GuidePedia

0
Φωτιά έχουν πάρει οι φήμες, αναγνώστη μου, που θέλουν τον Μαντέλη να “καίει” κι άλλους πολιτικούς και πρώην υπουργούς για το σκάνδαλο Siemens. Εγώ σε προηγούμενο Κώνειο, σε ενημέρωσα “φωτογραφικά” για όλες τις αποκαλύψεις που “παίζουν” και αμαρτίαν ουκ έχω. Για “γαλάζιους” υπουργούς υπεράνω υποψίας, για νεοκλασικά σπίτια, για εμβάσματα 50 εκατομμυρίων ευρώ από εξοπλιστικά προγράμματα. Άσε τα κουζινικά, τους λεμονοστίφτες και τα τηλεφωνικά κέντρα.
Βεβαίως, δεν γνωρίζω αν θα βρεθούν πολλοί ακόμη, που με περισσό κυνισμό θα ομολογήσουν ότι έχουν πάρει χορηγίες από τη Siemens. Σε κάθε περίπτωση, αυτό που ξέρω ότι ότι οι διαχειριστές των μαύρων ταμείων της γερμανικής εταιρείας, Μιχάλης Χριστοφοράκος και Πρόδρομος Μαυρίδης, έχουν πει ότι οι μίζες προς πολιτικούς έχουν φτάσει τα 100 εκατομμύρια μάρκα. Ένα εκατομμύριο που έχει ομολογήσει ότι πήρε ο Τσουκάτος και 200.000 μάρκα του Μαντέλη, μας κάνουν 1,2 εκατομμύρια μάρκα. Συνεπώς, μας λείπουν ακόμη 98,8 εκατομμύρια...

Έτοιμος για όλα;


Πάντως, μαθαίνω ότι ο πρώην υπουργός Μεταφορών, όπως ακριβώς “κάηκε” από την κατάθεση του κουμπάρου του, Πρόδρομου Τσουγκράνη, έτσι ακριβώς θέλει, όπως μου λένε, να “κάψει” κι άλλους. Όλα θα εξαρτηθούν από τη μεταχείριση που θα έχει από τη Δικαιοσύνη. Αν ακολουθηθεί το τυπικό του πράγματος, τόσο οι ποινικές ευθύνες που έχει ως υπουργός, όσο και το αδίκημα για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος, έχουν παραγραφεί. Οι πρώτες έχουν παραγραφεί στα πέντε χρόνια (δύο Βουλές) και το δεύτερο στα δέκα χρόνια. Όμως, όλα δείχνουν ότι θα του ασκηθεί ποινική δίωξη για παράβαση του νόμου περί πόθεν έσχες και για ξέπλυμα βρόμικου χρήματος (νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες το λένε politically correct...), ακόμη κι αν χρειαστεί να επικαλεστεί η Δικαιοσύνη τη Διεθνή Σύμβαση κατά του ξεπλύματος, που έχει όριο παραγραφής τα 20 και όχι τα 10 χρόνια, όπως η εγχώρια φορολογική νομοθεσία. Τότε, σε διαβεβαιώ, αναγνώστη μου, ότι ο Μαντέλης θα πάρει κι άλλους μαζί του. Δε θα έχει τίποτα να χάσει.


Επιλεκτική “γαλάζια” μνήμη...


Θα έχεις ακούσει, προφανώς, ότι η Νέα Δημοκρατία επιχειρεί να στηριχθεί στις δύο ομολογίες περί μιζών, των Τσουκάτου και Μαντέλη, για να πει ότι το σκάνδαλο Siemens είναι αμιγώς πράσινο. Έστω κι αν ο Λιάπης αποπέμφθηκε για ένα δωρεάν ταξιδάκι με το Χριστοφοράκο. Έστω κι αν ο φυγόδικος πρώην μάνατζερ έχει κατονομάσει τον αποθανόντα ταμία της Ρηγίλλης, Γιάννη Βαρθολομαίο, ως αποδέκτη “χορηγιών”. Έστω κι αν ο Καραβέλας και ο Χριστοφοράκος διέφυγαν επί κυβέρνησης Καραμανλή. Έστω κι αν έχει εμπλακεί η Ντόρα Μπακογιάννη και ο Κυριάκος Μητσοτάκης σε υποθέσεις με τηλεφωνικά κέντρα και λοιπό εξοπλισμό made by Siemens, με εξαιρετικά χαμηλές τιμές ή και τζάμπα. Στην τελική, έστω κι αν πρόσφατα αποκαλύφθηκε μία ευχαριστήρια επιστολή του Κώστα Καραμανλή προς το Μιχάλη Χριστοφοράκο λίγο μετά τις εκλογές του 2004.


Κι όμως... δε φοβάται!


Συνομιλητές του Γιώργου Παπανδρέου, πάντως, με διαβεβαιώνουν ότι ο ένοικος του Μεγάρου Μαξίμου δεν έχει τίποτα να φοβηθεί και αισθάνεται και καλά που ονομαστικοποιούνται οι ευθύνες και “ματώνει”. Εδώ που τα λέμε, εκτός απροόπτου, οι δύο που έχουν ομολογήσει, αλλά και κάποιοι ακόμη που φημολογείται ότι εμπλέκονται, ως πρώην υπουργοί, είναι “τελειωμένα” πολιτικά στελέχη για το ΠΑΣΟΚ. Δεν είναι καν βουλευτές. Αφήνω μόνο μία χαραμάδα για έναν συγκεκριμένο, αν και οι ως τώρα εξηγήσεις του προς το Μαξίμου έχουν κριθεί επαρκείς. Πάντως, αναγνώστη μου, αν ήμουν κι εγώ στη θέση του Γιώργου, νομίζω ότι έτσι θα αντιδρούσα. Την ώρα που θα προσπαθούσα -χέρι χέρι με τον “δεν υπάρχει σάλιο” Ανδρέα Λοβέρδο- να δουλέψω τον κόσμο ότι δεν υπάρχει στο μνημόνιο με την τρόικα η συνταξιοδότηση στα 40 έτη εργασίας και πως “το παλεύω”(sic), όλοι θα ασχολούνταν με το Μαντέλη και δε θα μου άρεσε;


Η οργή του Σημίτη


Μέσα σε όλα αυτά, ζει το δράμα του και ο πρώην πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης. Ξέρεις τι είναι να έχεις βάλει τη χώρα στην ΟΝΕ, να έχεις αφήσει πίσω σου ένα σωρό δημόσια έργα, να έχεις βάλει την Κύπρο στην Ευρώπη (και άλλα πολλά...) -και μάλιστα κυβερνώντας χωρίς κόμμα...- και να σου χαλάνε την υστεροφημία οι Τσουκάτοι και οι Μαντέληδες; Πληροφοριοδότης μου που πέρασε πριν δύο 24ωρα από την Αναγνωστοπούλου, με ενημερώνει ο Σημίτης βγάζει καπνούς από τα αφτιά, από το θυμό του. Κι όταν ακούει το Σαμαρά να λέει (όχι ότι έχει άδικο, πάντως...) πως οι δύο που έχουν ομολογήσει ως τώρα, ήταν “στην αυλή του”, θυμώνει ακόμη περισσότερο. Πάντως, αναγνώστη μου, επειδή θέλω να είμαι τίμιος, οφείλω να επισημάνω ότι ο Σημίτης αντέδρασε και αποδοκίμασε άγρια το Μαντέλη σε χρόνο dt. Ενώ τους τελευταίους 7 μήνες μόνο το προπατορικό αμάρτημα δεν έχουν χρεώσει στον Καραμανλή (και, πράγματι, ίσως να είναι το ΜΟΝΟ που δε φταίει...) και εκείνος είναι στη Ραφήνα και κάνει μπάνια.


Η Άννα και οι σημιτικοί κύκλοι...


Και εκεί που είχε το πρόβλημά του ο Σημίτης, είδε και την Άννα Διαμαντοπούλου (μαθήτριά του και πολιτικό πουλέν του, υπενθυμίζω...) να βγαίνει από το Προεδρικό Μέγαρο, να τη ρωτούν για το αν πρέπει ο Σημίτης να καταθέσει στην εξεταστική για τη Siemens και εκείνη να περιορίζεται μόνο να πει ότι “δε θα υποδείξει στον πρώην πρωθυπουργό τι θα κάνει”. Μίλησα με συνεργάτες του πολιτικού μέντορά της και τους άκουσα ενοχλημένους. “Μα καλά, δεν βρήκε τίποτα άλλο να πει για την κληρονομιά του Σημίτη και το έργο του”, απορούσε εις εξ αυτών, “καρφώνοντας” την υπουργό Παιδείας ως αγνώμονα. Δεν ξέρω αν είναι έτσι, γιατί οι άνθρωποι προχωρούν. Εξάλλου, ακούγοντας τη συγκινητική ομιλία της στην προχθεσινή εκδήλωση που έγινε στη μνήμη του Μιχάλη Παπαγιαννάκη, τής συγχωρώ όλα τα άλλα...


Όταν ο Ραγκούσης ψάχνει απεγνωσμένα τον Παπανδρέου...


Το χθεσινό πρωινό δεν ήταν το πιο ήρεμο της κυβέρνησης. Αν και το παρασκήνιο κρατήθηκε κρυφό, γι' αυτό είμαι εγώ εδώ, αναγνώστη μου. Πληροφορήθηκα από έγκυρες πηγές ότι κατά τις 10 το πρωί της Παρασκευής, ο υπουργός Εσωτερικών, Γιάννης Ραγκούσης, έψαχνε με πολλή επιμονή να μιλήσει με το Γιώργο Παπανδρέου. Ο πρωθυπουργός, όμως, ταξίδευε για την Κομοτηνή και η επικοινωνία δεν ήταν εύκολη. Τι με τον Παμπούκη μίλησε, τι τον Πεταλωτή “γκάζωσε”, μόλις το μεσημέρι κατάφερε να μιλήσει με τον Παπανδρέου. Ο λόγος ήταν απλός: ο Ραγκούσης ήθελε να συζητήσει με τον πρωθυπουργό το ενδεχόμενο να διατηρηθεί η διάταξη του 42% για την εκλογή από την πρώτη Κυριακή νομαρχών και δημάρχων. Θυμίζω ότι το ΠΑΣΟΚ μιλούσε για “νοθεία”, όταν ο Προκόπης Παυλόπουλος, με άδολα και αγνά κριτήρια (λέμε τώρα), θεσμοθέτησε την εν λόγω διάταξη.


Ο φόβος των εκλογών


Πηγή μου που έχει την τιμή να συνομιλεί με το Γιάννη Ραγκούση με ενημερώνει ότι ο υπουργός Εσωτερικών δέχτηκε αφόρητες πιέσεις από το Θόδωρο Πάγκαλο και τον Χρήστο Παπουτσή να διατηρήσει το 42%, μπας και το ΠΑΣΟΚ “καθαρίσει” μερικούς δήμους και νομαρχίες από τον πρώτο γύρο, ήτοι την Κυριακή, 7 Νοεμβρίου. Ούτε και ο ίδιος είχε αντίρρηση, αν εξαιρέσει κανείς ότι θα πρέπει να απολογείται, γιατί κρατά τη διάταξη του Προκόπη, που το ΠΑΣΟΚ είχε αναγάγει σε σίκουελ των “εκλογών βίας και νοθείας” του '61. Εντάξει, χωρίς τη βία.


Κι όμως, θα γίνει...


Ο Παπανδρέου το ίδιο σκέφτηκε, ότι θα πρέπει να απολογηθεί για τη στάση του ως αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Βέβαια, εδώ έχει να απολογηθεί για το “λεφτά υπάρχουν”, στο 42% θα κολλήσουμε; Τελοσπάντων, Παπανδρέου και Ραγκούσης συμφώνησαν να ανέβει το όριο στο 44-45% και ψυχανεμίζομαι ότι κάτι τέτοιο θα γίνει στο τέλος. Ήδη, η σχετική πρόταση αναμένεται να τεθεί σε διαβούλευση από Δευτέρα.


Το “κομπρεμί” Παπανδρέου-Σαμαρά


Όμως, αναγνώστη μου, το παρασκήνιο δεν τελειώνει εδώ. Μαθαίνω ότι Μαξίμου και Ρηγίλλης έχουν διερευνηθεί αλλήλους, με βολιδοσκοπήσεις μεταξύ των συνεργατών του Παπανδρέου και συνεργατών του Σαμαρά και οι διαθέσεις είναι θετικές για τη θέσπιση ως ορίου εκλογής από την πρώτη Κυριακή του 44-45%. Άλλωστε, βολεύει και τους δύο. Κυβερνητική πηγή μου με διαβεβαιώνει ότι “δεν θέλουμε στη δεύτερη Κυριακή σε όλη την Ελλάδα να είμαστε έρμαια του Τσίπρα και της Αλέκας”, ενώ, στην ίδια γραμμή, “γαλάζιος” συνομιλητής μου, ξορκίζει το ενδεχόμενο να εξαρτάται η πρώτη εκλογική μάχη του Σαμαρά από την Ντόρα και τον Καρατζαφέρη. Άσε που στο Μαξίμου έχουν και μια άλλη υποψία: ότι η Αλέκα -και οι ΠΑΣΟΚοαντάρτες μη σου πω- θα πριμοδοτήσουν τους “γαλάζιους” υποψήφιους τη Δεύτερη Κυριακή, στη λογική του “πανελλαδικού δημοψηφίσματος κατά των κυβερνητικών μέτρων”.


Ο Αντώνης πήρε το όπλο του...


Θα αναρωτιέσαι, φαντάζομαι, αναγνώστη μου, γιατί ο Σαμαράς σηκώθηκε πρωί πρωί την Παρασκευή και “αυθορμήτως και αυτοπροαιρέτως” απάντησε όπως απάντησε έξω από τη Ρηγίλλης για το Ρουσόπουλο και τον Βουλγαράκη. Συνεργάτες του προέδρου της Νέας Δημοκρατίας με διαβεβαιώνουν (ορκίζονται οι άνθρωποι, όχι αστεία...) ότι για λόγους που προσωπικά αδυνατώ να κατανοήσω, ο Παπανδρέου θα στήσει διπλές κάλπες το Νοέμβριο και πρέπει η “γαλάζια” αυτοκάθαρση να προχωρήσει γρήγορα, γιατί εξαντλείται ο χρόνος. Είναι απολύτως λογικό εξάλλου: όταν έχεις 160 βουλευτές και έχεις πάρει τόσο φοβερά μέτρα, όσο η κυβέρνηση Παπανδρέου, τι λέει η απλή, κοινή, πολιτική λογική: ότι κάνεις εκλογικό αιφνιδιασμό για να ψάχνεις την αυτοδυναμία στην κάλπη!


Μία νύχτα ήταν αρκετή...


Αν και με διαβεβαιώνουν ότι ο Αντώνης Σαμαράς είχε έναν ήρεμο και μακάριο ύπνο στο σπίτι του στην Κηφισιά, το βράδυ της Πέμπτης προς Παρασκευή, μόνο ως εφιάλτη μπορώ να εξηγήσω την απότομη αλλαγή γραμμής που είχε -και- στο θέμα της κλήτευσης του Κώστα Σημίτη στην εξεταστική για το σκάνδαλο Siemens. Θυμίζω ότι μία ημέρα νωρίτερα, ο Νίκος Δένδιας, αλλά και ο πορτ παρόλ της Νέας Δημοκρατίας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, με ραδιοφωνικές συνεντεύξεις τους (Στο Κόκκινο και Real FM, αντιστοίχως) είχαν πει ότι δεν συντρέχει κανένας λόγος να κληθεί ο Σημίτης στην εξεταστική, παρά την ομολογία Μαντέλη. Μάλιστα, ο “κόκκινος Πάνος” έλεγε ότι “δεν μπορεί να δεχτεί τη λογική της λάσπης στον ανεμιστήρα για πρώην πρωθυπουργούς”, ενώ ο Δένδιας υπογράμμισε: “δεν νομίζω ότι ο κ. Σημίτης ούτε γνώριζε, ούτε μπορεί να βοηθήσει”.


Το τηλεφώνημα που τα άλλαξε όλα!


Κι όμως, το μεσημέρι της Παρασκευής, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της Νέας Δημοκρατίας, Κώστας Τζαβάρας, ενώ βρισκόταν στον Πύργο Ηλείας, όπου εκλέγεται, δέχθηκε ένα τηλεφώνημα. Στην άλλη άκρη της γραμμής ήταν ο Αντώνης Σαμαράς. “Κάλεσε κάμερες και ζήτα την κλήτευση του Σημίτη στην εξεταστική για τη Siemens”, τού είπε ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας. Και ο Τζαβάρας έκανε τη σχετική δήλωση, χαρακτηρίζοντας “απολύτως αναγκαία” τη μαρτυρική κατάθεση του πρώην υπουργού. Και ο Καραμανλής χτύπαγε το κεφάλι του στον τοίχο, σίγουρος ότι τώρα οι ΠΑΣΟΚοι θα ζητήσουν τη δική του κλήτευση ή στην εξεταστική για το Βατοπέδι ή στην υπό συγκρότηση εξεταστική για την οικονομία. Ή και στις δύο...


Ο Καραμανλής εξοργίζεται...


Η οργή του Καραμανλή, όπως μου λέει συνομιλητής του -εκ των παροικούντων στην πλατεία Μαβίλη- ήταν μεγάλη. Και για το Ρουσόπουλο και το Βουλγαράκη, αλλά και για την αλλαγή γραμμής του Σαμαρά σχετικά με το Σημίτη. Κυρίως για το δεύτερο. Η ίδια πηγή με διαβεβαιώνει ότι ο Καραμανλής, αν κληθεί στην εξεταστική για την οικονομία, όχι μόνο θα προσέλθει προσωπικά, αλλά θα υπερασπιστεί και με πάθος την πολιτική του. Θέλω να δω πραγματικά πώς θα το κάνει και τι επιχειρήματα θα χρησιμοποιήσει, αλλά αυτό είναι άλλη κουβέντα. Πάντως, το σχετικό υπόμνημα το ετοιμάζει ήδη για λογαριασμό του ο τελευταίος “τσάρος” (ή μήπως μουζίκος;) του, Γιάννης Παπαθανασίου.


Στην ποδιά του Καραμανλή σφάζονται παλικάρια!


Πάντως, τώρα που ο πρώην πρωθυπουργός αποφάσισε επιτέλους να μιλήσει, με τον έναν τρόπο ή τον άλλο -αυτό δεν έχει αποφασιστεί ακόμη- πληροφορούμαι ότι στο “καραμανλικό” στρατόπεδο σφάζονται παλικάρια για το ποιος είναι ο πιο αυθεντικός εκφραστής του “καραμανλισμού”. Ο Βαγγέλης Αντώναρος παραμένει ο εξ απορρήτων του, αλλά φαίνεται ότι ο Καραμανλής θέλει κι άλλη βοήθεια. Γι' αυτό περνά συχνά-πυκνά την πόρτα της Μαβίλη ο Άρης Σπηλιωτόπουλος, που ούτως ή άλλως δεν έχει και τις καλύτερες των σχέσεων με το Σαμαρά. Ως “φωνή του καραμανλισμού” μιλάει στα ραδιόφωνα και ο Ευριπίδης Στυλιανίδης, που επίσης είναι εκτός οργανογράμματος για τη Ρηγίλλης. Προανήγγειλε, μάλιστα, ότι “ο Καραμανλής θα μιλήσει”. Φυσικά, ο “κομμένος” από το “σαμαρέικο” Προκόπης Παυλόπουλος διεκδικεί παρομοίως ζωτικό χώρο στην αυλή του Καραμανλή. Τέτοιοι ανταγωνισμοί ούτε όταν ήταν υπουργοί... Και να είχε και νόημα πια...


Το γαλατικό χωριό της Ντόρας


Ενημερώθηκες από τους πρώτους, αναγνώστη μου, για το παρασκήνιο των μαζικών αποχωρήσεων “μητσοτακικών” μελών της Νέας Δημοκρατίας στα Χανιά, ενόψει των αυριανών εσωκομματικών εκλογών του κόμματος. Εκτός από τα παραδοσιακά “μητσοτακικά” τζάκια των Μποτωνάκηδων και των Παπαδομανωλάκηδων, το βράδυ της Πέμπτης, σε μία δραματική συνεδρίαση της ΝΟΔΕ Χανίων, περίπου 500 μέλη της Νέας Δημοκρατίας ανακοίνωσαν την αποχώρησή τους από το κόμμα. Τους προέτρεψε γι' αυτό, όπως μαθαίνω, ο πρώην βουλευτής και πάντα δεξί χέρι του Κωνσταντίνου Μητσοτάκη, Στέλιος Νικηφοράκης. Όπως έφευγαν, μάλιστα, πήραν μαζί τους και μία μεγάλη φωτογραφία, από την τεράστια συγκέντρωση που είχε κάνει ο Μητσοτάκης στην πλατεία Συντάγματος, παραμονές των εκλογών του 1993. Κάτι μου λέει ότι ο πυρήνας του νέου κόμματος της Ντόρας θα ξεκινήσει από τα Χανιά. Σαν το γαλατικό χωριό του Αστερίξ.


“Κλειστόν λόγω Σαμαρά”


Εκτός της φωτογραφίας του Μητσοτάκη, οι φλογεροί χανιώτες κλείδωσαν τα γραφεία της ΝΟΔΕ Χανίων και κόλλησαν απέξω μία ταμπέλα, που λέει: “κλειστόν λόγω Σαμαρά”. Το υπονοούμενο είναι σαφές. Στα Χανιά, ο Σαμαράς έχει βρει μετρημένους στα δάχτυλα νεοδημοκράτες που να τον στηρίζουν. Από τις 24 τοπικές οργανώσεις, ψηφοδέλτια για αύριο κατάφεραν να καταρτίσουν μόνο στις 7. Κι αυτά λειψά, όμως, μη νομίζεις. Και πώς θα μπορούσε να είναι αλλιώς. Μαθαίνω ότι στο νομό για το Σαμαρά έχουν μείνει να παλεύουν δύο μόνο στελέχη: ο πρώην βουλευτής Μανούσος Βολουδάκης (που πήγε με το Σαμαρά γιατί όλοι οι άλλοι -Νικηφοράκης, Μαρκογιαννάκης και Σία- ήταν με την Ντόρα) και ο υποψήφιος πρόεδρος ΝΟΔΕ Χανίων, Μανόλης Αλιφιεράκης. Ο οποίος, όλως τυχαίως, ήταν στέλεχος της Πολιτικής Άνοιξης...
NEWSTIME

Δημοσίευση σχολίου

 
Top