GuidePedia

0
Τον ερχόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του ιστορικού ηγέτη της Κούβας
Μπορεί να μην είναι πια πρόεδρος της χώρας που κυβέρνησε με ασυμβίβαστο τρόπο επί σχεδόν μισόν αιώνα αλλά για ακόμη μία φορά ο Φιντέλ Κάστρο μοιάζει να βρίσκεται παντού στην Κούβα. Τον ερχόμενο μήνα θα κυκλοφορήσει ο πρώτος τόμος των απομνημονευμάτων του, που αναφέρεται στη γέννηση της κουβανέζικης επανάστασης με την ήττα του τακτικού στρατού του δικτάτορα Φουλχένσιο Μπατίστα από τους αντάρτες του Κάστρο.

Το βιβλίο με τίτλο «Η στρατηγική νίκη» θα κυκλοφορήσει ακριβώς 52 χρόνια μετά τη μάχη στο Λας Μερσέντες κατά την πρώτη εβδομάδα του Αυγούστου 1958, όταν «σφραγίστηκε η μοίρα του τυραννικού καθεστώτος», σύμφωνα με την προδημοσίευση μέρους του βιβλίου στην ιστοσελίδα cubadebate.cu.

Η κυκλοφορία του συμπίπτει με τις αυξανόμενες ενδείξεις για το λιώσιμο των πάγων μεταξύ της Κούβας και των Ηνωμένων Πολιτειών. Από την εποχή που ο αδελφός του Φιντέλ, ο Ραούλ, έγινε πρόεδρος της Κούβας, το 2008, έχει κάνει μερικά προσεκτικά βήματα για την απελευθέρωση της οικονομίας. Αυτόν τον μήνα απελευθέρωσε 52 πολιτικούς κρατουμένους.

Στην Ουάσιγκτον επιτροπή του Κογκρέσου ψήφισε τον Ιούνιο υπέρ της ελεύθερης μετάβασης των Αμερικανών στην Κούβα, όπως επίσης και υπέρ της άρσης των περιορισμών στις εξαγωγές αγροτικών προϊόντων. Οι εξελίξεις υποδηλώνουν ότι η αμερικανική κυβέρνηση έχει αρχίσει να αναγνωρίζει πως τα 50 χρόνια του εμπάργκο δεν μπόρεσαν να ανατρέψουν το καθεστώς και ότι μάλλον το βοήθησαν να παραμείνει στην εξουσία.

Ο Κάστρο, που θα κλείσει σε λίγο τα 84, είπε ότι δούλεψε μήνες ολόκληρους για το βιβλίο που αποτελείται από 25 κεφάλαια, από την εποχή που αρρώστησε, το 2006, μέχρι που παρέδωσε την εξουσία στον Ραούλ. Πέρα από την αφήγηση των κρίσιμων στιγμών της επανάστασης, το βιβλίο θα περιέχει και ένα μικρό αυτοβιογραφικό κεφάλαιο, με αναφορές στα παιδικά χρόνια του Κάστρο και στο ξεκίνημα του ένοπλου αγώνα κατά του καθεστώτος Μπατίστα. Ο δεύτερος τόμος των απομνημονευμάτων με τίτλο «Η τελική στρατηγική αντεπίθεση» βρίσκεται στο στάδιο της προετοιμασίας.

Με το βιβλίο του ο κουβανός ηγέτης επανέρχεται δυναμικά στην επικαιρότητα, αφού έχουν προηγηθεί επτά δημόσιες εμφανίσεις του τις τελευταίες εβδομάδες, στις οποίες περιλαμβάνονται και τρεις ομιλίες που μεταδόθηκαν από την τηλεόραση. Για έναν άνθρωπο με σοβαρά προβλήματα υγείας έμοιαζε αρκετά καλά. Ορισμένοι εκτιμούν ότι η επανεμφάνισή του αποτελεί ένδειξη της προσωπικής του αντίθεσης στα μέτρα φιλελευθεροποίησης που παίρνει ο αδελφός του. Ο Κάστρο ανέκαθεν υποστήριζε ότι η συμφιλίωση με τον καπιταλισμό θα καταστρέψει την Κούβα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top