GuidePedia

0
Περί τα τέλη Σεπτεμβρίου θα έχει ολοκληρωθεί η σύνταξη του νέου νόμου που θα διέπει τις αμυντικές προμήθειες.
Αυτό δήλωσε νωρίτερα σήμερα ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Ευάγγελος Βενιζέλος, κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε στους στρατιωτικούς συντάκτες στο υπουργείο, επισημαίνοντας ότι η σχετική διαδικασία είναι συγχρονισμένη με λήψη των τελικών αποφάσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Αν και το γενικό οικονομικό κλίμα κάθε άλλο παρά ευνοεί την υλοποίηση εξοπλιστικών προγραμμάτων, η ανάγκη αντικατάστασης του υπάρχοντος νόμου για της αμυντικές προμήθειες 3433/2006 (ΦΕΚ 20/Α'/7.2.2006) είναι περισσότερο από επιτακτική.

Το υπάρχον νομοθέτημα όχι απλώς είναι δυσλειτουργικό, αλλά μονοσήμαντης κατεύθυνσης, αφού η εφαρμογή του επιτρέπει σχεδόν αποκλειστικά τις απευθείας αναθέσεις υπό το μανδύα (κυριολεκτικά ή μεταφορικά) των διακρατικών συμφωνιών.

Τη σοβαρή αυτή ατέλεια οφείλει να θεραπεύσει το νέο νομοθετικό πλαίσιο προάγοντας συστηματικά τις ανοικτές και διαφανείς διαγωνιστικές διαδικασίες (πρωτίστως για τα νέα προγράμματα που πρόκειται να υλοποιηθούν), καθώς, δυστυχώς, η μέχρι σήμερα εμπειρία έχει δείξει ότι η ελληνικής επινόησης διπλωματία των εξοπλισμών κάθε άλλο παρά απτά οφέλη είχε για τη χώρα.
Defence-point.gr

Δημοσίευση σχολίου

 
Top