GuidePedia

0

Ο εμπλουτισμός ουρανίου που βρίσκεται σε εξέλιξη στη μονάδα του Νατάνζ, στο Ιράν, είναι πιθανό να είναι η αρχή ενός φαινομένου ντόμινο σε ολόκληρη την περιοχή.
Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα ετοιμάζονται να υποδεχθούν στις ακτές του Περσικού Κόλπου τον πρώτο τους πυρηνικό σταθμό από τους τέσσερις νοτιοκορεατικής κατασκευής πυρηνικούς σταθμούς που θα αποκτήσουν έως το 2017.
Το Κουβέιτ πρόκειται ν' ανακοινώσει έως το τέλος του χρόνου την κατασκευή τεσσάρων πυρηνικών σταθμών, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι θα ακολουθήσει η Σαουδική Αραβία, παρά το γεγονός ότι μέχρι πρόσφατα δεν υπήρχε ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πυρηνική ενέργεια στη χώρα.

Αξιωματούχοι της Διεθνούς Υπηρεσίας Ατομικής Ενέργειας (ΙΑΕΑ) ανέφεραν στους «Τimes» ότι το Ριάντ πρόκειται να οριστικοποιήσει τα σχέδιά του μέσα στους προσεχείς δεκαοκτώ μήνες.

Τέσσερις αντιδραστήρες η Τουρκία

Από την πλευρά της, η Τουρκία υπέγραψε τον περασμένο Μάιο μια συμφωνία ύψους 20 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την κατασκευή τεσσάρων αντιδραστήρων, ενώ η Αίγυπτος θα παρουσιάσει σύντομα ένα σχέδιο μελέτης για την κατασκευή δύο αντιδραστήρων στις ακτές της Μεσογείου.

Παράλληλα, η Ιορδανία βρίσκεται σε επαφές για μια συνεργασία με την Ουάσινγκτον. Όπως επισημαίνει η βρετανική εφημερίδα, οι πυρηνικές φιλοδοξίες του Ιράν ρίχνουν τη σκιά τους σε ολόκληρη τη Μέση Ανατολή.

Πέρα από τους φόβους που προκαλεί το πυρηνικό πρόγραμμα της Τεχεράνης, οι υπόλοιπες κυβερνήσεις της περιοχής βλέπουν με σεβασμό αλλά και φθόνο την απροθυμία του ιρανικού καθεστώτος να συνεργαστεί με τη διεθνή κοινότητα.

Εάν το πυρηνικό πρόγραμμα του Ιράν «περάσει» χωρίς συνέπειες, θα ανάψει το πράσινο φως για μια πυρηνική κούρσα, στην οποία θα συμμετέχουν σχεδόν όλοι οι γείτονές του, προβλέπουν αναλυτές.

Αποφασισμένο το Ριάντ

Ειδικά για τη Σαουδική Αραβία, ένα Ιράν εξοπλισμένο με πυρηνικά θα αποτελούσε σαφή απειλή.
Η αποφασιστικότητα του Ριάντ να εξοπλιστεί με οδηγό το οπλοστάσιο της Τεχεράνης εξηγεί και το λόγο για τον οποίο η συμφωνία ύψους 60 δισ. δολαρίων με την Ουάσινγκτον για την πώληση συμβατικών όπλων δεν προκάλεσε ιδιαίτερες αντιδράσεις στις Ηνωμένες Πολιτείες ή το Ισραήλ.

Πέρα από το γεγονός ότι η Ουάσινγκτον έστειλε ένα σαφές μήνυμα προς την Τεχεράνη, με αυτήν τη συμφωνία θέλει παράλληλα να διαβεβαιώσει τη Σαουδική Αραβία ότι μπορεί να υπερασπιστεί τα εδάφη της με συμβατικά όπλα.

Ανάλογες συμφωνίες βρίσκονται στα σκαριά με τις χώρες της ανατολικής ακτής της Αραβικής Χερσονήσου.

Οι «Τimes» υπενθυμίζουν ότι περίπου 60 πυρηνικοί σταθμοί βρίσκονται στο στάδιο κατασκευής σε ολόκληρο τον πλανήτη (το ένα τρίτο από αυτούς κατασκευάζεται στην Κίνα), καθώς η αύξηση των τιμών του πετρελαίου και οι επιπτώσεις των ορυκτών καυσίμων στο περιβάλλον επανέφεραν στο προσκήνιο την πυρηνική ενέργεια ως μια βιώσιμη λύση.

Σε έκθεση, πάντως, του Πανεπιστημίου του Στράτφορντ επισημαίνεται ότι τα υποψήφια πυρηνικά κράτη είναι πιο ασταθή πολιτικά και πιο ευεπίφορα στη διαφθορά από τις παραδοσιακές δυνάμεις της ατομικής ενέργειας.

η σημερινή

Δημοσίευση σχολίου

 
Top