ΑΡΗΣ ΣΤΡΑΤΟΠΟΥΛΟΣ |
Από την άλλη πλευρά, σε σχέση πάντοτε με την κρίση που έχει και αυτή τις επιπτώσεις της στη μεταναστευτική πολιτική, στην απασχόληση και στην εργασία, μετά από παρέμβαση του γαλλογερμανικού άξονα,
η Ρουμανία και η Βουλγαρία δεν θα ενταχθούν τελικά στην συμφωνία Σένγκεν από την 1η Μαρτίου 2011, όπως αρχικά είχε αποφασιστεί.
Η συμφωνία Σένγκεν προβλέπει, μεταξύ άλλων, την ελεύθερη διακίνηση, την εγκατάσταση και την εργασία για τους πολίτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Στη συμφωνία αυτή συμμετέχουν σήμερα 28 χώρες από τις οποίες οι 3, η Νορβηγία, η Ισλανδία και η Ελβετία δεν είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Οι τρεις αυτές “τρίτες χώρες” υπήρξαν μέλη της πάλαι ποτέ EFTA (Ευρωπαϊκή Ένωση Ελευθέρου Εμπορίου). Η EFTA ιστορικά, ήταν το ευρωπαϊκό αντίβαρο της Κοινής Αγοράς, μετέπειτα Ευρωπαϊκής Κοινότητας και σήμερα Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Η προδικτατορική Ελλάδα του Κωνσταντίνου Καραμανλή είχε το 1960 την επιλογή μεταξύ των δύο αυτών Ευρωπαϊκών Οργανισμών. Τελικά, η Ελλάδα και ορθώς, επέλεξε την Κοινή Αγορά, όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά επίσης και κυρίως, για λόγους πολιτικούς, στο μέτρο που μέσα από την επιλογή αυτή, άνοιγε για την Ελλάδα ο δρόμος να αποτελέσει κομμάτι της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης.
Πίσω-μπρος ή μπρος-πίσω λοιπόν η Ευρώπη, στα δύσκολα βήματά της, ενώ η Ουγγαρία αναλαμβάνει σε λίγες μέρες, για το πρώτο εξάμηνο του 2011, την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Μια Προεδρία που αμφισβητείται ανοιχτά για τις δυνατότητές της να ηγηθεί της Ενωμένης Ευρώπης, στη δύσκολη αυτή οικονομική και κοινωνική συγκυρία.
Επιπλέον, της αμφισβητείται η «δημοκρατική ευαισθησία» αναφορικά με τον πρόσφατο νόμο που ψήφισε το Ουγγρικό Κοινοβούλιο και που θέτει, κάτω από τον έλεγχο της κυβέρνησης, τα δημόσια και ιδιωτικά μέσα ενημέρωσης. Ο Υπουργός Εξωτερικών του Λουξεμβούργου Ζαν Άσσελμπορν, δήλωσε σχετικά στο πρακτορείο Ρόϊτερς, ότι ο ουγγρικός νόμος «παραβιάζει ανοιχτά το πνεύμα και το γράμμα των ευρωπαϊκών συνθηκών», αναρωτώμενος αν στην Ουγγαρία « της αξίζει να προεδρεύει της Ευρωπαϊκής Ένωσης».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου