GuidePedia

0
ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΖΕΡΒΟΣ
Φαίνεται ότι ο καθαρός αέρας του παγωμένου Νταβός της Ελβετίας, προσφέρεται για να διαλυθούν τα σύννεφα που ενδεχομένως σκεπάζουν τις σκέψεις, και εμποδίζουν τις λέξεις να μπουν στη σωστή σειρά, ώστε να αποδώσουν και τα αληθινά συναισθήματα.
Στο Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ λοιπόν, και σε μια από τις θεματικές με τη συμμετοχή πολιτικών προσωπικοτήτων και ηγετών από όλο τον κόσμο,
το μικρόφωνο πέρασε στα χέρια του Αλί Μπαμπατζάν. Αντιπροέδρου της κυβέρνησης Ερντογάν στην Τουρκία, πάλαι ποτέ επικεφαλής της τουρκικής διπλωματίας, αλλά και υπευθύνου για την οικονομική ανάκαμψη της γείτονος.
Για όσους γνωρίζουν καλά τις γεωπολιτικές ισορροπίες στο εσωτερικό του τουρκικού κράτους, και ακόμη πιο… μέσα, του συστήματος εξουσίας του Ταγίπ Ερντογάν, ο Αλί Μπαμπατζάν είναι πολλά περισσότερα από ένας απλός αντιπρόεδρος, έστω και αυξημένες εξουσίες.
Μιλώντας λοιπόν στο Νταβός, ο Τούρκος πολιτικός που στη γείτονα χώρα θεωρείται ο πλέον φερέγγυος συνομιλητής με το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, έκλεισε, με μια αποστροφή του λόγου του, την πόρτα της ευρωπαϊκής προοπτικής για την Άγκυρα.
«Ένας από τους σημαντικότερους λόγους για τον οποίο η Τουρκία δεν μπορεί να γίνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, είναι ότι αυτή έχει εξελιχθεί σε ένα χριστιανικό κλαμπ, κάτι που στα δικά μας μάτια είναι επικίνδυνο», αιτιολόγησε ο Αλί Μπαμπατζάν τις αποστάσεις ασφαλείας που φαίνεται να παίρνει η τουρκική κυβέρνηση, από την άλλοτε «τροφαντή αγελάδα» της Ενωμένης Ευρώπης.
Είχαν προηγηθεί πρόσφατα αντίστοιχες δηλώσεις του Εγκεμέν Μπαγίς, ενώ ακόμη και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Αμπντουλάχ Γκιουλ επιλέγει επιθετική φρασεολογία, στα όρια της ρητορικής ενός παλαιο-οθωμανικού μεγαλείου. Για τον Αχμέτ Νταβούτογλου, που είναι και ο θεωρητικός μιας νέας Υψηλής Πύλης, ας μην το συζητήσουμε καλύτερα…
Αν βέβαια η Τουρκία δεν αισθάνεται ότι έχει ανάγκη την Ευρώπη, ποιος ο λόγος να συμμορφώνεται προς τας υποδείξεις; Άρα, γιατί να διατηρεί ισορροπίες απέναντι στην Ελλάδα και την Κύπρο, για παράδειγμα; Ο προβληματισμός πέφτει στο τραπέζι, και αναμένει τις εξελίξεις…
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top