“Μέχρι σήμερα, η πρακτική ήταν διαφορετική επειδή πάντα μας έλεγαν ότι δεν μπορούμε να ακολουθήσουμε αυτό το μονοπάτι“, είπε ο Ντόντικ σε συνέντευξή του που παραχώρησε μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης (ICJ), το οποίο έκρινε νόμιμη την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσόβου.
“Η θέση του ICJ, την οποία στηρίζουν οι πιο ισχυρές χώρες στον κόσμο…υποδηλώνει ότι είναι μία πιθανή πρακτική. Γιατί θα ήταν τότε πρόβλημα αν κάποιος- ας πούμε υποθετικά ακόμα και η Δημοκρατία της Σερβίας- έκανε το ίδιο στο μέλλον;”, σχολίασε ο Ντόντικ και πρόσθεσε ότι η απόφαση “θα έχει επιπτώσεις στη Βοσνία”. Ο ίδιος είπε ότι η κοινότητα των Σερβοβόσνιων θα συζητήσει το θέμα μετά τις εκλογές της 3ης Οκτωβρίου.
Η ειρηνευτική συμφωνία που συνήφθη με τη διαμεσολάβηση των ΗΠΑ για τον τερματισμό του πολέμου στη Βοσνία, χώρισε τη χώρα σε δύο “εθνοτικά στρατόπεδα”: τους Σέρβους στην Σερβική Δημοκρατία και τους μουσουλμάνους και τους Κροάτες να μοιράζονται την Ομοσπονδία Βοσνία-Ερζεγοβίνη.
Η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει προτείνει τη μεταρρύθμιση του διοικητικού συστήματος της Βοσνίας και τη μεταβίβαση κάποιας εξουσίας από τις εθνικές οντότητες στα κεντρικά θεσμικά όργανα, αλλά ο Ντόντικ απέρριψε το σχέδιο και απείλησε με απόσχιση από σερβικής πλευράς.
Αναφερόμενος στην απόφαση του Διεθνούς Δικαστηρίου της Χάγης, που “πάλι ντρόπιασε τη Σερβία”, ο Ντόντικ είπε ότι “εξακολουθεί να υπάρχει ένα ισχυρό μέτωπο κατά της Σερβίας και του σερβικού λαού“. Το μέτωπο, είπε, αποτελείται από χώρες που αναγνώρισαν το Κόσοβο- ανάμεσα στις 69 που το έπραξαν είναι οι ΗΠΑ, 22 από τις 27 χώρες-μέλη της ΕΕ και η Ιαπωνία, καθώς και οι περισσότεροι γείτονες της Σερβίας.
Δημοσίευση σχολίου
Click to see the code!
To insert emoticon you must added at least one space before the code.