Οι Ευρωπαίοι ηγέτες τελικά έχουν μεγάλες διαφορές μεταξύ τους στην αντιμετώπιση θεμάτων και προβλημάτων της Ένωσης
Άρχισε να χτυπάει το καμπανάκι της διάλυσης της Ευρωζώνης;
Αν και διαψεύστηκε, ισχύει, ο καυγάς με βαριές κουβέντες μεταξύ Μπαρόζο και Σαρκοζί, ο οποίος δεν ανέχεται παρεμβατικότητα στα εσωτερικά ζητήματα της Γαλλίας
Μεγάλες αντιδράσεις βρήκε στη Σύνοδο Κορυφής η πρόταση της Γερμανίας για την επιβολή σκληρών οικονομικών κυρώσεων κατά των χωρών που διατηρούν μεγάλα δημοσιονομικά ελλείμματα.
Οι κυβερνήσεις των νότιων και ανατολικών ευρωπαϊκών χωρών αρνήθηκαν τη διακοπή των κοινοτικών επιδοτήσεων στις χώρες με υπερβολικά δημοσιονομικά ελλείμματα, την ώρα που οι Γερμανοί ζητούσαν να «παγώσουν» τα δικαιωμάτα ψήφου επί Κοινοτικών αποφάσεων των χωρών μελών που υποτροπιάζουν.
«Χρειάζεται περισσότερη δουλειά» για τις κυρώσεις, δήλωσε ο Πρόεδρος της ΕΕ Herman Van Rompuy στους δημοσιογράφους μετά τη λήξη της Συνόδου Κορυφής σήμερα στις Βρυξέλλες. «Συνεχίζουμε να εργαζόμαστε πάνως στις οικονομικές και μη οικονομικές κυρώσεις, λαμβάνοντας υπόψη κάποια νομικά, συνταγματικά, πρακτικά και πολιτικά στοιχεία», συμπλήρωσε.
Η διαφωνία πάνω στους νέους κανόνες διαχείρισης της ευρωπαϊκής οικονομίας –των 27- ύψους 12 τρισ δολ. έρχεται την ώρα που τα spreads των ομολόγων χωρών, όπως της Πορτογαλίας και της Ιρλανδίας έχουν ξεπεράσει τα επίπεδα του περασμένου Μαϊου, όταν οι ηγέτες της ΕΕ παρουσίασαν το Ταμείο των 750 δισ ευρώ.
Οι συζητήσεις για το μέλλον του ευρώ επισκιάστηκε απ’ την κόντρα που ξέσπασε γύρω απ’ τις απελάσεις των Ρομά απ’ τη γαλλική κυβέρνηση. Ο Γάλλος Πρόεδρος πάντως φρόντισε να υπεραμυνθεί της απόφασης του στη Σύνοδο.
Οι ηγέτες επίσης υποστήριξαν τη βρετανική πρόταση για εμπορικές παραχωρήσεις προς το Πακιστάν που επλήγη απ’ τις πλημμύρες. Λόγω των ιταλικών αντιδράσεων καθυστέρησαν κατά έξι μήνες την έναρξη διαπραγματεύσεων μίας εμπορικής συνθήκης με τη Ν.Κορέα, για τον Ιούλιο του 2011.
Η Ευρώπη δεν παρουσιάζει ομοφωνία στη βελτίωση της Ευρωζώνης, είχε δηλώσει ο Λουξεμβούργιος πρωθυπουργός και Πρόεδρος του Eurogroup, Jean Claude Juncker στην εφημερίδα της χώρας του, Wort πριν την έναρξη της Συνόδου.
«Οι ατελείωστες γενικότερες δεν μας βοηθούν να προχωρήσουμε πάνω στο θέμα και αυξάνει την εντύπωση στις χρηματαγορές ότι δεν κινούμαστε προς την αναθεώρηση του Συμφώνου Σταθερότητας», είχε συμπληρώσει.
Η Κομισιόν θα καταθέσει τις προτάσεις της στις 29 Σεπτεμβρίου για τους νέους κανόνες που θα κάνουν πιο δύσκολο για μία χώρα να γλυτώνει την τιμωρία εάν παραβιάζει το Σύμφωνο.
Η Γερμανίδα Καγκελάριος Angela Merkel απέκλεισε την παράταση των έκτακτων κεφαλαίων ύψους 750 δισ ευρώ, τα οποία θα βρίσκονται σε ισχύ ως το Μάιο προκειμένου να θωρακίσουν το ευρώ. Έτσι εμμένει στην απαίτηση να δημιουργηθεί ένας μόνιμος μηχανισμό διαχείρισης κρίσεων που θα αντικαταστήσει το πακέτο (των 750 δισ).
Ήταν ένα ξεκάθαρο μήνυμα στους ομολόγους μου: πρώτον, η Γερμανία δεν θα υποστηρίξει την παράταση της υπάρχουσας «ομπρέλας» διάσωσης», δήλωσε η κα Merkel στους δημοσιογράφους. «Δεύτερον, πρέπει να εργαστούμε σκληρά γρήγορα γύρω απ’ τις κυρώσεις και τα μαθήματα της κρίσης».
Παραμένουμε σε τροχιά για μία αρχική συμφωνία πάνω στη νέα νομοθεσία που θα διέπει την Ευρωζώνη μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου, είπε ο Rompuy. Πάντως αναγνώρισε «την πραγματική πιθανότητα» επαναδιαπραγμάτευσης πάνω στο γερμανικό αίτημα για μόνιμο μηχανισμό διαχείρισης πτώχευσης, που θα προϋπόθετε μία αναθεώρηση των Ευρωπαϊκών Συνθήκων.
Ένα «έντονο ντιμπέιτ» είναι σε εξέλιξη γύρω απ’ τις κυρώσεις, δήλωσε ο Ισπανός πρωθυπουργος Jose Luise Zapatero. Αν και υιοθετεί την ανάγκη για «αποτελεσματικές, αυτόματες και ευθείες κυρώσεις», δεν είπε εάν πρέπει να επιβαρύνουν τα χρηματοοικονομικά κάθε χώρας.
Όλες οι 27 χώρες μέλη της ΕΕ διαπραγματεύονται για τους νέους κανόνες, μιας και οι περισσότερες – πλην της Βρετανίας, της Δανίας και της Σουηδίας, σχεδιάζουν να υιοθετήσουν το ευρώ. Η Εσθονία θα γίνει το 17ο μέλος της Ευρωζώνης, τον προσεχή Ιανουάριο.
Δημοσίευση σχολίου