GuidePedia

0
Η νέα συνάντηση των υπεξ της Τουρκίας Βραζιλίας και Ιράν, με αίτημα του τελευταίου στην Κωνσταντινούπολη, επιχειρεί να επαναφέρει την Τεχεράνη στην medio – σφαίρα και να της επιτρέψει να κερδίσει χρόνο σε μια προσπάθεια μείωσης στο εσωτερικό του κόστους των σοβαρών μέτρων που λαμβάνονται διεθνώς λόγω του εμπάργκο αλλά και να επιχειρήσει να δώσει ξανά την εικόνα της χώρας που προσπαθεί να κερδίσει την διεθνή γνώμη.
Αυτά όλα όμως φαίνεται να αποτυγχάνουν καθώς καμιά από τις χώρες μόνιμα μέλη του ΣΑ του ΟΗΕ, δεν λαμβάνει σοβαρά τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία.  Πολύ περισσότερο δε, που η Ουάσιγκτον -παρά το γεγονός ότι η εκδήλωσή της πρωτοβουλίας αυτής τη βρήκε σε θερινό σαββατοκύριακο- έσπευσε ήδη να εκδηλώσει την απέχθεια της για τη συνέχιση αυτής της υπόθεσης. Κι αυτό δείχνει ότι η Άγκυρα, δεν επιθυμεί πλέον να μετέχει στο διεθνές διπλωματικό παιχνίδι υπό την αμερικανική ομπρέλα αλλά στη βάση των δικών της εθνικών συμφερόντων. Εξ ου και η επιλογή της να παραχωρήσει την Κωνσταντινούπολη ως σημείο της συνάντησης, όπως και το γεγονός πως δεν φαίνεται διατεθειμένη να στηρίξει ενεργώς το εμπάργκο του ΟΗΕ ή της ΕΕ κατά του Ιράν.
Αλλά φαίνεται πως το σενάριο αυτής της υπόθεσης δεν είναι πλέον αποτέλεσμα των προσεκτικών, ως πρόσφατα, σχεδιασμών του Α. Νταβούτογλου. ΚΙ αυτό που αφήνεται να διαρρεύσει από την πλευρά του, είναι πως «δεν είμαι εγώ υπεύθυνος γι το πράσινο φως’ αλλά ήταν επιθυμία του πρωθυπουργού  Τ. Ερντογάν». Κι είναι το δεύτερο μεγάλο λάθος της πρόσφατης τουρκικής πολιτικής μετά την κρίση με το Ισραήλ.
Που θα οδηγήσει αυτό το σκαμπανέβασμα των αμερικανό – τουρκικών σχέσεων και πόσο μπορεί να οδηγήσει σε μια περιστασιακή ή μονιμότερη ρήξη; Δύσκολο να λεχθεί αλλά και μάλλον αδύνατον να υλοποιηθεί σύμφωνα με τις ισχύουσες ισορροπίες. Ωστόσο, η Άγκυρα μπορεί ν αποδειχθεί σύντομα ‘ένα «σπυρί» της αμερικάνικης εξωτερικής πολιτικής, απ΄αυτά που στην Ουάσιγκτον συχνά επιχειρούν να σπάσουν!
Δηλώσεις Νταβούτογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε σήμερα ότι το Ιράν εξέφρασε την προθυμία να έχει συνομιλίες με την Ευρωπαϊκή Ένωση για το πυρηνικό του πρόγραμμα αμέσως μετά το τέλος του μήνα του Ραμαζανίου, δηλαδή στις αρχές Σεπτεμβρίου. Μιλώντας πριν την προγραμματισμένη συνάντηση για γεύμα με τους υπουργούς Εξωτερικών του Ιράν Μανουσέρ Μοτακί και της Βραζιλίας Σέλσο Αμορίν, ο Νταβούτογλού δήλωσε ότι η Άγκυρα προσπαθεί να αναβιώσει τις διεθνείς διαπραγματεύσεις το ταχύτερο δυνατόν.
Η Δύση εκφράζει φόβους ότι το Ιράν διαθέτει ένα συγκαλυμμένο πρόγραμμα εμπλουτισμού ουρανίου για να αναπτύξει τη δυνατότητα παραγωγής πυρηνικών όπλων. Η Τεχεράνη διαψεύδει τον ισχυρισμό τονίζοντας ότι χρησιμοποιεί εμπλουτισμένο ουράνιο για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.  Η Κάθριν Αστον, υπεύθυνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις διεθνείς σχέσεις, έστειλε τον προηγούμενο μήνα επιστολή στον Σαϊντ Τζαλίλι, επικεφαλής των διαπραγματεύσεων του Ιράν για τα πυρηνικά, για επανάληψη των διαπραγματεύσεων.
Ο κ. Μοτακί μας διαβεβαίωσε ότι είναι υπέρ μιας συνάντησης αμέσως μετά το Ραμαζάνι. Προφανώς όλα εξαρτώνται ότι τη ροή των εξελίξεων αλλά κατ’ αρχήν κανείς δεν είναι αντίθετος σε μια συνάντηση”, τόνισε ο Νταβούτογλου.
Τέλος οι τρεις υπουργοί Εξωτερικών-Νταβούτογλου, Μοτακί και Αμορίν- δήλωσαν ότι συνεχίζουν να πιστεύουν κα να στηρίζουν τη συμφωνία που υπεγράφη το Μάιο, για την ανταλλαγή πυρηνικών υλικών ανάμεσα στις τρεις χώρες.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top