Οι οικονομικές αποδοχές, οι μεταθέσεις και η ανασφάλεια για τις οικογένειες τους αποτελούν τα μεγαλύτερα προβλήματα, σε ποσοστό που αγγίζει το 90%, του στρατιωτικού προσωπικού των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, όπως καταγράφηκαν σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την εταιρία VPRC για λογαριασμό της μηνιαίας επιθεώρησης Monthly Review. Η έρευνα διεξήχθη την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2010 με τη μέθοδο των ερωτηματολογίων και συμμετείχαν σε αυτή 750 αξιωματικοί και 676 υπαξιωματικοί από την περιοχή της Αττικής, της Θεσσαλίας, της Θράκης, της Κρήτης και τριών νησιών του Αιγαίου.
Σύμφωνα με τα στοιχεία που προέκυψαν, το 75% των αξιωματικών και το 82% των υπαξιωματικών έκριναν μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας, ενώ αντίστοιχα το 85% και 86% έκρινε μη ικανοποιητική τη λειτουργία της πολιτικής ηγεσίας του ΥπΕΘΑ.
Πολύ ενδιαφέρον είναι το γεγονός ότι το 74% όλων των ερωτηθέντων αξιωματικών και υπαξιωματικών, θεωρεί ότι είναι πολύ υψηλός ο κομματισμός στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Εντυπωσιακά είναι τα ποσοστά της έρευνας αναφορικά με την πρόθεση πολλών αξιωματικών και υπαξιωματικών των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων να αποχωρήσουν εντός της προσεχούς πενταετίας. Συγκεκριμένα, το 52% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών σκέφτονται να αποχωρήσουν εντός της προσεχούς πενταετίας κυρίως λόγω οικονομικών και οικογενειακών λόγων αλλά και χαμηλού επιπέδου ζωής των στρατιωτικών ενώ σημαντικό ρόλο φαίνεται να διαδραματίζει σε αυτή τους την απόφαση τόσο η μείωση του κύρους των στελεχών των Ενόπλων Δυνάμεων όσο και οι ευκαιρίες για καριέρα και σταδιοδρομία που ανοίγονται κυρίως για τους αξιωματικούς του Ναυτικού και της Αεροπορίας εκτός των Ενόπλων Δυνάμεων. Τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί που συμμετείχαν στην έρευνα δηλώνουν ότι δεν είναι ικανοποιημένοι από τις παροχές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας και ειδικότερα από τα στρατιωτικά καταλύματα, τα θέρετρα, τις αθλητικές εγκαταστάσεις αλλά και τα οικογενειακά προγράμματα. Όπως προέκυψε από τις σχετικές απαντήσεις τους, μόνο ένας στους τέσσερις αξιωματικούς έχει καλή εικόνα για τα στρατιωτικά καταλύματα, δύο στους τρεις χρησιμοποιούν σπάνια ή σχεδόν ποτέ τα προγράμματα διακοπών των Ενόπλων Δυνάμεων ενώ ποσοστό που αγγίζει το 71% δηλώνει μη ικανοποιημένο από τα στρατιωτικά θέρετρα. Τα ποσοστά αυτά ανεβαίνουν ακόμη περισσότερο στις απαντήσεις των υπαξιωματικών στις ίδιες ερωτήσεις. Αντίθετα, τόσο οι αξιωματικοί όσο και οι υπαξιωματικοί δηλώνουν ιδιαίτερα ικανοποιημένοι σε ποσοστό μεγαλύτερο του 70% από τις παροχές υγείας και τη νοσοκομειακή περίθαλψη που προσφέρεται στο στρατιωτικό προσωπικό των Ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων από τα στρατιωτικά νοσοκομεία και εκτιμούν σε ποσοστό 86% ότι η εισαγωγή των στρατιωτικών νοσοκομείων στο ΕΣΥ θα υποβαθμίσει τις υπάρχουσες παροχές υγείας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το 44% των αξιωματικών και το 65% των υπαξιωματικών δεν θα συνιστούσαν τη στρατιωτική σταδιοδρομία σε τρίτους, καθώς το 37% των αξιωματικών και το 56% των υπαξιωματικών είναι δυσαρεστημένοι από τη σταδιοδρομία τους στις Ένοπλες Δυνάμεις. Πάντως, το 68% των αξιωματικών και το 37% των υπαξιωματικών θεωρούν ότι η ιδιότητα του στρατιωτικού είναι λειτούργημα, ενώ μεγάλο ποσοστό υπαξιωματικών χαρακτηρίζει ως επάγγελμα την ενασχόλησή του με τις Ένοπλες Δυνάμεις.
Επίσης, το 56% των αξιωματικών και το 70% των υπαξιωματικών πιστεύουν ότι η κοινωνία στηρίζει λίγο ή καθόλου τις Ένοπλες Δυνάμεις και ταυτόχρονα κρίνουν ως ανορθολογικό το νομικό πλαίσιο λειτουργίας των Ενόπλων Δυνάμεων. Παράλληλα, η συντριπτική πλειοψηφία κρίνει μη ικανοποιητική τη λειτουργία της στρατιωτικής ηγεσίας σε ποσοστό 75%-82% και της πολιτικής ηγεσίας των Ε.Δ. την τελευταία εικοσαετία σε ποσοστό 85%-86%. Αντίθετα, χαρακτηρίζουν καλές, σε ποσοστό 83%, τις συναδελφικές σχέσεις και σε ποσοστό 57% τις υπηρεσιακές, ενώ το 66% των αξιωματικών και το 91% των υπαξιωματικών τάσσονται υπέρ του συνδικαλισμού στις Ένοπλες Δυνάμεις.
Σημειώνεται ότι η έρευνα αυτή διεξήχθη πριν από την εφαρμογή του Μνημονίου αλλά και πριν από την κατάθεση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με το οποίο ρυθμίζονται θέματα ιεραρχίας και προαγωγών στις Ένοπλες Δυνάμεις της χώρας μας.
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στους αξιωματικούς των ΕΕΔ, μπορείτε να τα δείτε εδώ .
Τα αποτελέσματα της έρευνας που διενεργήθηκε στους υπαξιωματικούς των ΕΕΔ, μπορείτε να τα δείτε εδώ .
Δημοσίευση σχολίου