GuidePedia

0

Σύμφωνα με σημερινό δημοσίευμα της μεγαλύτερης Νοτιοκορεατικής εφημερίδας Korean Times η Τουρκία «εξετάζει σοβαρά την συμμετοχή της στο πρόγραμμα KF-X ώστε ν’ αντικαταστήσει τα F-16 μέχρι το 2020». Την δήλωση αυτή έκανε ο Υποπτέραρχος Choi Cha-kyu Διευθυντής του προγράμματος KF-X συμπληρώνοντας ότι «η Τουρκία θα χρειαστεί ν’ αντικαταστήσει F-16 το 2020 και θα μοιραστεί το κόστος της ανάπτυξης του προγράμματος με την Ινδονησία μόλις συμμετάσχει επίσημα στο πρόγραμμα».

Το KF-X είναι μαχητικό που προορίζεται ν’ αντικαταστήσει τα F-16 Block 52 από τα οποία θα έχει 50% μεγαλύτερη ακτίνα δράσης, 34% μεγαλύτερη διάρκεια ζωής της ατράκτου, 30% μεγαλύτερο μέγεθος, ραντάρ AESA, Σύστημα Αυτοπροστασίας, σύστημα υπέρυθρης ανίχνευσης IRST, σύστημα ζεύξης δεδομένων κλπ.
Το πρόγραμμα είχε ανακοινωθεί το 2001 αλλά το 2002 αναβλήθηκε λόγω έλλειψης χρηματοδότησης. Η Νότιος Κορέα βρήκε τελικά συμμέτοχο στο πρόγραμμα την Ινδονησία η οποία έχει απαίτηση για 50 μαχητικά. Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκικής συμμετοχή θα μπορούσε να λάβει τον χαρακτήρα μιας “ανταλλαγής” , καθώς η Άγκυρα θέλει να προωθήσει το Επιθετικό Ε/Π Τ-129 Mangusta που θα κατασκευαστεί στις εγκαταστάσεις της ΤΑΙ στην Άγκυρα, για το Νοτιοκορεατικό πρόγραμμα επιθετικών ελικοπτέρων ΑΗ-Χ!
Το KF-X από καθαρό stealth σχέδιο, μετά από προβλήματα χρηματοδότησης κατέληξε σε βελτιωμένη έκδοση του F-16 Block 52, με την τελική του διαμόρφωση να μην έχει οριστικοποιηθεί ακόμα (1’η 2 κινητήρες, canards κλπ). Οι νοτιοκορεάτες βρίσκονται σε συνομιλίες με εταιρίες όπως η Boeing, η SAAB, η Lockheed και η EADS οι οποίες ενδιαφέρονται να συμμετάσχουν στα ηλεκτρονικά συστήματα του α/φους μιας και θα συμμετάσχουν στον διαγωνισμό για 40-60 stealth μαχητικά στο πρόγραμμα F-X III.
Είναι προφανές ότι οι όποιες εξελίξεις θα αργήσουν μιας και ακόμα το όλο σχέδιο είναι στα χαρτιά. Επίσης προφανές είναι ότι η Τουρκική Αμυντική Βιομηχανία δεν βρίσκεται σε λήθαργο αλλά επιδιώκει συνεχώς συμμετοχή σε νέα προγράμματα, έχοντας μακροχρόνιο σχεδιασμό. Με την Κορέα υπάρχει ήδη συνεργασία τόσο στα άρματα μάχης όσο και στα εκπαιδευτικά α/φη. Δυστυχώς η σύγκριση με τα καθ’ ημάς είναι καταθλιπτική.
enkripto

Δημοσίευση σχολίου

 
Top