GuidePedia

0

Νταβούτογλου: Τουρκία και Β. Κύπρος εξακολουθούν να τιμωρούνται


Ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε ότι παρά τις προσπάθειές τους για ειρήνη, η Τουρκία και ο λαός της Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου (ΤΔΒΚ) εξακολουθούν να τιμωρούνται.
"Είναι αδύνατο να κατανοηθεί," είπε ο Νταβούτογλου σε κοινή συνέντευξη τύπου που έδωσε στην Άγκυρα την Τρίτη με το Γάλλο Υπουργό Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Μπερνάρντ Κουσνέρ.

"Έχουμε προτείνει τη διοργάνωση μιας ειρηνευτικής διάσκεψης -σαν αυτή του 2004- εντός των προσεχών μηνών, η οποία θα καλύπτει όλες τις πλευρές, αλλά δεν έχουμε λάβει απάντηση," σημείωσε ο Νταβούτογλου, σύμφωνα με το πρακτορείο Ανατολή.
Ο Νταβούτογλου εξέφρασε την ελπίδα ότι οι συνομιλίες που διεξήχθησαν μέσα στα πλαίσια του ΟΗΕ θα έφεραν θετικά αποτελέσματα, μια λύση στο πρόβλημα, και ότι θα άνοιγε ο δρόμος των σχέσεων Τουρκίας-ΕΕ.
Σχετικά με τη διαδικασία ένταξης της Τουρκίας στην ΕΕ, ο Νταβούτογλου υποστήριξε ότι η Τουρκία θα μπορούσε να καταγράψει μια σημαντική πρόοδο, εάν δεν έβρισκε μπροστά της πολιτικά εμπόδια, τα οποία δεν έχουν απαραίτητα σχέση με τις διαπραγματεύσεις με την ΕΕ.
Ο Νταβούτογλου πρόσθεσε ότι η απόφαση της Τουρκίας για την ένταξή της στην ΕΕ υιοθετήθηκε από το σύνολο της χώρας και ότι αποτέλεσε ένα στρατηγικό στόχο.
Επισήμανε ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να εκπληρώσει τις μεταρρυθμίσεις ήταν κοινώς γνωστές, υπενθυμίζοντας ότι σημάδι αυτού ήταν η πρόσφατη συνταγματική μεταρρύθμμιση.
Εν τω μεταξύ, και οι δύο υπουργοί ανακοίνωσαν την πρόθεση του Γάλλου Προέδρου Νικολά Σαρκοζί να επισκευτεί την Τουρκία στις αρχές του 2011.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top