GuidePedia

0
Ψάχνοντας το δεύτερο λεωφορείο Τ/Κ αγνοουμένων της Τόχνης
Μετά τη Γεράσα και την ανεύρεση οστών που εκτιμάται ότι ανήκουν σε 40 Τ/Κ, η ΔΕΑ ξεκινάει εκταφές στην Παρεκκλησιά όπου πιστεύεται ότι θάφτηκαν οι υπόλοιποι των 84 συνολικά εκτελεσθέντων της Τόχνης
Αρκετά πιθανό είναι το ενδεχόμενο να ξεκινήσουν τις αμέσως επόμενες κιόλας μέρες οι εργασίες εκταφών για τους Τ/Κ αγνοούμενους που μεταφέρθηκαν την 14η Αυγούστου του 1974 από την Τόχνη αλλά και τα χωριά Ζύγι και Μαρί σε περιοχή της Λεμεσού όπου και εκτελέστηκαν για να θαφτούν αργότερα σε δυο διαφορετικές περιοχές.

Σύμφωνα με πληροφορίες του «Π», η Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους έχει αποφασίσει να δρομολογήσει την εξιχνίαση (ως προς τον εντοπισμό των λειψάνων) μιας από της μελανότερες υποθέσεις του ζητήματος των αγνοουμένων. Σε αυτό το πλαίσιο, η ΔΕΑ έχει μελετήσει πλέγμα μαρτυριών και έχει αξιολογήσει πληροφορίες που έχουν καταφθάσει κοντά της καταλήγοντας στο συμπέρασμα ότι οι μισοί και πλέον όσων επέβαιναν στα δυο λεωφορεία της Τόχνης έχουν θαφτεί σε περιοχή της Παρεκκλησιάς (λείψανα που ανήκουν στους άλλους μισούς περίπου βρέθηκαν στη Γεράσα). Οι εργασίες εκταφών είναι πολύ πιθανό να ξεκινήσουν την ερχόμενη βδομάδα ή και τη μεθεπόμενη.
Ως γνωστόν, την 14η Αυγούστου του 1974 εξτρεμιστές της ε/κ πλευράς μάζεψαν 85 Τ/Κ από τα χωριά Τόχνη, Ζύγι και Μαρί και με δυο λεωφορεία τούς μετέφεραν στη Λεμεσό (κατά πολλούς στο στρατόπεδο της Παλόδειας). Στη συνέχεια εκτέλεσαν εν ψυχρώ τους 85 Τ/Κ με έναν μόνο από αυτούς να καταφέρνει να διαφύγει και μέσω των Βρετανικών Βάσεων να περνά στα κατεχόμενα.
Η ταφή των 84 Τ/Κ έγινε σε δυο διαφορετικά σημεία. Στο ένα από αυτά, σε πλαγιά στο χωριό Γεράσα, κλιμάκιο της ΔΕΑ πραγματοποίησε εργασίες επί σειρά μηνών καταφέρνοντας να εντοπίσει διασκορπισμένα οστά που υπολογίζεται ότι ανήκουν στους 40 από τους 84 δολοφονηθέντες Τ/Κ. Το δεύτερο σημείο ταφής πιστεύεται ότι βρίσκεται στην Παρεκκλησιά.
Να σημειωθεί ότι αρχικά οι 84 Τ/Κ πιστεύεται ότι θάφτηκαν πλησίον του χώρου εκτέλεσης αλλά κρίθηκε αναγκαίο -για σκοπούς απόκρυψης του εγκλήματος- ο ομαδικός τάφος να ανοίξει μετά από λίγες μέρες, τα πτώματα να διαχωριστούν σε δυο ομάδες και να θαφτούν σε δυο διαφορετικές περιοχές (Γεράσα και Παρεκκλησιά).
Στην περίπτωση της Γεράσας το κλιμάκιο της ΔΕΑ χρειάστηκε να ψάξει την περιοχή σπιθαμή προς σπιθαμή και να κοσκινίσει μεγάλους όγκους χωμάτων, επειδή τα λείψανα είχαν θρυμματιστεί και διασκορπιστεί σε πλαγιά λόγω των εργασιών σε παρακείμενο λατομείο.

Η μεγαλύτερη ομάδαΣε περίπτωση που η ΔΕΑ βρει όντως στην Παρεκκλησιά τα λείψανα της δεύτερης ομάδας των Τ/Κ της Τόχνης, τότε θα έχει εντοπιστεί η μεγαλύτερη ομάδα Τ/Κ αγνοουμένων (εξαιρείται η περίπτωση των περίπου 130 δολοφονηθέντων της Μαράθας, Αλόας, Σανταλάρη που συμπεριλαμβάνονται στον κατάλογο Τ/Κ αγνοουμένων και είναι γνωστό που είναι θαμμένοι). Η τ/κ πλευρά έχει δώσει στη ΔΕΑ κατάλογο με 500 ονόματα Τ/Κ αγνοουμένων. Μέχρι στιγμής έχουν ταυτοποιηθεί και επιστραφεί τα λείψανα 53 Τ/Κ αγνοουμένων, ενώ από τα ανευρεθέντα λείψανα που δεν έχουν ακόμα ταυτοποιηθεί αναμένεται να προκύψει ένας αριθμός περίπου 10 -20 Τ/Κ αγνοουμένων. Δηλαδή, η ΔΕΑ (αν όντως εντοπίσει λείψανα Τ/Κ στην Παρεκκλησιά) θα έχει οδηγηθεί στον εντοπισμό των μισών και πλέον Τ/Κ αγνοουμένων που συμπεριλαμβάνονται στον σχετικό κατάλογο.
ΠΟΛΙΤΗΣ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top