GuidePedia

0

Ενθουσιασμό προκάλεσαν το τελευταίο διήμερο στους λάτρεις των ψυχροπολεμικών θρίλερ Ουάσιγκτον και Μόσχα, με μια ανταλλαγή κατασκόπων που θύμισε τις παλιές, «καλές» εποχές. Δέκα μυστικοί πράκτορες συλληφθέντες στις ΗΠΑ ανταλλάχθηκαν με τέσσερις κρατούμενους στη Ρωσία. Κι επειδή η γέφυρα Γκλίνικε του Βερολίνου, η θρυλική «γέφυρα των κατασκόπων», δεν χωρίζει πια την Ανατολή από τη Δύση, η ανταλλαγή έγινε χθες στη Βιέννη.
Στο αεροδρόμιο της Βιέννης, τα δύο αεροσκάφη στάθμευσαν δίπλα δίπλα. Το ένα, ένα Βoeing 767-200 ερχόταν από το αεροδρόμιο LaGuardia της Νέας Υόρκης. Το άλλο ανήκε στο ρωσικό υπουργείο Εκτάκτων Καταστάσεων. Το πρώτο μετέφερε τους 10 ανθρώπους που συνελήφθησαν προ δεκαημέρου στις ΗΠΑ ως μυστικοί πράκτορες της Ρωσίας- συμπεριλαμβανομένης και της «μοιραίας» κοκκινομάλλας Αννας Τσάπμαν. Το δεύτερο, μετέφερε τους τέσσερις Ρώσους που αποφάσισε να αφήσει ελεύθερους η Μόσχα προκειμένου να πάρει πίσω τους «δικούς της».
Λιγότερο από μιάμιση ώρα αργότερα, ο χορός των κατασκόπων είχε ολοκληρωθεί και τα δύο αεροπλάνα είχαν απογειωθεί εκ νέου, ενώ οι αναλυτές υπενθύμιζαν τη μακρά ιστορία της Βιέννης ως διεθνούς κατασκοπευτικού κόμβου. Η διαφορά στους αριθμούς δεν ήταν τυχαία: όπως δήλωνε ένας πρώην αξιωματούχος της CΙΑ, ο Πέτερ Ερνεστ, «δίνουμε 10 μάλλον ελαφρών βαρών πράκτορες και σε αντάλλαγμα, παίρνουμε πίσω τέσσερις ανθρώπους που καταδικάστηκαν πράγματι από τη Ρωσία για κατασκοπεία υπέρ των ΗΠΑ και της Βρετανίας».

Κλείνουν τους λογαριασμούς. Η συμφωνία κλείστηκε με ταχύτατους ρυθμούς, οι δύο χώρες βιάζονται να γυρίσουν σελίδα και να συνεχίσουν τις αναθερμασμένες σχέσεις τους. Και οι 10 συλληφθέντες στις ΗΠΑ δήλωσαν την Πέμπτη σε δικαστήριο του Μανχάταν ένοχοι στην κατηγορία της «συνωμοσίας με σκοπό τη δράση ως μυστικός πράκτορας ξένης χώρας»- η πολύ πιο σοβαρή κατηγορία του ξεπλύματος μαύρου χρήματος που βάρυνε τους οκτώ από αυτούς εγκαταλείφθηκε. Παράλληλα, στη Ρωσία, οι τέσσερις ήδη καταδικασμένοι κρατούμενοι παρέδιδαν γραπτή ομολογία ενοχής. Σύμφωνα με αμερικανούς αξιωματούχους, ένας από τους λόγους της βιασύνης ήταν και η κλονισμένη υγεία κάποιων από αυτούς. «Είναι ένα ισχυρό μήνυμα προς τους ανθρώπους που συνεργάζονται μαζί μας πως, ακόμα και αν μείνουν στη φυλακή για χρόνια, δεν τους ξεχνάμε», επεσήμανε ευθαρσώς ο Πέτερ Ερνεστ της CΙΑ.

Πολυτελής ζωή. Το είδος της ζωής που περιμένει στη Ρωσία τους 10 πρώην πράκτορες απομένει να φανεί. Σύμφωνα πάντως με τον δικηγόρο μίας από αυτούς, της Βίκι Πελάεζ, η ρωσική κυβέρνηση τής προσέφερε μηνιαίο επίδομα 2.000 δολαρίων, σπίτι και βοήθεια για τα παιδιά της- αν και οι δύο γιοι της Πελάεζ, ο 38χρονος Βάλντο και ο 17χρονος Χουάν Λαζάρο, ενδεχομένως να μην ακολουθήσουν και να παραμείνουν στις ΗΠΑ.


«Δεν ξεχνάμε τους ανθρώπους μας», δήλωσε αξιωματούχος της CΙΑ

Ανταλλαγές πρακτόρων

1962 Η ΕΣΣΔ αφήνει ελεύθερο τον Γκάρι Πάουερς, πιλότο ενός κατασκοπευτικού αεροσκάφους U-2 το οποίο καταρρίφθηκε εκεί το 1960. Ως αντάλλαγμα, οι ΗΠΑ αφήνουν ελεύθερο τον πράκτορα των Σοβιετικών Ρούντολφ Εϊμπελ.

1969 Η Βρετανία αφήνει ελεύθερους τους πράκτορες των Σοβιετικών Πίτερ και Χέλεν Κρόγκερ. Ως αντάλλαγμα, η ΕΣΣΔ αφήνει ελεύθερο τον λέκτορα Τζέραλντ Μπρουκ, ο οποίος είχε καταδικαστεί για κατασκοπεία 1981 Ο Γκίντερ Γκιγιόμ, πράκτορας της Στάζι που κατάφερε να γίνει στενός συνεργάτης του δυτικογερμανού καγκελάριου Βίλι Μπραντ, ανταλλάσσεται με οκτώ δυτικογερμανούς, αμερικανούς και βρετανούς πράκτορες που είχαν συλληφθεί στην Ανατολική Γερμανία 1985 Αμερικανοί πράκτορες που κρατούνται στην Ανατολική Ευρώπη ανταλλάσσονται με την Πολωνή Μάριαν Ζακάρσκι και τρεις ακόμα πράκτορες που κρατούνται στη Δύση 1986 Ο σοβιετικός διαφωνών Ανατόλι Σαράνσκι και τρεις δυτικοί πράκτορες ανταλλάσσονται στη θρυλική γέφυρα Γκλίνικε με το κατασκοπευτικό ανδρόγυνο της ΚGΒ Καρλ και Χάνα Κέχερ και δύο ακόμα πράκτορες
Από τη Ρωσία με αγάπη...

Οι τέσσερις κατάσκοποι των ΗΠΑ που αντάλλαξε η Μόσχα με τους 10 «δικούς της» Ιγκόρ Σουτιάγκιν
πυρηνικός επιστήμονας Καταδικάστηκε το 2004 σε 15 χρόνια φυλάκιση με την κατηγορία ότι διοχέτευε απόρρητες στρατιωτικές πληροφορίες σε βρετανική εταιρεία που λειτουργούσε ως βιτρίνα της CΙΑ Σεργκέι Σκρίπαλ
πρώην συνταγματάρχης της GRU,της υπηρεσίας πληροφοριών του ρωσικού στρατού Καταδικάστηκε το 2006 σε 13 χρόνια φυλάκισης με την κατηγορία της κατασκοπείας υπέρ της βρετανικής ΜΙ6 Αλεξάντερ Ζαπορόσκι
πρώην συνταγματάρχης της ρωσικής υπηρεσίας πληροφοριών SVR Καταδικάστηκε το 2003 σε 18 έτη φυλάκισης με την κατηγορία της προδοσίας. Θεωρήθηκε υπεύθυνος για την αποκάλυψη του πρώην πράκτορα του FΒΙ Ρόμπερτ Χάνσεν και του πρώην αξιωματούχου της CΙΑ Αντριχ Εϊμς: και οι δύο έχουν καταδικαστεί για κατασκοπεία υπέρ της Ρωσίας Γκενάντι Βασιλένκο
πρώην στρατολόγος της ΚGΒ Εργάστηκε στην Ουάσιγκτον τη δεκαετία του 1970 και του 1980, συνελήφθη το 1988 στην Αβάνα και μεταφέρθηκε στη Ρωσία, όπου κατηγορήθηκε για κατασκοπεία υπέρ της Δύσης και φυλακίστηκε.
ΤΑ ΝΕΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top