GuidePedia

0
 
Ανθρωποκυνηγητό για τον εντοπισµό τουλάχιστον 20 τζιχαντιστών, οι οποίοι εγκατέλειψαν τους τελευταίους µήνες τη βάση τους στον Νότιο Λίβανο µε κατεύθυνση την Ελλάδα και τη Βουλγαρία, έχουν εξαπολύσει οι ευρωπαϊκές µυστικές υπηρεσίες, καθώς εκφράζονται φόβοι ότι το δίκτυο µπορεί να σχεδιάζει επιθέσεις στην Ευρώπη.  Σύµφωνα µε δηµοσιεύµατα της γαλλικής Le Figaro και της
βρετανικής Observer, αυτοί οι “εξαιρετικά επικίνδυνοι” ισλαµιστές κρύβονταν τα τελευταία χρόνια στον Ain el-Hilweh, το µεγαλύτερο και πιο πυκνοκατοικηµένο παλαιστινιακό προσφυγικό καταυλισµό του Λιβάνου, έξω από τη Σιδώνα. Στην πλειονότητά τους είναι µέλη της Fatah al-Islam, ενός εξτρεμιστικού κινήµατος που θεωρείται πως διατηρεί σχέσεις με την Al Qaeda.
«Τον τελευταίο χρόνο», δήλωσε στη Figaro ο Παλαιστίνιος Συνταγµατάρχης Mahmoud Issa, υπεύθυνος ασφαλείας στο Ain el-Hilweh, «τουλάχιστον είκοσι διέφυγαν στην Ελλάδα και τη Βουλγαρία. Κάποιοι από αυτούς κατάφεραν στη συνέχεια να διεισδύσουν στη Γερµανία, τη Γαλλία και το Βέλγιο. Εχουµε τα ονόµατά τους. Προσπαθούµε να ακολουθήσουµε τα ίχνη τους, σε συντονισµό µε τις αρχές των ενδιαφερόµενων χωρών. ∆εν είναι όµως εύκολο. Μερικές φορές αλλάζουν την ταυτότητά τους, ακόµα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου τους».
Σύµφωνα µε τον Συνταγµατάρχη Ιssa, οι άνθρωποι αυτοί αποτελούν «απειλή για τηνασφάλεια» της Ευρώπης: «Ο λόγος που δεν πήγαν από το Ain el-Hilweh στο Ιράκ ή το Αφγανιστάν, όπως άλλοι παλαιότερα, είναι πως τους έχουν ζητήσει να πάνε να δώσουν τη µάχη στην Ευρώπη… Οι άνθρωποι αυτοί είναι εργαλεία στα χέρια ορισµένων δυνάµεων. ∆εν έχουν πρόβληµα χρηµάτων. Μπορούν να µείνουν µήνες ολόκληρους σπίτια τους αναµένοντας οδηγίες».
«Ισως να µην είναι υπεροργανωµένοι, αλλά αυτό δεν σηµαίνει πως δεν είναι εν δυνάµει επικίνδυνοι», συµφωνεί µιλώντας στην Observer ο Stephen Tankel απότο Ιδρυµα Carnegie. «Κάποιοι από αυτούς έχουν πολεµήσει στο Ιράκ και µπορεί να υποθέσει κανείς πως είναι έτοιµοι να πεθάνουν ως “µάρτυρες”»
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top