GuidePedia

0
Tούρκοι εισαγγελείς άρχισαν έρευνα σε βάρος του απόστρατου στρατηγού και πρώην προέδρου Κενάν Εβρέν, του πρώην αρχηγού του Πολεμικού Ναυτικού Νετζάτ Τουμέρ και του πρώην αρχηγού της Πολεμικής Αεροπορίας Ταχσίν Σαχινκαγιά σχετικά με το πραξικόπημα του 1980, αναφέρεται σε σημερινό δημοσίευμα της εφημερίδας «Μιλιέτ».
Οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα και μεμονωμένα πρόσωπα κατέθεσαν προσφυγές στους εισαγγελείς τη Δευτέρα,
μια ημέρα αφού οι Τούρκοι ενέκριναν σε δημοψήφισμα τις συνταγματικές μεταρρυθμίσεις που προώθησε η κυβέρνηση του Ταγίπ Ερντογάν και μεταξύ άλλων στερούν την ασυλία από τον 93χρονο σήμερα Εβρέν και άλλους ηγέτες του πραξικοπήματος.

«Η έρευνα μπορεί να οδηγήσει στο άνοιγμα μιας δικαστικής διαδικασίας σε βάρος των Εβρέν, Τουμέρ και Σαχινκαγιά ή μπορεί να αποφασιστεί να μην δοθεί συνέχεια στην υπόθεση» αναφέρεται στο δημοσίευμα της τουρκικής εφημερίδας.

Ουδείς στο γραφείο του προϊσταμένου της εισαγγελίας της Αγκυρας ήταν διαθέσιμος για να σχολιάσει το δημοσίευμα, μεταδίδει το Reuters.

Το δημοψήφισμα επί των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων διεξήχθη στην 30ή επέτειο του πραξικοπήματος του Κενάν Εβρέν. Το «ναι» επικράτησε με ποσοστό 58% με τον Ταγίπ Ερντογάν θέτοντας τον Ταγίπ Ερντογάν σε τροχιά εκλογικής νίκης το 2011.

Το κατά πόσο μπορούν να δικαστούν οι πραξικοπηματίες ήταν ένα από τα θέματα που συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας σχετικά με το δημοψήφισμα της Κυριακής.

Αρκετοί συνταγματολόγοι και νομικοί υποστήριξαν ότι σε περίπτωση άρσης του εν λόγω άρθρου, είναι σχεδόν αδύνατο να γίνει δίκη, λόγω παραγραφής. Αντίθετη γνώμη έχουν εκφράσει άλλοι νομικοί.

Ο ίδιος ο Εβρέν, απαντώντας πριν από λίγο καιρό σε ερώτηση για το τι θα κάνει σε περίπτωση δικαστικής του δίωξης, είχε πει πως θα αυτοκτονήσει.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top