GuidePedia

0
Η Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναδεί αμερικανικά όπλα αν δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και στο Ιράν, προειδοποιεί ο αμερικανός πρόεδρος
H Τουρκία δεν πρόκειται να ξαναδεί αμερικανικά όπλα αν δεν αλλάξει τη στάση της απέναντι στο Ισραήλ και στο Ιράν. Το τελεσίγραφο αυτό απηύθυνε στον πρωθυπουργό της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ο αμερικανός πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα, σύμφωνα με όσα ανέφερε στη χθεσινή της έκδοση η εφημερίδα «Financial Τimes».
Με προσωπικό του μήνυμα στον κ. Ερντογάν ο αμερικανός πρόεδρος κατέστησε σαφές στην Αγκυρα ότι με την πολιτική της οι πιθανότητές της να αποκτήσει τα νέας τεχνολογίας όπλα που επιθυμεί- όπως το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Reaper που θέλει να χρησιμοποιήσει εναντίον των αυτονομιστών ανταρτών του ΡΚΚ - θα είναι μηδαμινές.

«Ο πρόεδρος ανέφερε στον Ερντογάν ότι ορισμένες από τις ενέργειες της Τουρκίας θα προκαλέσουν ερωτήματα στο Κογκρέσο σχετικά με το κατά πόσον μπορούμε να έχουμε εμπιστοσύνη στην Τουρκία ως συμμάχου μας» δήλωσε ανώτερο στέλεχος της αμερικανικής κυβέρνησης και πρόσθεσε: «Αυτό σημαίνει ότι θα είναι για εμάς πολύ δύσκολο να περάσουμε από το Κογκρέσο ορισμένα από τα αιτήματα που έχει υποβάλει η Τουρκία, για παράδειγμα την προμήθεια των όπλων που θέλει για να πολεμήσει το ΡΚΚ». Η Ουάσιγκτον έχει εξοργιστεί με την πρόσφατη άρνηση της Τουρκίας να ψηφίσει υπέρ της επιβολής κυρώσεων στο Ιράν για το πυρηνικό του πρόγραμμα, ενώ είχε ζητήσει από την τουρκική κυβέρνηση να χαμηλώσει τους τόνους στη διένεξή της με το Ισραήλ με αφορμή την επίθεση στον στολίσκο που μετέφερε ανθρωπιστική βοήθεια στους αποκλεισμένους Παλαιστινίους της Γάζας.

Με βάση την αμερικανική νομοθεσία, ο Λευκός Οίκος πρέπει να ενημερώσει το Κογκρέσο 15 ημέρες πριν από την πώληση όπλων σε νατοϊκούς συμμάχους. Παρ΄ ότι η πώληση μπορεί να προχωρήσει- εκτός και αν το Κογκρέσο ψηφίσει νόμο που να την απαγορεύει-, τυχόν αντίδραση από τους βουλευτές μπορεί να οδηγήσει την κυβέρνηση στην απόφαση να ακυρώσει παραγγελίες όπλων, η οποία θα της δημιουργήσει πολιτικό πρόβλημα.

Η Τουρκία έχει ζητήσει να αγοράσει από τις Ηνωμένες Πολιτείες τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη εδώ και αρκετά χρόνια. Η επιδείνωση των σχέσεών της με το Ισραήλ της στερεί όμως τη δυνατότητα να αποκτήσει το μη επανδρωμένο αεροσκάφος Ηeron, ισραηλινής κατασκευής, που αποτελούσε την εναλλακτική λύση της.

Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις της Τουρκίας με το Ισραήλ δέχτηκαν ένα νέο πλήγμα την περασμένη εβδομάδα, όταν η κυβέρνηση της Αγκυρας δεν προσκάλεσε τον πρεσβευτή του Ισραήλ σε επίσημο δείπνο για διπλωμάτες που παρέθεσε στην τουρκική πρωτεύουσα. Η πληροφορία, που δεν διαψεύστηκε, προήλθε από ισραηλινό αξιωματούχο, ενώ τούρκος βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος χαρακτήρισε το γεγονός ενδεικτικό της επικριτικής στάσης των Τούρκων απέναντι στην ισραηλινή κυβέρνηση.

Την ίδια στιγμή ο τούρκος πρωθυπουργός βγαίνει ενισχυμένος από νέα δημοσκόπηση (Μetropoll) που δημοσιεύθηκε χθες, σύμφωνα με την οποία το ποσοστό των ερωτηθέντων που τάσσεται υπέρ των συνταγματικών του μεταρρυθμίσεων ανέρχεται σε 49,6%, ενώ τον περασμένο μήνα βρισκόταν στο 44,1%. Αν γίνονταν σήμερα εκλογές, το Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης του κ. Ερντογάν θα έβγαινε πρώτο με ποσοστό 43,1%.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top