GuidePedia

0
Απίστευτες σφαγές αποκαλύπτουν τα εκατοντάδες χιλιάδες απόρρητα έγγραφα που δημοσιοποίησε η WikiLeaks
ΛΟΝΔΙΝΟ Καθημερινά στο ελεύθερο Ιράκ από τη στιγμή της αμερικανικής εισβολής την άνοιξη του 2003 ως τα τέλη του 2009 31 αθώοι άμαχοι έχαναν κατά μέσον όρο τη ζωή τους. Το φοβερό λουτρό αίματος αποκαλύπτουν τα 400.000 απόρρητα αρχεία που έδωσε προσφάτως στη δημοσιότητα η ιστοσελίδα WikiLeaks τρεις μήνες μετά τη δημοσιοποίηση των «ημερολογίων του πολέμου» του Αφγανιστάν.
Οπως προκύπτει από τον πρωτοφανή ποταμό εγγράφων, στη «μετά Σαντάμ» εποχή σκοτώθηκαν τουλάχιστον 109.000 άνθρωποι, εκ των οποίων το 63% ήταν άμαχοι. Από τους 66.000 θανάτους πολιτών οι 15.000 δεν αναφέρθηκαν ποτέ στις αμερικανικές ή στις ιρακινές Αρχές. Εκατοντάδες συγκεκριμένες περιπτώσεις βασανιστηρίων με δράστες Ιρακινούς ή ξένους, εκτελέσεις πολιτών από τάγματα θανάτου και στοχευμένες δολοφονίες δείχνουν το πραγματικό μέγεθος της αιματοχυσίας.

Τα περισσότερα έγγραφα είναι εκθέσεις στρατιωτικών προς τους ανωτέρους τους και το Πεντάγωνο. Πολλά περιλαμβάνουν ονόματα θυμάτων και συγκεκριμένες ημέρες, ώρες ή και τοποθεσίες επιθέσεων εναντίον ιρακινών πολιτών. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με παλαιότερες δηλώσεις αμερικανών αξιωματούχων οι οποίοι υποστήριζαν ότι δεν κρατούσαν λεπτομερή αρχεία θανάτων πολιτών.

Αναλυτές εκτιμούν ότι το λουτρό αίματος που καταγράφεται στα έγγραφα δείχνει πως η κυβέρνηση του σιίτη νυν πρωθυπουργού Νούρι αλ Μαλίκι ενδεχομένως να μην είναι σε θέση να προσφέρει τον απαραίτητο βαθμό ασφαλείας στους πολίτες της χώρας μετά την αποχώρηση των αμερικανικών δυνάμεων.

Οι αποκαλύψεις φέρνουν σε δύσκολη θέση και τον αμερικανό πρόεδρο Μπαράκ Ομπάμα, ο οποίος ανακοίνωσε ότι ο αμερικανικός στρατός ετοιμάζεται να αποσυρθεί από το Ιράκ στο τέλος του επόμενου έτους.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top