GuidePedia

0
Δέμα παγιδευμένο με εκρηκτικά εντοπίστηκε το πρωί της Δευτέρας στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη. Ιταλοί πυροτεχνουργοί πραγματοποίησαν ελεγχόμενη έκρηξη στο πακέτο, το οποίο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη. Παρόμοια δέματα βρέθηκαν και στις πρεσβείες της Βενεζουέλας, της Δανίας, και του Μονακό στην ιταλική πρωτεύουσα.
Ύποπτα πακέτα εντοπίστηκαν, αργότερα, και στην πρεσβεία της Φινλανδίας στο Βατικανό και στην πρεσβεία της Αλβανίας στη Ρώμη.
Τα δέματα, ωστόσο, που εντοπίστηκαν στις υπόλοιπες πρεσβείες δεν περιείχαν εκρηκτικά, σύμφωνα με ανακοίνωση της ιταλικής αστυνομίας. Στις πρεσβείες της Αλβανίας και της Φινλανδίας έχουν σπεύσει πυροσβέστες και μια ομάδα πυροτεχνουργών των καραμπινιέρων, μετέδωσε το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων ANSA.
Όπως σημείωσε η αστυνομία, το παγιδευμένο με εκρηκτικά πακέτο που βρέθηκε σήμερα στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη ήταν παρόμοιο με τα πακέτα-βόμβες που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα, τραυματίζοντας δύο ανθρώπους στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής.
Το παγιδευμένο πακέτο «έφτασε την Παρασκευή, όμως ουδείς το άνοιξε λόγω των εορτών των Χριστουγέννων», δήλωσε ο πρεσβευτής της Ελλάδας Μιχάλης Καμπάνης, τον οποίο επικαλείται η εφημερίδα «Ρεπούμπλικα» στον ιστότοπό της. «Σήμερα είδαμε κάτι πολύ ύποπτο και καλέσαμε τις δυνάμεις της τάξης».
Αξιωματούχος των καραμπινιέρων δήλωσε πως ο μηχανισμός που βρέθηκε στην ελληνική πρεσβεία είχε επίσης ομοιότητες με ένα μηχανισμό που είχε ανακαλυφθεί την περασμένη εβδομάδα στο μετρό της Ρώμης. Ο μηχανισμός στο μετρό είχε βρεθεί μέσα σ' ένα κουτί με καλώδια, μπαταρίες και κεραίες, όμως δεν έφερε πυροκροτητή.
Μιλώντας νωρίτερα στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων, εκπρόσωπος των καραμπινιέρων διαβεβαίωσε ότι το ύποπτο πακέτο που βρέθηκε σήμερα το πρωί στην πρεσβεία της Ελλάδας στη Ρώμη περιείχε εκρηκτικά. «Οι πυροτεχνουργοί επιχειρούν αυτή τη στιγμή να το εξουδετερώσουν και να προσδιορίσουν αν πρόκειται για ένα πακέτο παρόμοιο με αυτά που εξερράγησαν την περασμένη εβδομάδα», δήλωσε ο εκπρόσωπος.
Όπως έγινε γνωστό, σε υπάλληλο του θυρωρείου παραδόθηκε φάκελος που περιείχε μαύρη θήκη μουσικού CD, με άσπρη σκόνη στο εσωτερικό. Ο υπάλληλος κατάφερε να απομακρύνει το πακέτο και να το πετάξει στο έδαφος πριν εκραγεί. Πηγές της ιταλικής αστυνομίας αναφέρουν ότι στο φάκελο του πακέτου είχε αναγραφεί η διεύθυνση «πολιτιστικός σύνδεσμος Ελλάδα- Ιταλία» στη θέση του αποστολέα.
Αμέσως κλήθηκε η αστυνομία, η οποία πραγματοποίησε έρευνα. Οι Ιταλικές ανακριτικές αρχές θεωρούν ότι η έκρηξη δεν πραγματοποιήθηκε, πιθανόν γιατί η μπαταρία του όλου μηχανισμού μπορεί να είχε αποφορτιστεί, δεδομένου ότι το πακέτο είχε παραδοθεί από τα ιταλικά ταχυδρομεία την Παρασκευή το απόγευμα. Σύμφωνα τέλος με πηγές της Εισαγγελίας της Ρώμης το εκρηκτικό πακέτο φέρεται να περιείχε και ανάληψη ευθύνης μέσα σε μια μικρή θήκη, η οποία εξετάζεται τώρα από τις ανακριτικές αρχές.
Σε ανακοίνωσή του, το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη αναφέρει ότι «Σε συνέχεια της αποστολής παγιδευμένων δεμάτων σε διπλωματικές αποστολές στη Ρώμη, η Κεντρική Υπηρεσία του υπουργείου Εξωτερικών απέστειλε προς όλες τις ελληνικές διπλωματικές και προξενικές Αρχές στην Ιταλία οδηγίες για τη λήψη αυστηρών μέτρων ελέγχου της εισερχόμενης αλληλογραφίας. Στο πλαίσιο των ελέγχων αυτών, εντοπίστηκε σήμερα το πρωί ύποπτο δέμα στην Πρεσβεία της Ελλάδος στη Ρώμη και ειδοποιήθηκαν άμεσα οι αρμόδιες ιταλικές αρχές. Το κτίριο της Πρεσβείας εκκενώθηκε και το προσωπικό δεν διατρέχει κανένα κίνδυνο. Τον χειρισμό της υπόθεσης έχει αναλάβει η ιταλική αστυνομία».
Την περασμένη εβδομάδα μια ιταλική αναρχική οργάνωση, η FAI (Άτυπη Αναρχική Ομοσπονδία), είχε αναλάβει την ευθύνη για παγιδευμένα πακέτα που εξερράγησαν και τραυμάτισαν δύο ανθρώπους στις πρεσβείες της Ελβετίας και της Χιλής στη Ρώμη.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top