GuidePedia

0
H ισραηλινή Elbit θα αναβαθμίσει τα άρματα μάχης του Αζερμπαϊτζάν, θέτοντας νέα δεδομένα στην ισορροπία δυνάμεων με την Αρμενία, αφήνοντας ταυτοχρόνως την τουρκική ASELSAN στα «κρύα του λουτρού».
Τελικά τα άρματα μάχης Τ-72 του Αζερμπαϊτζάν πρόκειται να αναβαθμιστούν από την ισραηλινή Elbit Systems. Υπενθυμίζεται πως εδώ και κάποιες ημέρες η εταιρία από το Ισραήλ είχε ανακοινώσει πως της ανατέθηκε το έργο της αναβάθμισης αρμάτων μάχης ενός «πελάτη» ο οποίος είναι μία χώρα στην Ασία».

Το συμβόλαιο είχε υπογραφεί στις 4 Οκτωβρίου και προβλέπει την παροχή στο Μπακού και στις ένοπλες δυνάμεις αυτού κορυφαία ηλεκτρονικά συστήματα διαχείρισης, παρατήρησης και συλλογής πληροφοριών, τα οποία θα ενσωματωθούν στο εν λόγο εν τύπο άρματος. Η συνολική αξία του προγράμματος αγγίζει τα 56 εκατομμύρια δολάρια, σύμφωνα πάντα με ισραηλινές πηγές, ενώ η διάρκειά του αναμένεται αγγίξει τα δύο έτη.

Όπως είναι φυσικό οι συμβαλλόμενες πλευρές υπήρξαν φειδωλές στις ανακοινώσεις τους με αποτέλεσμα ο ακριβής αριθμός των αρμάτων που πρόκειται να αναβαθμιστούν να μην έχει γίνει γνωστός. Σε κάθε περίπτωση το Αζερμπαϊτζάν διαθέτει σε υπηρεσία περί τα 180 άρματα του τύπου, εκ των οποίων τα 62, έχουν αγοραστεί από την Ρωσία το 2009.

Αναφορικά με το ζήτημα της Τουρκο-Ισραηλινής κόντρας για το πρόγραμμα θα πρέπει να σημειωθεί πως τελικά το Μπακού δεν εμπιστεύτηκε τα «αδέρφια» από την Άγκυρα, και απέρριψε την Τουρκική πρόταση. Ας σημειωθεί πως τόσο η Elbit όσο και η ASELSAN είχαν τοποθετήσει τα προτεινόμενα συστήματά τους σε άρματα μάχης τα οποία εδρεύουν στον θύλακα του Νακχτσιβάν, ο οποίος βρίσκεται «σφήνα» μεταξύ της Τουρκίας και της Αρμενίας.

Η Elbit δεν είναι νέος συνεργάτης του Μπακού αλλά έχει αναπτύξει συνεργασία με το υπουργείο άμυνας της χώρας στον τομέα των Μη Επανδρωμένων Αεροχημάτων (UAV). Επιπροσθέτως, έχει υπάρξει συνεργασία και για την συμπαραγωγή, με τουρκικές εταιρίες, τεθωρακισμένων οχημάτων κάθε είδους και για πολλαπλές χρήσεις.

Το dedfence-point.gr εκτιμά πως η συγκεκριμένη εξέλιξη είναι σοβαρότατη και ενδεικτική της κατεύθυνσης την οποία λαμβάνει η σύγκρουση με την Αρμενία για το Ναγκόρνο-Καραμπαχ.

Επίσης, υπάρχει άμεσος κίνδυνος της πλήρους ανατροπής της ισορροπίας δυνάμεων στην περιοχή αφού το Μπακού, λόγω των κερδών από την πώληση πετρελαίου και φυσικού αερίου «αναγκάζεται» κάθε έξι μήνες σχεδόν να αναπροσαρμόζει τον προϋπολογισμό τους προς τα πάνω! Οι δηλώσεις δε του προέδρου της χώρας πως στόχος του Μπακού είναι η αύξηση των αμυντικών δαπανών της χώρας να ισούται με ολόκληρο τον προϋπολογισμό της Αρμενίας, δεν αφήνει κανένα περιθώριο παρερμηνείας.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός πως για το 2011 το ποσό που θα αφιερωθεί στον τομέα της άμυνας να αγγίζει τα 3,287 δισεκατομμύρια δολάρια, το μισό εκ του οποίου πρόκειται να αφιερωθεί για την επαύξηση των δυνατοτήτων των οπλικών του συστημάτων. Η Αρμενία από την πλευρά της μετα βίας έχει αυξήσει τις αμυντικές της δαπάνες στα 300 εκατομμύρια δολάρια.

Είναι σαφές πως ο μόνος παράγοντας ο οποίος έχει αποτρέψει το Μπακού από το να ξεκινήσει «τον δεύτερο γύρο» είναι η παρουσία της Ρωσίας στην περιοχή και η σχέση που έχει το Γιερεβάν αναπτύξει με την Μόσχα.

Σε κάθε περίπτωση είναι σαφές πως το παράθυρο ευκαιρίας για το Μπακού αναμένεται να είναι ανοιχτό για τα επόμενα 2 με τρία έτη όταν τα έσοδα από την πώληση των υδρογονανθράκων πρόκειται να αποφέρει τα μέγιστα κέρδη, με ότι αυτό συνεπάγεται σε οικονομική δυνατότητα υποστήριξης πολεμικών επιχειρήσεων, καθώς και επηρεασμού της Δύσης με άξονα το πετρελαίου και το φυσικό αέριο.

Φυσικά, ακριβώς η εξάρτηση της Δύσης από την περιοχή αυτή σε ενέργεια, καθώς και ο φόβος επανάληψης των γεγονότων της Γεωργίας το 2008, ίσως λειτουργήσουν ως αποτρεπτικός παράγοντας για τους υπολογισμούς του Μπακού. Τέλος οι ένοπλες δυνάμεις της Αρμενίας, παρά τα λιγότερα μέσα σε σχέση με τον αντίπαλο, έχουν δύο τρομερά πλεονεκτήματα. Πρώτον, το ηθικό και η ετοιμότητα εκτιμάται πως είναι υψηλό, ας μη ξεχνάμε πως αυτοί έχουν κερδίσει τον πόλεμο και δεύτερον η Αρμενική ομογένεια ιδιαίτερα στις ΗΠΑ και στην Ρωσία «λύνει και δένει».

Οι εξελίξεις αναμένονται με ενδιαφέρον.
ΠΗΓΗ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top