GuidePedia

0
Του Νίκου Στέλγια
Η συμφωνία με το Ισραήλ αναβαθμίζει τη Λευκωσία στην Ε.Ε. και διαβρώνει στρατηγικά την Τουρκία
Η Τουρκία έσπευσε από την πρώτη στιγμή να αμφισβητήσει τη συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τον καθορισμό Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης, επαναλαμβάνοντας το πάγιο επιχείρημά της ότι η κυβέρνηση της Δημοκρατίας δεν εκπροσωπεί την τουρκοκυπριακή κοινότητα.
Έντονος παραμένει ο προβληματισμός στην Άγκυρα για την υπογραφή της συμφωνίας
μεταξύ Κύπρου και Ισραήλ για τον καθορισμό της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης μεταξύ των δύο χωρών και για τη διαχείριση των ενεργειακών κοιτασμάτων στην ανατολική Μεσόγειο.
Οι τελευταίες ενδείξεις φανερώνουν ότι η Άγκυρα μελετά σενάρια με σκοπό να απαντήσει στην τελευταία κίνηση της Λευκωσίας. Την ίδια στιγμή, η συντηρητική μερίδα των υποστηρικτών του κυβερνώντος Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης επιχειρεί να εκμεταλλευτεί τη νέα συγκυρία και να «επιτεθεί» στο Τελ Αβίβ.
Η Άγκυρα προτιμά να εντάξει τη συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ σε ένα ευρύτερο γεωστρατηγικό πλαίσιο στην ανατολική Μεσόγειο. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των κύκλων του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών, η συγκεκριμένη συμφωνία έδειξε ότι η Τουρκία έχει να αντιμετωπίσει έναν ανταγωνιστικό άξονα που απλώνεται από το Ισραήλ μέχρι το Αιγαίο. Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός ότι ο καθηγητής Κάμερ Κασίμ, από το Ίδρυμα Εθνικών Στρατηγικών Ερευνών (USAK), μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό ειδησεογραφικό κανάλι «TGRT» μόλις λίγες ώρες μετά την υπογραφή της συμφωνίας Κύπρου-Ισραήλ στη Λευκωσία, τόνισε ότι η εν λόγω συμφωνία θα πρέπει να ενταχθεί στο ευρύτερο πλαίσιο της σύσφιγξης των σχέσεων της Ελλάδας με το Ισραήλ.
Αναφερόμενος στη συνεργασία των δύο χωρών στο πεδίο της άμυνας, ο κ. Κασίμ έκανε λόγο για ένα ελληνοϊσραηλινό τόξο, που καλύπτει τα νότια και δυτικά παράλια της Τουρκίας και το οποίο στη νέα περίοδο συμπεριλαμβάνει και την Κύπρο. Σύμφωνα με τον Τούρκο καθηγητή, ο οποίος διατηρεί στενές σχέσεις με τους τουρκικούς διπλωματικούς κύκλους, η νέα συμφωνία δυσχεραίνει την επίλυση του Κυπριακού και την ομαλοποίηση των σχέσεων του Ισραήλ με την Τουρκία. Με άλλα λόγια, η νέα συμφωνία σηματοδοτεί το άδοξο τέλος των ελπίδων που δημιουργήθηκαν για ομαλοποίηση των σχέσεων των δύο χωρών μετά τη συνεισφορά της Τουρκίας στην πρόσφατη μεγάλη πυρκαγιά στο νότιο Ισραήλ.
Αναβάθμιση του ψευδοκράτους
Ποια θα είναι η απάντηση της Άγκυρας στη νέα κίνηση της Λευκωσίας; Για την τουρκική πλευρά το θέμα είναι απλό: Σε συνδυασμό με το αδιέξοδο στις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό, η Άγκυρα θεωρεί ότι η εντατικοποίηση των προσπαθειών αναβάθμισης της «ΤΔΒΚ» στο διεθνές πολιτικό σκηνικό αποτελεί την κατάλληλη απάντηση στις κινήσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας. Μέσα σε αυτά τα πλαίσια, το οικονομικό και πολιτικό «μοντέλο Ταϊβάν», για το κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, εξακολουθεί να τίθεται υπό συζήτηση. Ας σημειωθεί ότι, στις τοποθετήσεις του, ο κ. Κασίμ τάχθηκε υπέρ της υποστήριξης της «ανεξαρτησίας της ΤΔΒΚ» και αναφέρθηκε στις περιπτώσεις του Κοσόβου και της Αμπχαζίας, ως «ενδεικτικά παραδείγματα» για τον μελλοντικό τουρκικό προσανατολισμό στο Κυπριακό.
Σε συμφωνία με τις απόψεις του Τούρκου καθηγητή, ο Ιμπραχίμ Καράγκιουλ κάλεσε, από τις στήλες της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας «Γενί Σαφάκ», την τουρκική κυβέρνηση να προχωρήσει με αποφασιστικότητα στη δημιουργία του δικού της άξονα στην ανατολική Μεσόγειο. Τη στιγμή που ο κ. Κασίμ υπογράμμιζε ότι εξαιτίας των τουρκικών πιέσεων το κοινοβούλιο του Λιβάνου δεν ενέκρινε την πρόσφατη συμφωνία της χώρας με την Κύπρο, ο κ. Καράγκιουλ συμπεριλάμβανε στον προτεινόμενο άξονα τη Συρία, τον Λίβανο, την «ΤΔΒΚ» και την Παλαιστίνη. Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία πληροί όλες τις προϋποθέσεις για να αναλάβει ηγετικές αρμοδιότητες στην προτεινόμενη «συμμαχία».
Ας σημειωθεί ότι, μεταξύ άλλων, ο κ. Καράγκιουλ υπογράμμισε το γεγονός πως η νέα συμφωνία της Κύπρου με το Ισραήλ έρχεται να ενισχύσει την άποψη ότι οι σχέσεις της Άγκυρας με το Τελ Αβίβ δεν πρόκειται να βελτιωθούν στο άμεσο μέλλον. Εν κατακλείδι, φαίνεται ότι οι στρατηγικής σημασίας πολιτικές πρωτοβουλίες στο Ισραήλ λαμβάνονται από τη «σκληροπυρηνική» πολιτική και στρατιωτική μερίδα, η οποία δεν επιθυμεί την προσέγγιση με την Τουρκία και τις μουσουλμανικές χώρες.
Η Λευκωσία, πάντως, ξεκαθαρίζει προς κάθε κατεύθυνση ότι η Κυπριακή Δημοκρατία σε καμιά περίπτωση δεν θέτει υπό διαπραγμάτευση τα κυριαρχικά της δικαιώματα. Τονίζει, μάλιστα, ότι δεν πρόκειται να ανοίξει το κεφάλαιο της ενέργειας στις διαπραγματεύσεις της Τουρκίας με την Ε.Ε., «εάν η Άγκυρα δεν δεσμευτεί έναντι της Ε.Ε. ότι θα σταματήσει να παρενοχλεί την Κυπριακή Δημοκρατία στην άσκηση του κυριαρχικού της δικαιώματος να εξερευνά και να εκμεταλλεύεται τον υποθαλάσσιο πλούτο», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Στέφανος Στεφάνου. Αξίζει να σημειωθεί ότι τη συμφωνία Κύπρου-Ισραήλ χαιρέτισαν όλες οι πολιτικές δυνάμεις στην Κύπρο, τονίζοντας τη σημασία που έχει η διαφύλαξη των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Κυπριακής Δημοκρατίας.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top