GuidePedia

0
Η εφημερίδα, σε σειρά τριών άρθρων που ξεκίνησαν να δημοσιεύονται από σήμερα, αποκαλύπτει ότι ανώτατοι αξιωματούχοι της Ευρώπης, των ΗΠΑ και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου πραγματοποίησαν δυο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον τον περασμένο Απρίλιο, στις οποίες τέθηκε το πλαίσιο για την επιχείρηση διάσωσης.
«Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Αλισταρ Ντάρλινγκ, πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. «Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε [στους Ευρωπαίους], «τι στο διάολο συμβαίνει εκεί; Είσαστε απίστευτα αδιάφοροι».

Τις μαρτυρίες του Ντάρλινγκ επιβεβαιώνει και ο έλληνας υπουργός Γιώργος Παπακωνσταντίνου, δηλώνοντας στην εφημερίδα: «Είναι δίκαιο να πούμε ότι η ανησυχία των ΗΠΑ βοήθησε στην προώθηση των πραγμάτων».
«Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Αλισταρ Ντάρλινγκ (φωτό) πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. «Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε [στους Ευρωπαίους], «τι στο
«Οι Αμερικανοί ανησυχούσαν όλο και περισσότερο» δηλώνει στην εφημερίδα ο Αλισταρ Ντάρλινγκ (φωτό) πρώην υπουργός Οικονομικών της Βρετανίας. «Με απλά λόγια, άρχισαν να λένε [στους Ευρωπαίους], «τι στο διάολο συμβαίνει εκεί; Είσαστε απίστευτα αδιάφοροι».
Η πρώτη από τις δυο συναντήσεις στην Ουάσιγκτον έγινε στην διάρκεια δείπνου στην Καναδική πρεσβεία στις 22 Απριλίου, δυο μέρες πριν από την ετήσια εαρινή συνεδρίαση του ΔΝΤ στην αμερικανική πρωτεύουσα. Συμμετείχαν πολλοί υπουργοί Οικονομικών και εκπρόσωποι κεντρικών τραπεζών από την Ομάδα των Επτά [G7] καθώς και ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ. Ντομινίκ Στρος Καν.

«Εκφράστηκαν πολύ σοβαρές ανησυχίες για τον κίνδυνο παγκόσμιας διάδοσης της κρίσης» δήλωσε στην εφημερίδα ο επίτροπος Ολι Ρεν, ο οποίος επίσης παρακάθισε στο δείπνο. «Ήταν σαφές ότι οι ΗΠΑ και το ΔΝΤ θα έδιναν υποστήριξη [...] με την εμπειρία τους στην διαχείριση κρίσεων».

«Η δεύτερη συνάντηση έγινε στο γραφείο του Στρος Καν στις 24 Απριλίου, όταν συμφώνησε με τον Ολι Ρεν και τον Γιώργο Παπακωνσταντίνου ότι οι χώρες της ευρωζώνης πρέπει να συμβάλλουν κατά τα δύο τρίτα και το ΔΝΤ κατά το ένα τρίτο στο πακέτο διάσωσης της Ελλάδας», αναφέρει η εφημερίδα.

«Επιπλέον παρότρυνση για ευρωπαϊκή δράση δόθηκε από μια σειρά τηλεφωνικών συνδιαλέξεων που είχε ο αμερικανός πρόεδρος Μπάρακ Ομπάμα με την Αγκέλα Μέρκελ, καγκελάριο της Γερμανίας και άλλους ευρωπαίους ηγέτες στο διάστημα από 7 έως 9 Μαϊου», καταλήγει το δημοσίευμα.

Επιμέλεια: Μαρία Κράλλη

Δημοσίευση σχολίου

 
Top