GuidePedia

0
Το ενεργειακό βάζει μπροστά η κυβέρνηση και μάλιστα με τη συμμετοχή του ίδιου του Πρωθυπουργού. Ο Γιώργος Παπανδρέου μέχρι το τέλος Ιουλίου, θα κάνει δύο σημαντικά ταξίδια. Στις 21 και 22 θα επισκεφθεί το Ισραήλ και ένα από τα βασικά θέματα συζήτησης θα είναι η εκμετάλλευση των πετρελαίων του Αιγαίου, καθώς οι ισραηλινοί έχουν μεγάλη τεχνογνωσία σχετικά με την αξιοποίηση κοιτασμάτων πετρελαίου και φυσικού αερίου,
αλλά και στο πως δημιουργούνται τα θαλάσσια οικόπεδα, ενώ έχουν πολύ καλή συνεργασία, στον τομέα αυτόν, με την Κύπρο. Και η Ελλάδα, όπως έχει γράψει το i-R προτίθεται να ακολουθήσει το ισραηλινοκυπριακό μοντέλο.

Η κυβέρνηση επείγεται να προχωρήσει στην ενοικίαση των θαλασσίων οικοπέδων που έχουν δημιουργηθεί, προκειμένου, τα χρήματα που θα εισπράξει και θα είναι πολλά, θα διατεθούν για το έλλειμμα και το χρέος. Συζητήσεις για την ενοικίαση των θαλάσσιων οικοπέδων έκαναν στις ΗΠΑ την προηγούμενη εβδομάδα οι υφυπουργοί Εξωτερικών Σπύρος Κουβέλης και Ενέργειας Γιάννης Μανιάτης.

Μια, περίπου, εβδομάδα μετά την επίσκεψή του στο Ισραήλ ο κ. Παπανδρέου θα επισκεφτεί τη Σόφια, όπου θα συζητήσει το θέμα του αγωγού Μπουργκάς-Αλεξανδρούπολη, έργο το οποίο έχει ανασταλεί λόγω ενστάσεων που έχουν διατυπώσει Βουλγαρικές περιβαλλοντικές οργανώσεις και τις οποίες συμμερίσθηκε ο Βούλγαρος Πρωθυπουργός Μπόϊκο Μπορίσοφ. Ο κ. Παπανδρέου θα προσπαθήσει να πείσει τον Βούλγαρο ομόλογό του να ξεμπλοκάρει το έργο, καθώς η χώρα μας έχει δεχτεί επικρίσεις από τη Μόσχα, ότι δεν προσπάθησε αρκετά να πείσει τους Βούλγαρους να συνεχίσουν να μετέχουν στην κοινοπραξία. Στη Σόφια ο Πρωθυπουργός θα συζητήσει και το διαχρονικό ζήτημα σχετικά με τα νερά του Νέστου.

Εκτός του Πρωθυπουργού, δράση αναλαμβάνει και η υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής Τίνα Μπιρμπίλη, η οποία θα επισκεφτεί δύο πετρελαιοπαραγωγές χώρες, τη Λιβύη και το Αζερμπαϊτζάν, προκειμένου να προωθήσει την ενεργειακή συνεργασία της Ελλάδας με τις χώρες αυτές.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top