GuidePedia

0

Η Βόρεια Κορέα επισκευάζει και εκσυγχρονίζει το πυρηνικό εργοστάσιο του Γιονγκμπιόν που θεωρείται η «ραχοκοκαλιά» του πυρηνικού προγράμματός της, όπως υποστηρίζει το υπουργείο Άμυνας της Νότιας Κορέας.
Εκπρόσωπος του υπουργείου, επικαλούμενος δηλώσεις του υπουργού Άμυνας, Κιμ Τάε-Γιουνγκ στο κοινοβούλιο, είπε ότι η Πιονγκγιάνγκ επισκευάζει τις πυρηνικές εγκαταστάσεις της και συνεχίζει τις εργασίες συντήρησης στο Γιονγκμπιόν.
Σύμφωνα πάντα με τον εκπρόσωπο, στην τοποθεσία γίνονται μεγάλα έργα επιχωμάτωσης και κατασκευάζονται νέα κτήρια.

Η εφημερίδα Dong-A Ilbo, επικαλούμενη κυβερνητικές πηγές, γράφει ότι δύο ορθογώνια κτίσματα ανεγείρονται κοντά στο σημείο, όπου βρισκόταν ένας πύργος ψύξης που κατεδαφίστηκε το 2008.

Παρόμοιες ανακοινώσεις για την κατασκευή κτηρίων είχε κάνει την περασμένη εβδομάδα το Ινστιτούτο Επιστήμης και Διεθνούς Ασφάλειας (ISIS) που εδρεύει στην Ουάσινγκτον, βασισμένο σε δορυφορικές φωτογραφίες.

Η Βόρεια Κορέα είχε κλείσει το Γιονγκμπιόν το 2007, στο πλαίσιο μιας συμφωνίας που επιτεύχθηκε κατά τις εξαμερείς διαπραγματεύσεις με τις ΗΠΑ, τη Νότια Κορέα, την Ιαπωνία, τη Ρωσία και την Κίνα.

Ωστόσο, τον Απρίλιο του 2009 διέκοψε τις συνομιλίες και ένα μήνα αργότερα προχώρησε σε μία πυρηνική δοκιμή.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top