Κίνα, είναι αντίστοιχα με εκείνα που το Πεκίνο εφάρμοσε κατά τη διάρκεια των επαναστάσεων κατά την τελευταία δεκαετία σε πρώην κομμουνιστικές χώρες της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της κεντρικής Ασίας.
Πιστεύω ότι η κυβέρνηση έδωσε οδηγία σε όλα τα μέσα ενημέρωσης να περιορισθούν στα τηλεγραφήματα του πρακτορείου ειδήσεων Νέα Κίνα. Είναι η συνήθης διαδικασία, δήλωσε στο Γαλλικό πρακτορείο Ειδήσεων Τζέρεμι Γκόλντκορν, αρχισυντάκτης της ενημερωτικής ιστοσελίδας Danwei.org.
Αυτή η υποχρεωτική δίοδος επιτρέπει κατά την γνώμη του στις αρχές να περιγράφουν με τα δικά τους χρώματα την εξέλιξη της κατάστασης στην Αίγυπτο, αφήνοντας να εννοηθεί ότι οι ταραχές αποτελούν αποτέλεσμα δυτικής επιρροής.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top