GuidePedia

0
Αργά χθες το βράδυ αξιωματούχοι του Λευκού Οίκου επιχείρησαν να αμβλύνουν τις εντυπώσεις που δημιουργήθηκαν από το δημοσίευμα των «Financial Τimes», αλλά μια σειρά από γεγονότα αποκαλύπτει ότι οι αμερικανοτουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε βαθιά κρίση. Η πιο χαρακτηριστική ένδειξη είναι η εμπλοκή που εξακολουθεί να υπάρχει με τον διορισμό του νέου αμερικανού πρέσβη στην Αγκυρα Φράνσις Ρικιαρτόνε . Οι γερουσιαστές του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος πάγωσαν τον διορισμό του, με το επιχείρημα ότι ο συγκεκριμένος διπλωμάτης είναι ταυτισμένος με τις κυβερνήσεις των χωρών που υπηρετεί και συγκεκριμένα της Τουρκίας, στην οποία έχει υπηρετήσει ήδη δύο φορές.


Σύμφωνα με τις επιστολές που έφθασαν στον Λευκό Οίκο οι ΗΠΑ χρειάζονται ως πρέσβη στην Τουρκία έναν διπλωμάτη ο οποίος θα υποστηρίζει με σθένος τις αμερικανικές θέσεις, όχι τις τουρκικές.

Σημειώνεται ότι ο Φράνσις Ρικιαρτόνε είναι γνωστός στη χώρα μας από την υπόθεση των Υμίων, όταν ως επιτετραμμένος των ΗΠΑ στην Τουρκία είχε λάβει θέση εναντίον της Ελλάδας. Ηταν, μάλιστα, αυτός που προσπαθούσε να πείσει τον τότε πρόεδρο Μπιλ Κλίντον και τον Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ ότι ευθυνόταν για την κρίση η κυβέρνηση Σημίτη, η οποία είχε ορκιστεί μιάμιση ημέρα πριν από το περιστατικό. Από την Αγκυρα δεν υπάρχουν μέχρι στιγμής επίσημες αντιδράσεις στην προειδοποίηση Ομπάμα. Προ ημερών, πάντως, και αμέσως μετά τη συνάντηση που είχαν οι Ομπάμα και Ερντογάν στο πλαίσιο της συνάντησης του G20 στον Καναδά, η εφημερίδα «Μιλιέτ» είχε δημοσιεύσει ότι το θέμα των μη επανδρωμένων αεροσκαφών και της προμήθειάς τους από τις ΗΠΑ είχε τεθεί επί τάπητος.

TO BHMA

Δημοσίευση σχολίου

 
Top