GuidePedia

0
Η διαπίστωση ότι το χθεσινό αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος ενίσχυσε τη θέση του τούρκου πρωθυπουργού Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είναι η κοινή διαπίστωση των διεθνών μέσων ενημέρωσης.
«Η Δύση χαιρετίζει το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος για την τουρκική μεταρρύθμιση», είναι ο τίτλος του εκτενούς ρεπορτάζ του BBC. Το βρετανικό δίκτυο τονίζει ότι το δημοψήφισμα ήταν ένα προσωπικό στοίχημα για τον τούρκο πρωθυπουργό,
σχολιάζοντας ότι «η αρνητικά φορτισμένη προεκλογική εκστρατεία υπογραμμίζει για άλλη μία φορά την πόλωση μεταξύ κοσμικής και θρησκευτικής Τουρκίας». Το δίκτυο επισημαίνει ότι αρκετοί πολίτες πόλεων «δυτικού» προσανατολισμού, όπως η Κωνσταντινούπολη, ψήφισαν «όχι».

Σε διαφορετική γραμμή κινείται το ρεπορτάζ του βρετανικού «Γκάρντιαν» ο οποίος με τίτλο «Η Τουρκία είναι έτοιμη για μεγάλη αλλαγή καθώς οι ψηφοφόροι στηρίζουν τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα «προσωπική ήττα του ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κλιτσντάρογλου», χωρίς ωστόσο να παραλείψει να υπογραμμίσει «το διχασμό των ψηφοφόρων» όσον αφορά το τι πρέπει να περιλαμβάνει ένα νέο Σύνταγμα.

«Οι τούρκοι εγκρίνουν τη συνταγματική μεταρρύθμιση», γράφει ο γαλλικός Le Monde, χαρακτηρίζοντας το αποτέλεσμα «τεράστια νίκη» για τον πρωθυπουργό Ερντογάν.

Ακριβώς ίδιος είναι ο τίτλος του γαλλικού Le Figaro, ο οποίος υπογραμμίζει ότι «οι ψηφοφόροι συντάχθηκαν με το μήνυμα του πρωθυπουργού τους», επισημαίνοντας ωστόσο ότι «το ποσοστό του όχι δεν είναι ευκαταφρόνητο», και εκφράζει «το διχασμό της τουρκικής κοινωνίας».

«Το τουρκικό δημοψήφισμα φέρνει τον Ερντογάν στην κορυφή για (τις εκλογές) το 2011», υπογραμμίζει το πρακτορείο Reuters, σχολιάζοντας ότι το κυβερνών κόμμα βρίσκεται πλέον πιο κοντά στο να κερδίσει μία τρίτη θητεία.

«Οι Τούρκοι απορρίπτουν στο δημοψήφισμα τους νόμους που ίσχυαν από την εποχή του στρατιωτικού πραξικοπήματος», είναι ο τίτλος του πρακτορείου Associated Press, το οποίο χαρακτηρίζει το αποτέλεσμα «ψήφο εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση Ερντογάν».

Το Bloomberg από την πλευρά του αναφέρεται «στην μεγαλύτερη άνοδο της τουρκικής λίρας τους τελευταίους τρεις μήνες», η οποία ενισχύθηκε κατά 1,3% καθώς «ο Ερντογάν ισχυροποίησε τη θέση του μέσω του αποτελέσματος της ψηφοφορίας».

«Η συνταγματική μεταρρύθμιση ενισχύει τη θέση του Ερντογάν στην Τουρκία» είναι ο τίτλος της ισπανικής El Pais, η οποία καταλήγει με την επισήμανση ότι «το αποτέλεσμα αποτελεί ισχυρό ράπισμα για τον ηγέτη της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κεμάλ Κιρτσντάρογλου, θέτοντας εν αμφιβόλω την ηγετική του θέση».

Τα διεθνή μέσα, τέλος, στην πλειοψηφία τους αναφέρονται και στις αντιδράσεις των Κούρδων όσον αφορά τη συνταγματική μεταρρύθμιση, με τους τελευταίους να υποστηρίζουν ότι οι προτεινόμενες αλλαγές δεν προασπίζουν τα δικαιώματά τους


TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top