GuidePedia

0
Mε αλληλοκατηγορίες συνεχίζουν τα πολιτικά κόμματα στην Κύπρο την πολιτική ζωή τους. Το ΑΚΕΛ κατηγορεί τον πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιάδη ότι καταστρώνει από τώρα σχέδιο για τις προεδρικές εκλογές. Παράλληλα, έχουν ανακύψει διαφορές στον κυβερνητικό συνασπισμό ΑΚΕΛ και ΔΗΚΟ. Η συνάντηση του Δημήτρη Χριστόφια και του προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριο Καρογιάν μπορεί να άμβλυνε τις διαφορές, αλλά όλα δείχνουν ότι ο παράταιρος αυτός γάμος δεν θα κρατήσει για πολύ.
Τα πράγματα δυσκολεύουν ακόμα περισσότερο μετά την απόφαση του ΕΚΟΦΙΝ να τεθεί υπό επιτήρηση η κυπριακή οικονομία. Φαίνεται πως έφθασαν δύο χρόνια κυβέρνησης του ΑΚΕΛ για να μετατραπεί η πλεονασματική κυπριακή οικονομία σε ελλειμματική. Το σκηνικό στην Κύπρο άρχισε να θυμίζει το ελληνικό. Η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ να κατηγορεί τα άλλα κόμματα ότι δεν συμφωνούν με την πολιτική της για να μειωθεί το έλλειμμα, ενώ τα κόμματα την κατηγορούν για κακές επιλογές. Βεβαίως η Κύπρος δεν βρίσκεται στο χάλι της Ελλάδας. Το δημόσιο χρέος έφθασε το 62% του Ακαθάριστου Εθνικού Προϊόντος, δηλαδή μόλις 2% περισσότερο από την συνθήκη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Πού το δικό μας 150% και βάλε του ΑΕΠ...

Εθελοτυφλούν οι Ευρωπαίοι
Παρ' όλα αυτά, επειδή το έλλειμμα έφθασε το 6,1% του ΑΕΠ, αντί του αποδεκτού από την ΕΕ 3%, η κυπριακή οικονομία μπήκε σε καθεστώς επιτήρησης. Όπως και στην Ελλάδα, η κυβέρνηση του ΑΚΕΛ ακολουθεί μια φορομπηχτική πολιτική, χωρίς να περιορίζει τις σπατάλες και να φροντίζει την ανάπτυξη. Η πραγματικά άλλοτε ισχυρή κυπριακή οικονομία φαίνεται να βουλιάζει και αυτή στο τέλμα των χρεών και των ελλειμμάτων και μάλιστα σε περίοδο δύσκολη για την επίλυση του Κυπριακού. Κάποιοι είναι φανερό ότι επιζητούν μια πιο αδύναμη Κύπρο στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Ήδη η ΕΕ έχει δείξει διαθέσεις να ενεργοποιήσει το απευθείας εμπόριο με τα Κατεχόμενα. Αντιπροσωπεία της ΕΕ με επικεφαλής την Ύπατη Εκπρόσωπο (υπερυπουργό Εξωτερικών της ΕΕ) Κάθριν Άστον και με την συμμετοχή του Επιτρόπου για την Διεύρυνση Στέφαν Φούλε, είχε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών Αχμέτ Νταβούτογλου και τον επικεφαλής των διαπραγματεύσεων Εγκεμέν Μαγίς. Με δηλώσεις του ο Φούλε βρίσκει θετικά στοιχεία στην προοπτική ένταξης της Τουρκίας. Ενώ η Άστον χαιρετίζει την θετική στροφή της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας. Φαίνεται τον Φούλε δεν τον ενοχλεί ότι η Τουρκία δεν έχει ακόμα αναγνωρίσει την Κυπριακή Δημοκρατία και απαγορεύει στα πλοία και στα αεροπλάνα της να προσεγγίζουν τα τουρκικά λιμάνια και να προσγειώνονται στα τουρκικά αεροδρόμια κι ετοιμάζεται ν' ανοίξει καινούργιο φάκελο διαπραγματεύσεων.
Πλήρης εναρμονισμένος με το φιλοτουρκικό λόμπι των Βρυξελλών ο Φούλε είναι αυτός που πρότεινε την έναρξη του απευθείας εμπορίου με τα Κατεχόμενα. Αλλά θα πρέπει να ζητηθούν από την Άστον διευκρινήσεις, αν η «θετική στροφή» της εξωτερικής πολιτικής της Τουρκίας περιλαμβάνει τις συνεχείς παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου και των ελληνικών χωρικών υδάτων. Να εξηγήσει και σε μας, αν είναι θετική στροφή η έξοδος του Πίρι Ρέις στο Αιγαίο για έρευνες κοιτασμάτων πετρελαίου. Φυσικά, τόσο η πολιτική της Άγκυρας όσο και των Βρυξελλών, στηρίζονται στην συνεχή υποχωρητικότητα της ελληνικής διπλωματίας και στους χαμηλούς τόνους διαμαρτυρίας. Η διαβεβαίωση του υπουργού Εθνικής Αμύνης Ευάγγελου Βενιζέλου ότι το Πίρι Ρέις δεν κάνει έρευνες στην ελληνική υφαλοκρηπίδα, δεν αντισταθμίζει τις φωνές και τις απειλές της Άγκυρας για δικές μας έρευνες ανατολικά της Θάσου, εντός της ελληνικής οικονομικής ζώνης. Είναι που είναι η οικονομία μας ζαβή, δείχνουμε και ανεπίτρεπτη υποχωρητικότητα στους πασάδες της Άγκυρας και μετά θα απορούμε για την συρρίκνωση των εθνικών δικαιωμάτων μας. Άλλωστε όλες οι κυβερνήσεις έχουν κάνει στρατηγική πολιτική το δεν διεκδικούμε τίποτα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top