Τέσσερις μάρτυρες κατέθεσαν ότι από τον Μάρτιο του 1998 οι αντάρτες του UCK, που βρισκόταν υπό τη διοίκηση του μελλοντικού πρωθυπουργού του Κοσόβου Ραμούς Χαραντινάι, προμηθεύονταν οπλισμό από τη βόρεια Αλβανία. Στις καταθέσεις αυτές αναφέρεται ότι στο πατρικό σπίτι του Μπερίσα έφτανε οπλισμός από τη νότια Αλβανία και στη συνέχεια μεταφερόταν στο Κόσοβο.
Η εισαγγελία της Σερβίας διαθέτει συγκεκριμένα στοιχεία για τις ποσότητες οπλισμού που διακινήθηκαν από το σπίτι του κ. Μπερίσα, όπως, επίσης, για τα χρηματικά ποσά που πληρώθηκαν και τους τραπεζικούς λογαριασμούς, μέσω των οποίων διακινούνταν τα χρήματα.
Στο δημοσίευμα της «Politika» αναφέρεται ότι το μεγαλύτερο μέρος των χρημάτων για τον οπλισμό συγκέντρωνε η αλβανική οργάνωση «Η Πατρίδα καλεί», που δρούσε στην Ελβετία, ενώ ένας από τους λογαριασμούς ανήκει στο Αλβανό πρωθυπουργό Σαλί Μπερίσα.
Ο ίδιος λογαριασμός, που βρίσκεται σε γερμανική τράπεζα και στον οποίο, ως συνδικαιούχος με τον κ. Μπερίσα, εμφανίζεται κάποιος Αντρέας Σουλτς, φέρεται να συνδέεται, σύμφωνα με τις σερβικές διωκτικές αρχές και με υπόθεση εμπορίας ανθρώπινων οργάνων.
Στο μεταξύ, ο επικεφαλής της υπηρεσίας της σερβικής κυβέρνησης για τη συνεργασία με το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης για τα εγκλήματα πολέμου στην πρώην Γιουγκοσλαβία (ICTY), Ρασίμ Λιάγιτς, δήλωσε ότι αναμένει το ICTY να ξεκινήσει έρευνα σε βάρος αξιωματούχων της πολιτικής αποστολής του ΟΗΕ στο Κόσοβο (UNMIK), για απόκρυψη αποδεικτικών στοιχείων στην υπόθεση εμπορίου ανθρώπινων οργάνων στο Κόσοβο.
Μπερίσα: Ρατσιστικές συκοφαντίες οι κατηγορίες
Ο πρωθυπουργός της Αλβανίας απέρριψε τις κατηγορίες της εφημερίδας, χαρακτηρίζοντάς τις «ρατσιστικές συκοφαντίες οι οποίες αποτελούν τμήμα της αντιαλβανικής υστερίας που κατευθύνεται από τον Ντικ Μάρτι».
Για τον Μπερίσα, η εν λόγω εφημερίδα είναι «ο εκπρόσωπος των σερβικών υπερεθνικιστικών κύκλων, ο τυφλός δικηγόρος της γενοκτονίας που διαπράχθηκε από τους Σέρβους στη Βοσνία και στο Κόσοβο και οι κατηγορίες της δεν είναι παρά ρατσιστικές συκοφαντίες», όπως ο ίδιος δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο.
«Όπως παρουσιάζονται αυτές οι κατηγορίες, είναι προς τιμήν μου», δήλωσε ο Μπερίσα προσθέτοντας ότι η Αλβανία παραμένει «ανοικτή σε οποιαδήποτε έρευνα της Eulex και του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου που συνδέεται με τον πόλεμο στο Κόσοβο και με άλλες υποθέσεις, έστω κι αν έχουν ήδη γίνει έρευνες».
ΠΗΓΗ
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.