GuidePedia

0
1-9-2010 εφ. Χουριέτ
ΔΕΝ ΔΙΝΟΥΝ ΤΑ ΚOΜΠΡΑ
 Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που είχε υποσχεθεί πως θα στείλει τα ελικόπτερα Σούπερ Κόμπρα για τον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπέκυψε στο εβραϊκό λόμπι
Η κυβέρνηση των ΗΠΑ που μέχρι πριν από μερικούς μήνες είχε υποσχεθεί πως θα στείλει ελικόπτερα Σούπερ Κόμπρα για να χρησιμοποιηθούνε στον αντιτρομοκρατικό αγώνα, υπό την πίεση του εβραϊκού λόμπι, πάγωσε τις πωλήσεις όπλων προς την Τουρκία.

Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν ανακοίνωσε ότι θα αρχίσει μια έντονη προσπάθεια επηρεασμού στο αμερικανικό κογκρέσο. Σε αυτήν την εκστρατεία λόμπι, θα συμμετάσχουν και εταιρίες όπως η STM.
Ο πρεσβευτής της Τουρκίας στην Ουάσιγκτον Ναμίκ Ταν είπε ότι λόγω το Κογκρέσο λόγω του διαμορφωμένου αρνητικού κλίματος σταμάτησε να πουλάει στην Τουρκία τα όπλα που εκείνη επιθυμεί.
…………………………..
Ο Ταν δήλωσε : ¨Οι σχέσεις μας με την κυβέρνηση Ομπάμα προχωράνε καλά. Μάλιστα την περασμένη εβδομάδα μας ευχαρίστησαν για την συμβολή μας στο Ιράκ και στο Αφγανιστάν. Όμως υπό την επήρεια κάποιων κύκλων υπάρχει μια αρνητική ατμόσφαιρα. Για αυτό η κυβέρνηση Ομπάμα δεν στέλνει στο Κογκρέσο τις συμφωνίες που υπέγραψε μαζί μας, καθώς μπορεί να απορριφθούνε. Στις συγκεντρώσεις που κάναμε, εκθέσαμε αυτήν τη κατάσταση στους αρμόδιους της κυβέρνησης. Είπαμε πως η κυβέρνηση μπορεί να συμβάλλει περισσότερο στο Κογκρέσο για την Τουρκία. Η παράδοση μεγάλων όπλων που προσδοκούσαμε σταμάτησαν. Aνάμεσα σε αυτά το Reaper (μη επανδρωμένο εναέριο όχημα) και τα Κόμπρα (επιθετικά ελικόπτερα). Η κατάσταση για την συμφωνία που αφορά το F35 είναι διαφορετική, εκεί δεν υπάρχουν καθυστερήσεις. Δε μπορείτε να συγκρίνετε αυτή την κατάσταση με το εμπάργκο της εποχής της Επιχείρησης Ειρήνης στη Κύπρο. Τότε είχε βγει απόφαση του Κογκρέσου για εμπάργκο. Τώρα όμως και εμείς θα καταβάλλουμε μεγάλες προσπάθειες για να εξηγήσουμε την Τουρκία στο Κογκρέσο. Τις επόμενες μέρες θα κάνουμε μεγάλη προσπάθεια να εξηγήσουμε στα μέλη του Κογκρέσου τις στενές συμμαχικές σχέσεις με τις ΗΠΑ, και την συνεργασία σε περιοχές όπως το Αφγανιστάν και το Ιράκ.
Ο Ταν στην συγκέντρωση ανέφερε πως η συμφωνία του Τουρκικού Κράτους με τις αμερικάνικες εταιρίες λόμπι και δημοσίων σχέσεων έληξε και πως τις επόμενες μέρες αυτές οι συμφωνίες θα ανανεωθούνε.
Ο Ταν ανέφερε πως η ανανέωση αυτών των συμφωνιών έγινε με 20% έκπτωση. Η εφημερίδα Χουριέτ αποκάλυψε πως σε αυτήν την επίθεση της πρεσβείας στο Κογκρέσο έχουν ετοιμαστεί να μετάσχουν και εταιρίες που κάνουν δουλειές με το Τουρκικό κράτος. Μαθεύτηκε πως η εταιρία STM που έχει έδρα στην Άγκυρα και είναι σύμβουλος της Διεύθυνσης Αμυντικών Βιομηχανιών, ον Ιούλιο άνοιξε ένα γραφείο λόμπι στην Ουάσιγκτον .
Επικεφαλής του γραφείου λόμπι είναι ένα συνταξιούχος αμερικανός στρατιωτικός που υπηρέτησε επί μακρόν στη Σμύρνη, ο Μωρίς Λη Μακφάν. Σύμφωνα με τα έγγραφα του υπουργείου δικαιοσύνης των ΗΠΑ η δουλειά του Μακφάν είναι να διασφαλίσει τις σχέσεις της STM με την αμερικανική κυβέρνηση. Για αυτό ο Μακφάν θα εκπληρώσει όλες τις νόμιμες διαδικασίες με βάση τον νόμο για το λόμπι. Θα διαφυλάξει τα συμφέροντα της εταιρίας. Επίσης η STM θα εργαστεί και με τους δικηγόρους της, καθώς έχει αναλάβει την νομική εκπροσώπηση της Τουρκικής Δημοκρατίας .Έναντι τούτων θα πληρώνεται με 180.000 $ τον μήνα.
…………….
ΤΟ ΙΣΡΑΗΛ ΠΑΡΕΔΩΣΕ ΤΑ HERON
Υψηλόβαθμος αρμόδιος, παρομοίασε το Εβραϊκό λόμπι στην Ουάσιγκτον με το Αρμενικό λόμπι. Ανέφερε πως όπως το Αρμενικό λόμπι αντιτίθεται όταν γίνεται προσπάθεια προσέγγισης Τουρκίας και Αρμενίας, τέτοιο ρόλο άρχισε να παίζει και το Εβραϊκό λόμπι στην κρίση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας.
Μετά την κρίση Ισραήλ-Τουρκίας του πλοίου Mavi Marmara στις 31-5, η παράδοση των αναμενόμενων από το Ισραήλ 4 μη επανδρωμένων εναέριων οχημάτων, έγινε χωρίς προβλήματα τον περασμένο μήνα. Όμως το Εβραϊκό λόμπι στις ΗΠΑ εμποδίζει τα Reaper που είναι ιδίου τύπου με τα Heron
ΤΟΥΡΚΙΚΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top