GuidePedia

0
Θέμα χρονοδιαγράμματος αλλά και συμφωνίας μέχρι το τέλος του έτους ζήτησε έθεσε χθες ο τ/κ ηγέτης Ντερβίς Έρογλου απο τον Μπαν Κι Μούν, κατα τη διάρκεια της συνάντησής τους.
Ο ΓΓ του ΟΗΕ, Μπαν Γκι μουν, ενθάρρυνε χθες τον Τ/κ ηγέτη, Ντερβίς Έρογλου, να αδράξει το υφιστάμενο πολιτικό παράθυρο ευκαιρίας για την επίτευξη διευθέτησης στο Κυπριακό.

Στη χθεσινή τους συνάντηση, ο κ. Μπαν εξέφρασε την ελπίδα οι δύο ηγέτες να κάνουν σοβαρά άλματα τους προσεχείς μήνες, αντιλαμβανόμενοι ότι αυτό θα απαιτήσει συμβιβασμούς και από τις δύο πλευρές δήλωσε εκπρόσωπος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών μετά τη συνάντηση που είχε χθες ο ΓΓ με τον κ. Έρογλου στην έδρα του διεθνούς οργανισμού.

Ο Ντερβίς Έρογλου, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο του ΓΓ, εξέφρασε τη δέσμευσή του στην εξεύρεση μιας διευθέτησης, σημειώνοντας ότι πιστεύει πως αυτή μπορεί να επιτευχθεί στο τέλος του 2010 με καλή θέληση, πνεύμα πάρε-δώσε και αμοιβαία πολιτική βούληση και συμβιβασμό.

Την ανάγκη ύπαρξης καταληκτικού χρονοδιαγράμματος στις διαπραγματεύσεις μέχρι το τέλος του έτους και την άρση της λεγόμενης απομόνωσης των Τ/κ ζήτησε από το ΓΓ του ΟΗΕ ο Ντερβίς Ερογλου.

Σε δηλώσεις προς τους δημοσιογράφους, μετά το τέλος της ημίωρης συνομιλίας του με το ΓΓ, ο κ. Ερογλου χαρακτήρισε τη συνομιλία ειλικρινή και σε θετικό πνεύμα.


Έρογλου: "Το κυπριακό δεν μπορεί να συζητείται για πάντα"

Ο κ. Ερογλου υποστήριξε πως η τ/κ πλευρά έχει επιδείξει για χρόνια πολιτική βούληση για λύση. Το ίδιο κάνουμε και τώρα, συνέχισε, παροτρύνοντας τους Ε/κ να αξιοποιήσουν την ευκαιρία που υπάρχει. Η ανάγκη να προχωρήσουμε προς τη λύση πρέπει να τεθεί με πιο ξεκάθαρο τρόπο, είπε.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση για τα χρονοδιαγράμματα, είπε ότι το κυπριακό δεν μπορεί να συζητείται για πάντα.

Ερωτηθείς γιατί αφού βιάζεται για λύση, δεν προβαίνει σε εποικοδομητικές προτάσεις στο περιουσιακό και το εδαφικό, κατά το παράδειγμα του Προέδρου Χριστόφια στη διακυβέρνηση, ο κ. Έρογλου απάντησε ότι ούτε το εδαφικό, ούτε το περιουσιακό έχουν ακόμη συζητηθεί, ενώ ούτε και το κεφάλαιο της διακυβέρνησης έχει ακόμη κλείσει. Αυτή τη στιγμή, συνέχισε, τα μέρη συζητούν το περιουσιακό.

Θέλουμε το περιουσιακό να συζητηθεί χωριστά και να μην συνδεθεί με άλλα ζητήματα, υπονοώντας το εδαφικό.

Δεν θα φτάσουμε σε διευθέτηση αποδεχόμενοι όλα όσα φέρνει στο τραπέζι ο Χριστόφιας. Έχουμε καταθέσει τις απόψεις μας στο περιουσιακό, το ίδιο έκανε κι η ε/κ πλευρά, είπε, διευκρινίζοντας ότι οι επόμενες συναντήσεις θα αφιερωθούν στο κεφάλαιο αυτό.

"Οι Τ/κ είναι το κομμάτι που έχει «απομονωθεί»"

Ο κ. Ερογλου δεν παρέλειψε να μιλήσει για δύο διοικήσεις και δύο δημοκρατίες στην Κύπρο και είπε πως όλοι γνωρίζουν ότι οι Τ/κ είναι το κομμάτι που έχει «απομονωθεί», κατά την έκφραση του.

Είπαμε στο ΓΓ ότι έχουμε προσδοκίες στο θέμα της απομόνωσης. Η απομάκρυνση της απομόνωσης όχι μόνο θα ενθαρρύνει τους Τ/κ, αλλά και θα αποτελέσει κίνητρο προς τους Ε/κ, υποστήριξε.

Στο μεταξύ σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, ο Ντερβίς Έρογλου, δήλωσε ότι επιθυμεί λύση μέχρι το τέλους του έτους και ότι θα πρέπει να τεθεί μια προθεσμία για κατάληξη των συνομιλιών.

Ισχυρίστηκε ακόμα, ότι η ε/κ πλευρά είναι αναγνωρισμένη από την διεθνή κοινότητα και μέλος της ΕΕ και ως εκ τούτου ίσως της συμφέρει το ‘ροκάνισμα’ του χρόνου κάτι που δεν ισχύει για την τ/κ πλευρά καθώς της εφαρμόζεται εμπάργκο, όπως υποστήριξε.

Αναφερόμενος στην λεγόμενη απομόνωση των Τ/κ, ισχυρίστηκε ότι ουδείς μπορεί να την αμφισβητήσει και ισχυρίστηκε ότι η άρση της «απομόνωσης» θα ωθήσει την ε/κ πλευρά σε λύση.

Ο κ. Ερογλου είπε ότι τη στιγμή αυτή συζητείται το περιουσιακό και όχι το εδαφικό ενώ δεν έχει κλείσει και το κεφάλαιο διακυβέρνησης και κατανομής εξουσιών, προσθέτοντας ότι δεν είναι δυνατόν να επιτευχθεί συμφωνία αποδεχόμενοι όλα όσα επιθυμεί ο Πρόεδρος Χριστόφιας.

Πάντως όπως γράφει ο Τ/κ Τύπος, ο κ. Ερογλου φέρεται να πρότεινε στον ΓΓ τριμερή συνάντηση κορυφής μεταξύ του ιδίου, του Προέδρου Χριστόφια και του ΓΓ του ΟΗΕ τον προσεχή Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.
sigmalive

Δημοσίευση σχολίου

 
Top