GuidePedia

0
Η Τουρκία εξακολουθεί να αξιώνει μία συγγνώμη και την καταβολή αποζημίωσης για τους εννέα Τούρκους που σκοτώθηκαν από Ισραηλινούς στρατιώτες σε πλοίο του διεθνούς στολίσκου με τη βοήθεια για τη Γάζα, δήλωσε σήμερα ο Tούρκος πρωθυπουργός Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, έπειτα από συνάντηση διπλωματών που έγινε στη Γενεύη με στόχο να ξεπαγώσουν οι διμερείς σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.

«Αυτοί που θέλουν να ανοίξουν ένα νέο κεφάλαιο (στις τουρκο-ισραηλινές σχέσεις θα πρέπει πρώτα να αποδεχθούν το λάθος τους, να ζητήσουν συγγνώμη και να καταβάλουν αποζημιώσεις», δήλωσε ο Ερντογάν σε ομιλία του στο κοινοβούλιο προς τους βουλευτές του κόμματός του AKP (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης).

«Για όσο καιρό αυτό δεν γίνεται, κανείς δεν θα πρέπει να αναμένει ότι η Τουρκία θα κάνει ένα βήμα», σημείωσε ο Ερντογάν, ο οποίος ζήτησε επίσης τον τερματισμό του αποκλεισμού που έχει επιβάλει το Ισραήλ στη Λωρίδα της Γάζας, την οποία ελέγχει η Χαμάς.

Οι ισραηλινές αρχές έχουν δηλώσει ότι δεν θα ζητήσουν συγγνώμη.

Ο Τούρκος πρωθυπουργός έκανε τις δηλώσεις αυτές την επομένη των διήμερων συνομιλιών που διεξήχθησαν στη Γενεύη μεταξύ δύο διπλωματών, ενός Τούρκου και ενός Ισραηλινού, με στόχο να ξεπεραστεί η κρίση που ξέσπασε στα τέλη Μαΐου μεταξύ των δύο χωρών μετά το επεισόδιο με το διεθνή στολίσκο.

«Υπήρξαν συνομιλίες την Κυριακή και τη Δευτέρα», δήλωσε σήμερα τούρκος διπλωμάτης, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί. Η πηγή αυτή δεν έδωσε καμία διευκρίνιση όσον αφορά το αποτέλεσμα των συναντήσεων που είχαν, ούτε διευκρίνισε αν αυτές συνεχίζονται.

Η συνάντηση της Γενεύης έγινε μετά την αποστολή από την Τουρκία δύο πυροσβεστικών αεροσκαφών για να βοηθήσει το Ισραήλ στην κατάσβεση μεγάλης πυρκαγιάς στο βόρειο τμήμα της χώρας. Ο ισραηλινός πρωθυπουργός Μπενιαμίν Νετανιάχου τηλεφώνησε στον Ερντογάν για να τον ευχαριστήσει για τη χειρονομία αυτή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top