GuidePedia

0
Συγκρατημένη αισιοδοξία επικρατεί στις αγορές μετά την κοινή συνέντευξη Τύπου που πραγματοποίησαν στο Βερολίνο ο πρόεδρος της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn και ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble.

Η συγκρατημένη αισιοδοξία είναι απόρροια κυρίως των δηλώσεων των τριών προαναφερθέντων οι οποίοι δεν προχώρησαν σε λεπτομέρειες όσον αφορά το ακριβές χρονοδιάγραμμα του μηχανισμού στήριξης προς την Ελλάδα. Συγκρατημένη αισιοδοξία όμως καθώς αναμένονται και επίσημες δηλώσεις της Γερμανίδας Καγκελάριου Αγκελα Μέρκελ.

Σε μερικές μέρες θα ολοκληρωθούν οι συζητήσεις στην Αθήνα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας. Παράλληλα, ο Trichet δήλωσε σίγουρος ότι θα υπάρξει καλό αποτέλεσμα.

"Για εμάς, είναι εξαιρετικά σημαντικό να ληφθεί πολύ γρήγορα η απόφαση... αυτό απαιτεί γρήγορη αντίδραση του γερμανικού κοινοβουλίου", συμπλήρωσε.

Strauss-Kahn: "Πρέπει να δράσουμε γρήγορα για την Ελλάδα"

Το πρόγραμμα βοήθειας προς την Ελλάδα πρέπει να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν, δήλωσε ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Dominique Strauss-Kahn, στο πλαίσιο της κοινής συνέντευξης τύπου με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Jean-Claude Trichet και τον υπουργό Οικονομικών της Γερμανίας Wolfang Schaeuble στο Βερολίνο.

«Πρέπει να δράσουμε γρήγορα και δυναμικά, ενώ θα χρειαστεί αρκετός χρόνος για να εξυγιανθούν τα δημόσια οικονομικά της Ελλάδας», τόνισε ο Strauss-Kahn.

Επίσης, ο επικεφαλής του ΔΝΤ έκανε λόγο για πολύ καλή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα, τις οποίες ωστόσο χαρακτήρισε "δύσκολες", και επισήμανε ότι δεν μπορεί να επιτευχθεί συμφωνία χωρίς "πόνο". Παρ΄ όλα αυτά εξέφρασε την πεποίθησή του ότι το πρόβλημα της Ελλάδα θα επιλυθεί, ένα πρόβλημα που όπως χαρακτηριστικά ανέφερε αποτελεί "όχι μόνο πρόβλημα της Ελλάδας, αλλά και ολόκληρης της Ευρώπης".

Σημειώνεται ότι νωρίτερα το Dow Jones Newswires, ανέφερε πως το γερμανικό τηλεοπτικό σταθμό N24 μετέδωσε πως ο επικεφαλής του ΔΝΤ, Strauss Kahn, δήλωσε πως το ποσό του μηχανισμού στήριξης Ε.Ε./ΔΝΤ προς την Ελλάδα ενδέχεται να φτάσει εώς τα 120 δισ. ευρώ σε βάθος τριετίας.

Υπενθυμίζεται ότι το πρωί το Dow Jones Newswires, επικαλούμενο δηλώσεις Έλληνα αξιωματούχου, είχε μεταδώσει ότι το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο εξετάζει την ενίσχυση του «πακέτου» στήριξης προς την Ελλάδα κατά 5-10 δισ. ευρώ, καθώς εγείρονται αμφιβολίες για το αν το προγραμματισμένο ποσό στήριξης ύψους 45 δισ. ευρώ, επαρκεί ούτως ώστε να αποτρέψει τον πλήρη εκτροχιασμό της δημοσιονομικής κρίσης της χώρας. Ωστόσο, ο αξιωματούχος επεσήμανε ότι η Ελλάδα είναι πιθανό να μη χρησιμοποιήσει τα επιπλέον κεφάλαια, αν δοθούν. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι δεν είναι ξεκάθαρο αν το νέο ποσό θα προστεθεί στα κεφάλαια που έχουν ήδη δεσμευτεί να παραχωρήσουν απο κοινού Ε.Ε. και ΔΝΤ ή αν θα είναι αποκλειστικά συμβολή του ΔΝΤ ως αντιστάθμισμα για τυχόν μείωση των κεφαλαίων που θα δοθούν από την Ε.Ε. "Όλα είναι ακόμα πολύ ρευστά. Εάν οι συνεργάτες και οι πιστωτές μας θεωρούν πως απαιτούνται περισσότερα χρήματα για να ηρεμήσουν τελικά οι αγορές και να σταματήσει η πτώση του ευρώ, τότε θα εγκριθούν περισσότερα χρήματα. Αυτό είναι ανάμεσα στις συζητήσεις όλων των εμπλεκόμενων μελών", συμπλήρωσε.

Γερμανός ΥΠΟΙΚ: "Πιθανή απόφαση για την Ελλάδα τη Δευτέρα"

Η Γερμανία είναι έτοιμη να παράσχει γρήγορα τα κεφάλαια που απαιτούνται για τη στήριξη του ελληνικού κράτους, δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας, Wolfgang Schaeuble.


«Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι –αν οι συναντήσεις στην Αθήνα μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης, του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και της Κομισιόν είναι επιτυχείς- να καταλήξουμε σε μια απόφαση όσο το δυνατόν συντομότερο,» δήλωσε ο Schaeuble.


Σύμφωνα με τον Γερμανό υπουργό Οικονομικών, αν οριστικοποιηθεί η συμφωνία το Σαββατοκύριακο με ΔΝΤ, ΕΚΤ και Κομισιόν, η Γερμανία θα είναι σε θέση να ψηφίσει το νομοσχέδιο τη Δευτέρα.

"Ζητάμε υποστήριξη από τα υπόλοιπα κόμματα για μια γρήγορη διαδικασία μέχρι την Παρασκευή. Και θα καταθέσουμε το σχετικό νομοσχέδιο τη Δευτέρα.»

Η οικονομική στήριξη θα δοθεί μέσω της κρατικής τράπεζας KFW διευκρίνισε ο Schaeuble.

Ο ίδιος τόνισε πως η Ευρωζώνη είναι αποφασισμένη να δράσει υπέρ της προστασίας του ευρώ. «Πρόκειται για τη στεθερότητα του νομίσματός μας», είπε. Πλέον, η Γερμανία αναμένει την επιτυχή κατάληξη των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top