GuidePedia

0

Του Κώστα Βενιζέλου
costas.venizelos@phileleftheros.com

Κρυφτούλι με το χρόνο στο Κυπριακό
>Νταβούτογλου προς Άστον: Διαλέξτε είτε την ισχυρή Τουρκία είτε τη μικρή Κύπρο
Η διαδικασία των συνομιλιών δεν προχωρά, σε χειρότερη έκδοση οι τουρκικές θέσεις επί του
περιουσιακού  Ο ΑΧΜΕΤ Νταβούτογλου έθεσε πρόσφατα ένα δίλημμα προς τους εκπροσώπους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Κάθριν Φούλε: Η Ε.Ε. πρέπει να επιλέξει είτε την ισχυρή και δυνατή Τουρκία είτε την μικρή Κύπρο. Περαιτέρω είπε πως η Τουρκία δεν πρόκειται να εφαρμόσει το Πρωτόκολλο γιατί αυτό «δεν θα αποσυμφορήσει την ατμόσφαιρα».

Μέτωπο στην Ε.Ε. για την απόφαση του Δικαστηρίου για το Κόσοβο.
Ενημερώνονται οι ΥΠΕΞ της Ευρ. Ενωσης για την πρόταση της Λευκωσίας
Κρυφτούλι με το χρόνο παίζει τόσο η τουρκική πλευρά όσο και οι εν δυνάμει μεσολαβητές στο Κυπριακό. Στόχος να περάσει ο χρόνος και να ενεργοποιήσουν το λεγόμενο σχέδιο Β, που παραπέμπει σε εφαρμογή σεναρίων που έχουν διαμορφωθεί στο παρασκήνιο. Σύμφωνα με πληροφορίες, ενώ η διαδικασία των διαπραγματεύσεων θα προχωρά με την πραγματοποίηση των συναντήσεων, η προσοχή θα είναι στραμμένη στις κινήσεις που θα γίνουν τον Νοέμβριο. Ούτως ή άλλως, όπως σημείωνε ενημερωμένη πηγή, οι συζητήσεις για το περιουσιακό έχουν φτάσει σε οριακό σημείο καθώς η τουρκική πλευρά εμφανίζεται να έχει επιδεινώσει τις θέσεις της που παρουσιάζει. Είναι προφανές πως σημεία συγκλίσεων δύσκολα θα βρεθούν και πως αυτό που γίνεται είναι η κατάθεση και παρουσίαση των εκατέρωθεν θέσεων.

Την ίδια ώρα, η Άγκυρα δεν παρουσιάζεται διατεθειμένη να κάνει κινήσεις ούτε στο πεδίο του Κυπριακού ( αναμένοντας τον Νοέμβριο) ούτε και σε σχέση με τις ευρωπαϊκές της υποχρεώσεις και ειδικά τις κυπρογενείς. Όπως ανέφεραν ενημερωμένες πηγές, κατά τη διάρκεια της συνάντησης Ε.Ε.- Τουρκίας, που πραγματοποιήθηκε στις 13 Ιουλίου στην Κωνσταντινούπολη, η τουρκική κυβέρνηση ξεκαθάρισε πως δεν θα προχωρήσει στην εφαρμογή του Πρωτοκόλλου ενώ έθεσε τους Ευρωπαίους ενώπιον διλημμάτων. Στη συνάντηση αυτή συμμετείχαν από τουρκικής πλευράς ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου και ο αρχιδιαπραγματευτής με την Ε.Ε, Εγκεμέν Μπαγίς και από ευρωπαϊκής η επικεφαλής της διπλωματίας της Ε.Ε., Κάθριν Άστονκαι ο Επίτροπος για θέματα Διεύρυνσης, Στέφαν Φούλε.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών, Αχμέτ Νταβούτογλου τοποθετήθηκε γενικά επί του Κυπριακού σημειώνοντας ότι η Άγκυρα υποστηρίζει τη διαδικασία και δήλωσε την ετοιμότητα της κυβέρνησής του να συμβάλει προς την κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης του Κυπριακού. Όταν βέβαια φθάνει στο διά ταύτα, ο Νταβούτογλου αποφεύγει την ουσία που αφορά εκπλήρωση υποχρεώσεων από πλευράς Τουρκίας. Εξέφρασε αμφιβολίες κατά πόσο τυχόν εφαρμογή από πλευράς της Άγκυρας του Πρωτοκόλλου και ως εκ τούτου και των κυπρογενών υποχρεώσεών της θα αποσυμφορήσει την ατμόσφαιρα. Προχώρησε δε για να υποστηρίξει ότι φοβάται πως η Λευκωσία θα αναζητήσει άλλο τρόπο για να δημιουργήσει προβλήματα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας.

Σημειώνοντας προς τους Ευρωπαίους συνομιλητές του ότι δεν μπορεί αυτή η διαδικασία (των ενταξιακών διαπραγματεύσεων) να εξαρτάται από τη Λευκωσία ζήτησε «επιτέλους να επιλέξει» η Ευρωπαϊκή Ένωση: «Είτε τη μεγάλη και ισχυρή Τουρκία είτε τη μικρή Κύπρο». Δραματοποιώντας την κατάσταση ο Νταβούτογλου είπε πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν μπορεί να περιμένει από την Τουρκία «να παραδοθεί άνευ όρων».

Πάντως, ο Τούρκος ΥΠΕΞ δεν παρέλειψε να ενημερώσει τους αξιωματούχους της Ε.Ε. ότι υπάρχει ένα θερμό κλίμα μεταξύ των Πρωθυπουργών της Ελλάδος και της Τουρκίας. Βεβαίως, η αναφορά αυτή ουσιαστικά γινόταν ενώ η Άγκυρα προετοίμαζε την έξοδο του Πίρι Ρέις και οι παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου από τουρκικό πολεμικό είναι σύνηθες φαινόμενο.

Ο Μάρκος ενημερώνει ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης για πακέτο
Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών, Μάρκος Κυπριανού θα ενημερώσει αύριο στις Βρυξέλλες τους ομολόγους του της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την πρόσφατη πρόταση του Προέδρου Χριστόφια στο Κυπριακό. Όπως συναφώς πληροφορούμαστε, πέραν από τις επιστολές που έχει ήδη στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ( Γ.Γ. ΟΗΕ, αξιωματούχους Ε.Ε., πέντε μόνιμα μέλη Συμβουλίου Ασφαλείας), αποφασίσθηκε όπως γίνει ενημέρωση των ΥΠΕΞ της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε., το οποίο συνέρχεται αύριο στις Βρυξέλλες δεν έχει στην ατζέντα του το Κυπριακό, ωστόσο, ο κ. Κυπριανού θα ζητήσει και θα ενημερώσει τους ομολόγους του για την πρόταση τριών αξόνων της Λευκωσίας.
Στην τουρκική πλευρά, πάντως, προκύπτει πως πέραν από τον Έρογλου και τα τ/κ κόμματα απορρίπτουν το πακέτο. Τουλάχιστον το πρώτο σημείο για τη διασύνδεση του περιουσιακού με εδαφικό και εποίκους.

Τούτο συνάγεται από τα όσα είπαν αρχηγοί τ/κ κομμάτων μετά από ενημέρωση που είχαν από τον Έρογλου.

ΙΝΦΟΓΝΩΜΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top