GuidePedia

0
Η ταχύτητα είναι η πεμπτουσία του πολέμου, έλεγε το 500 προ Χριστού ο Κινέζος στρατηγός Σουν Τσου, επισημαίνοντας ουσιαστικά τη σημασία αυτού που εμείς σήμερα αποκαλούμε timing.
Είναι από τις πιο κρίσιμες παραμέτρους που η ελληνική κυβέρνηση, παρότι ουσιαστικά βρίσκεται σε πόλεμο με την κρίση, παραγνωρίζει και υποτιμά.

Υπάρχουν υπουργοί που κινούνται αργά, σχεδόν ράθυμα λες και ο χρόνος θα τους περιμένει, τα προβλήματα θα τους περιμένουν και οι λύσεις που θα δοθούν θα είναι ίδιες σήμερα με εκείνες ύστερα από 6 μήνες για παράδειγμα.

Λάθος, τεράστιο λάθος. Ενδεχομένως η μεγαλύτερη απειλή για την υλοποίηση του προγράμματος σταθεροποίησης.

Εξάλλου, τη σημασία του παράγοντα χρόνου επισημαίνει και ο Ντομινίκ Στρος Καν όταν υπογραμμίζει ότι τα μέτρα που έλαβε η χώρα μας θα ήταν λιγότερο οδυνηρά αν είχαν ληφθεί τον περασμένο Φεβρουάριο.

Ας σκεφτούμε λίγο πόσο διαφορετική θα ήταν η κατάσταση αν:

-Επενδύσεις 6 δις ευρώ στην πράσινη οικονομία που λιμνάζουν προωθούνταν από το περασμένο Φθινόπωρο.

-Οι έλεγχοι για φοροδιαφυγή, η δημοσιοποίηση των ονομάτων των φοροφυγάδων και η επίθεση σε όλα τα μέτωπα γίνονταν πριν από μερικούς μήνες θα απέφεραν ασφαλώς έσοδα που ήδη θα υπολογίζονταν στην εκτέλεση του προϋπολογισμού.

-Το ΕΣΠΑ, η ίδρυση επιχειρήσεων χωρίς γραφειοκρατικές διαδικασίες και ο αναπτυξιακός νόμος είχαν ενεργοποιηθεί νωρίτερα.

Υπάρχουν πάμπολλα παραδείγματα που δείχνουν ότι η κυβέρνηση δεν κινείται με την απαιτούμενη ταχύτητα, παρότι έχουμε ήδη μπει σε μία κούρσα κόντρα στο χρόνο, ενώ πολλές φορές φαίνεται να μην μπορεί να διακρίνει το πρωτεύουν από το δευτερεύον.

Εξάλλου στο ίδιο συμπέρασμα καταλήγουν στο Μέγαρο Μαξίμου όταν για να επιταχύνουν το κυβερνητικό έργο σκέφτονται να υιοθετήσουν το μοντέλο των Ολυμπιακών Αγώνων.

Ταυτοχρόνως ας προχωρήσουν και σε ηλεκτροσόκ για να ανεβάσει στροφές η μηχανή.
ΗΜΕΡΗΣΙΑ

Δημοσίευση σχολίου

 
Top