GuidePedia

0
Ακσιόν 9-8-2010
Ενδιαφέροντα όσα είπε ένας τρομοκράτης που παραδόθηκε για τα πολυσυζητημένα Heron : Μας έλεγαν ¨Να είστε άνετοι, αυτά πετάνε και φεύγουν. Περιστέρια! Και μάλιστα περιστέρια που κάνουν τούμπες!¨ Πραγματικά δεν γίνονταν τίποτε¨ .
Η Τουρκία από την μια συζητά τις αποφάσεις του Ανώτατου Στρατιωτικού Συμβουλίου και από την άλλη έχει εγκλωβιστεί στο δημοψήφισμα.
Και οι δυνάμεις όμως που θέλουν να πετύχουν εμφύλια σύγκρουση και να σύρουν τη χώρα στο χάος δεν σταματάνε. Παράλληλα, περιστατικά αποτυχιών και προδοσίας μέσα στις στρατιωτικές μονάδες συνεχίζουν να παρουσιάζονται. Πληροφορίες γύρω από τα μη επανδρωμένα Heron συνεχίζουν να προκαλούνε σύγχυση μέσα στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις (TSK).
Η κρίση σχετικά με τα Heron, που έφεραν στην επικαιρότητα οι εφημερίδες Ταράφ και Μπουγκιούν, όσο πάει μεγαλώνει. Στρατιωτικός μιλώντας στο περιοδικό Ακσιόν επιβεβαίωσε τα αναγραφόμενα στις εφημερίδες Ταράφ και Μπουγκιούν σχετικά με τα Heron. Μάλιστα ο ίδιος, ισχυρίζεται πως τα μέλη της τρομοκρατικής ομάδας παρατηρούνταν επί 20 ώρες από τα Heron, η σχετική πληροφορία είχε διανεμηθεί, αλλά πως δεν υπήρξε επέμβαση.
Οι προετοιμασίες πριν από την επίθεση των τρομοκρατών στο Χάντεπε και στο Γκεντίκτεπε καθώς και οι στιγμές της επίθεσης απεικονίστηκαν λεπτό προς λεπτό. Ειδικοί στην πόλη Μπάτμαν, όταν είδαν τα στοιχεία προετοιμασίας των τρομοκρατών, έθεσαν τα Heron σε κατάσταση αναμονής, συνέχισαν να καταγράφουν μέχρι το τέλος των επιθέσεων, προσδιόρισαν τους στόχους τους και συνέχισαν να δίνουν τις συντεταγμένες στο αρχηγείο. Το διάστημα αυτό από τις προετοιμασίες μέχρι να τελειώσει η δουλειά, λέγεται πως ήταν 20 ώρες. Μέσα σε αυτό το χρονικό διάστημα από τα κέντρα των Heron και από τις τοπικές μονάδες προς τα ανώτερα κλιμάκια και τους διοικητές, διαβιβάστηκαν ακαθόριστος αριθμός από προειδοποιήσεις, ειδοποιήσεις, αιτήματα ενισχύσεων, κραυγές για βοήθεια, συντεταγμένες των στόχων και αναφορές. Όμως σε αυτό το διάστημα, ούτε μονάδα ενίσχυσης, ούτε τα Κόμπρα, ούτε τα αεροπλάνα επενέβησαν. Η κατάσταση αυτή εκτιμάται από ειδικούς ως μια κανονική προδοσία και σχολιάζεται ως μια παράξενη εξέλιξη η οποία δεν συνάδει διόλου με την στρατιωτική λογική και με τις παραδόσεις των TSK.
Το ενδιαφέρον είναι ότι τα Heron που θα έπρεπε να είναι ο εφιάλτης των ΠΚδων, δεν φοβίζει καθόλου τα μέλη της οργάνωσης αυτής. Αυτό το επιβεβαιώνουν και αυτά που λένε κάποιοι συλληφθέντες αντάρτες. Τρομοκράτης με τη κωδική ονομασία Ρουμπάρ αναφέρει : Μας έλεγαν ¨Να είστε άνετοι, αυτά πετάνε και φεύγουν. Περιστέρια! Και μάλιστα περιστέρια που κάνουν τούμπες!¨ Πραγματικά δεν γινόταν τίποτε. Πλέον δεν φοβόμασταν τα περιστέρια. Διότι δεν υπήρχε περίπτωση να μην μας έβλεπαν¨.
Είναι πολύ ανησυχητικό το γεγονός ότι τα Heron που σε όλο τον κόσμο αποτελούνε τον εφιάλτη των τρομοκρατικών οργανώσεων, σε εμάς τα παρομοιάζουν με περιστέρια. Και ενώ τα Heron είναι ένα αίνιγμα για την Τουρκία, υπάρχουν χώρες που χρησιμοποιούνε πολύ καλά αυτό το τεχνολογικό εργαλείο. Για παράδειγμα τα δικά της μη επανδρωμένα οχήματα (İHA), τα χρησιμοποιεί πολύ στην Τσετσενία και στο Νταγκεστάν. Μάλιστα αυτά φέρουν και πυραύλους. Είναι γνωστό πως οι τοποθεσίες όπου βρίσκονταν οι Τσετσένοι ηγέτες Τζεβχέρ Ντουντάγιεφ, Σαμίλ Μπασάγιεφ και Αρσλάν Μεσχέντοφ εντοπίστηκαν από αυτά τα οχήματα. Μάλιστα το Ισραήλ πολλούς ηγέτες της Χαμάς στη Γάζα, με αυτά τα αεροπλάνα τους βρίσκει και τους σκοτώνει.
Η Τουρκία συνεχίζει να έχει ανάγκη τα Heron.Για αυτό 4 χρόνια πριν οι TSK είχαν δώσει στην κυβέρνηση μια αναφορά, με την οποία αιτούνταν 10 ακόμα Heron. Ακολούθως δόθηκε η παραγγελία για 10 τεμάχια Heron στο Ισραήλ. Επίσης 20 Ισραηλινοί ειδικοί ήρθαν στη πόλη Μπάτμαν για να εκπαιδεύσουν το προσωπικό και να ιδρύσουν την βάση ελέγχου. Ακόμα και όταν οι σχέσεις με το Ισραήλ χάλασαν λόγω της Χαμάς και της Γάζας, η συμφωνία για τα Heron δεν ζημιώθηκε και το πρόγραμμα συνεχίστηκε. Το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας πίεσε ιδιαίτερα το Ισραήλ για την παράδοση των Heron. Όμως κατά παράξενο και δυσεξήγητο τρόπο, τα εμπόδια για τις παραδόσεις των Heron δεν ήρθαν από το Ισραήλ αλλά από τις TSK. Αναφέρεται πως οι TSK που τέσσερα χρόνια πριν είχαν εισηγηθεί θετικά για την ¨απόκτηση 10 τεμαχίων¨ τώρα σέρνουν τα πόδια τους. Από τις εικόνες που διέρρευσαν στον τύπο γίνεται αντιληπτό πως τα Heron ακόμα και αν ήταν παλιό μοντέλο, έκαναν πολύ καλή δουλειά, ενημερώνουν για τις συντεταγμένες των στόχων που βλέπουν, και καταδεικνύοντας με τα λέιζερ τους στόχους. τους φέρνει μπροστά στα μάτια της αεροπορίας και των Κόμπρα. Το ερώτημα ¨Μα τότε γιατί οι TSK δεν τα θέλουνε ;¨ αναμένει απάντηση.
Τα Heron έχουν εμβέλεια 350 χιλιόμετρα. Πετώντας ιδιαίτερα αθόρυβα, παίρνουν εικόνες χωρίς να τραβάνε την προσοχή του εχθρού και προσδιορίζουν τις συντεταγμένες του στόχου. Μπορούνε να πετάξουν τη νύχτα και να εντοπίσουν και να καταγράψουν κινούμενα στοιχεία με θερμικές και υπέρυθρες ακτίνες. Ένα Heron μπορεί να δώσει ταυτόχρονα τις συντεταγμένες 10 στόχων. Τα τελευταία μοντέλα έχουν αυξήσει αυτό νούμερο κατά 100%.
Αν έρθει μια πληροφορία για επίθεση, και τα αεροπλάνα αυτά τα απογειώσουν από τις βάσεις τους, οπωσδήποτε θα εντοπίσει τους τρομοκράτες και τις κινήσεις τους και θα τους απεικονίσει. Η δουλειά από δω και πέρα είναι το τι θα κάνουν αυτοί που λαμβάνουν τις εικόνες.
Το σχέδιο για το εγχώριο ΙΗΑ έστω και σιγά σιγά συνεχίζεται. Τις προηγούμενες μέρες ολοκληρώθηκε ένα ΙΗΑ. Στρατιωτικοί αναλυτές όμως αναφέρουν πως από το σημείο αυτό μέχρι να προσφέρει τις υπηρεσίες του χρειάζεται να διανυθεί αρκετός δρόμος. Η πατέντα δε για το λογισμικό τους πάλι προέρχεται από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ. Δηλαδή ακόμα και o εγκέφαλος των εγχώριων Heron υποχρεωτικά έρχεται από έξω. Επίσης για την μετάδοση των εικόνων πάλι είναι απαραίτητη η ενοικίαση δορυφόρου από το Ισραήλ και τις ΗΠΑ. Επίσης είναι ανάγκη να στηθούνε επίγειες βάσεις και κέντρα χειρισμού.
Μια άλλη συζήτηση υπήρξε γύρω από το γιατί οι εικόνες αυτές να δίνονται μόνο στις TSK.Μετά το σκάνδαλο με το Χάντεπε και το Γκεντίκτεπε, τέθηκε το θέμα πλέον οι εικόνες αυτές να μεταδίδονται και να παρατηρούνται ταυτόχρονα και σε ένα κέντρο που θα δημιουργηθεί στην Γενική Αστυνομική Διεύθυνση. Διότι και η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση στην ύπαιθρο και στις πόλεις, αγωνίζεται ενάντια στην τρομοκρατία, τουλάχιστον όσο και οι στρατιωτικοί. Σε αυτό το θέμα αναφέρεται πως κινείται η κυβέρνηση. Φαίνεται πως έχουν επιταχυνθεί οι προσπάθειες ώστε οι εικόνες να μεταδίδονται ταυτόχρονα και στην αστυνομία. Έτσι η κυβέρνηση θα μπορεί να τα βλέπει όλα ξεκάθαρα, να βλέπει αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα ή όχι, αν υπάρχει ποιοι είναι οι υπεύθυνοι, και αν χρειαστεί να αναζητήσει ευθύνες από τους αρμόδιους. Επίσης η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση παρατηρώντας τις εικόνες, αν δει ότι δεν πήγε ή δεν μπόρεσε να πάει βοήθεια σε ένα φυλάκιο , θα μπορεί να κινητοποιεί τις κοντινότερες στο σημείο ειδικές της δυνάμεις.
Τα ΙΗΑ μεταξύ των οποίων και τα Heron χρησιμοποιούνται περισσότερο από τις ΗΠΑ, την Αγγλία, την Ρωσία, την Ινδία και από το Ισραήλ. Η Ινδία εξασφαλίζει την ασφάλεια των συνόρων της χάρη σε αυτά και όχι χάρη στην αστυνομία. Τα παράγει εξολοκλήρου η ίδια, καθώς και το λογισμικό των υπολογιστών και τον δορυφόρο που τα μεταδίδει. Οι ΗΠΑ φυλάνε τα χιλιάδες χιλιόμετρα των συνόρων τους με το Μεξικό, με τα ΙΗΑ που είτε παράγουν μόνοι τους, είτε σε συνεργασία με το Ισραήλ, ενώ χρησιμοποιούνε κοινό δορυφόρο μετάδοσης.
Σε εμάς αυτό το μοντέλο δεν υπάρχει. Αν και στη πραγματικότητα αυτό το μοντέλο χρειάζεται. Διότι αν και φαίνονται οι τρομοκράτες, λόγω των κλιματικών συνθηκών και των συνθηκών του χώρου, δεν μπορούνε να τους χτυπήσουν άμεσα. Για αυτό και γενικά διαφεύγουν. Τα Heron που νοικιάστηκαν σε εμάς, λαμβάνουν την εικόνα, την μεταδίδουν στους κατασκοπικούς δορυφόρους του Ισραήλ και των ΗΠΑ και μέσω κέντρων στην Αμερική μεταδίδονται στο Ιντζιρλίκ και από εκεί σε ειδικούς στην ανάλυση Ισραηλινούς που εργάζονται στο Μπάτμαν από κοινού με το αρχηγείο αεροπορίας.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top