GuidePedia

0
Πυρ ομαδόν κατά του Προέδρου Χριστόφια εξαπέλυσαν χθες τα πολιτικά κόμματα, με προεξάρχοντα την ΕΔΕΚ και το ΕΥΡΩΚΟ, κατηγορώντας τον ότι, με τη δήλωσή του υπέρ του Μ.Α.Ταλάτ, «νομιμοποίησε» τις παράνομες εκλογές στα κατεχόμενα, εκτρεπόμενος από το ρόλο του θεματοφύλακα του Συντάγματος.
Έντονες επικρίσεις εναντίον του Προέδρου της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια εξαπέλυσαν χθες ΕΔΕΚ, ΔΗ.ΣΥ. και ΕΥΡΩΚΟ για τη δημόσια τοποθέτησή του υπέρ της υποψηφιότητας του Μ.Α. Ταλάτ στις επικείμενες εκλογές της τ/κ κοινότητας.
ΕΔΕΚ και ΕΥΡΩΚΟ κατηγόρησαν τον Πρόεδρο Χριστόφια ότι, διά της δημόσιας δήλωσής του, «νομιμοποίησε» την παράνομη ενέργεια διεξαγωγής εκλογών στα κατεχόμενα, χαρακτηρίζοντας παράλληλα την ενέργεια του Προέδρου της Δημοκρατίας ως έκπτωση από το εντεταλμένο καθήκον του ως θεματοφύλακα του Συντάγματος και της νομιμότητας.
Από την πλευρά του, ο ΔΗ.ΣΥ., επέκρινε τον Δ. Χριστόφια ότι η δημόσια τοποθέτησή του έφερε ακριβώς τα αντίθετα αποτελέσματα στην τ/κ κοινότητα, θεωρώντας, ταυτόχρονα, ότι η επιλογή του να καταφερθεί, στη συγκεκριμένη περίσταση, εναντίον του συνόλου των ε/κ πολιτικών κομμάτων ήταν άστοχη και λανθασμένη.
To ΔΗ.ΚΟ., εξάλλου, με δήλωση του Εκπροσώπου Τύπου Φώτη Φωτίου, αναφέρθηκε στην επικριτική αναφορά του Προέδρου Χριστόφια σε όσους κάνουν λόγο για ταλατοποίηση του Κυπριακού, υπονοώντας τον Πρόεδρο του ΔΗ.ΚΟ. Μάριο Καρογιάν. Το μήνυμα που ο κ. Καρογιάν ήθελε και θέλει να στείλει, εξήγησε ο κ. Φωτίου, είναι ότι γίνονται κάποιες ενέργειες για να στηριχθεί ο κ. Ταλάτ. «Δεν μπορεί για χάρη της εκλογής του κ. Ταλάτ να θυσιάζουμε την ουσία του Κυπριακού, να θυσιάσουμε θέματα τα οποία θα βρούμε απέναντί μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις», επισήμανε. Συγκεκριμένα:

Γ. Ομήρου: Αδιανόητη ενέργεια
Οδυνηρή έκπληξη και βαθιά θλίψη εξέφρασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου, για τις δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τον Μ.Α. Ταλάτ.
Ο κ. Ομήρου δήλωσε ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ο ανώτατος θεσμικός πολιτειακός παράγοντας, ο θεματοφύλακας του Συντάγματος -όπως επισήμανε- κατά την ανάληψη των καθηκόντων του διαβεβαιώνει πίστη και σεβασμό προς το Σύνταγμα. «Δεν είναι δυνατόν και θέλω να το υπογραμμίσω, να μιλά για εκλογές στα κατεχόμενα, να εκδηλώνει προτίμηση υπέρ υποψηφίου και να εκπέμπει την εικόνα όχι μόνον εντός Κύπρου, αλλά και διεθνώς, μέσα στο διεθνή χώρο, μέσα στον ευρωπαϊκό χώρο, ότι στην Κύπρο γίνεται μια εκλογική διαδικασία, την οποία αυτοπροσδιορίζουν οι αρχές των κατεχομένων ως εκλογή προέδρου τής ούτω καλούμενης Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου».
Πρόκειται, επεσήμανε ο κ. Ομήρου, για μια παράνομη και αποσχιστική ενέργεια, καταπάτηση του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας και κατάφωρη παραβίαση προνοιών του Συντάγματος. Τα ψηφίσματα 541 και ειδικά το 550 του ΣΑ των ΗΕ, πρόσθεσε, ορίζουν με κατηγορηματικότητα ότι όλες οι πράξεις του παράνομου μορφώματος στα κατεχόμενα είναι άκυρες και δεν παράγουν κανένα νομικό αποτέλεσμα. «Είναι δυνατόν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλά για εκλογές στα κατεχόμενα και να τοποθετείται υπέρ συγκεκριμένου υποψηφίου; Αν το έκανε κάποιος απλός πολίτης, ακόμα και κάποιος από την πολιτική ζωή που δεν έχει θεσμικό πολιτειακό ρόλο, θα μπορούσε να συγχωρεθεί».


«Ο Πρόεδρος προέβη σε έκπτωση»
Ως εκ τούτου, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την έντονη διαφωνία του με αυτού του είδους δηλώσεις και πολιτικές συμπεριφορές, οι οποίες -υπέδειξε- ευνοούν ενέργειες από το εξωτερικό που πλήττουν την κυπριακή υπόθεση. «Διότι, πώς θα διαμαρτυρηθούμε, και θα είμαστε πειστικοί, για τις προσπάθειες του κ. Φούλε για νομιμοποίηση του απευθείας εμπορίου με τα κατεχόμενα;» διερωτήθηκε.
Ερωτηθείς, εάν έχει δικαίωμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να εκδηλώνει προτίμηση σε κάποιον από τους Τ/κ υποψηφίους, απάντησε ότι «έχει κάθε δικαίωμα να έχει τις προτιμήσεις του, αλλά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν είναι δυνατόν να μιλά για εκλογές στα κατεχόμενα, τη στιγμή που γίνεται αυτοπροσδιορισμός από τις κατοχικές αρχές, ότι αυτές οι εκλογές είναι εκλογές για την ανάδειξη του ούτω καλούμενου προέδρου της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ. Ή υπερασπιζόμαστε τη νομιμότητα, τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, το Σύνταγμα ως ασπίδα και θώρακα της Κυπριακής Δημοκρατίας και της νομιμότητας, ή κάνουμε εκπτώσεις. Και αυτό που έγινε χθες είναι έκπτωση».

Η Άγκυρα αποφασίζει…
Ερωτηθείς, εάν ο ίδιος έχει προτιμήσεις, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι ο ίδιος δεν μπαίνει σε αυτήν τη λογική. Μπορεί, πρόσθεσε, να έχει την οποιαδήποτε άποψη, αλλά «εγώ γνωρίζω πολύ καλά, όπως γνωρίζει και ο κυπριακός λαός, ότι οι πολιτικές καθορίζονται από την Άγκυρα». Παρέπεμψε δε στο συνομοσπονδιακό, όπως είπε, έγγραφο που ετοιμάστηκε στην Άγκυρα και το οποίο κατέθεσε ο κ. Ταλάτ, «ως κομιστής, και το είπε ο άνθρωπος… Κομίζω ένα έγγραφο που ετοιμάστηκε στην Άγκυρα».
Ο κ. Ομήρου εξήγησε, παράλληλα, ότι δεν λέει πως δεν υπάρχει διαφορά μεταξύ των κ. Έρογλου και Ταλάτ, αλλά υπέδειξε ότι πρέπει να μείνουμε στην ουσία. Και «η ουσία είναι ότι γίνονται παράνομες εκλογές, είναι αποσχιστική ενέργεια». Δεν είναι δυνατόν ο θεματοφύλακας του Συντάγματος να αναφέρεται σε «εκλογές» και προτιμήσεις, πρόσθεσε.
Σε ερώτηση, εάν θεωρεί ότι με τη χθεσινή του δήλωση ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υποβαθμίζει το αξίωμα του Προέδρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι απαιτεί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπερασπίζεται τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να μην αναφέρεται σε αποσχιστικές ενέργειες, κατά τρόπον που να δίνουν επίφαση νομιμότητας στην παράνομη διαδικασία που βρίσκεται σε εξέλιξη στα κατεχόμενα.
Ερωτηθείς, τέλος, εάν τον εξέπληξε η συγκεκριμένη στάση του Προέδρου, ο κ. Ομήρου είπε ότι ο ίδιος και το κόμμα του είναι απογοητευμένοι. «Και πάλι, δυστυχώς, δικαιωνόμαστε ως προς την επιλογή μας να τερματίσουμε τη συμμετοχή μας στη διακυβέρνηση», τόνισε.

Δ. Συλλούρης: Ξεπέρασε τα εσκαμμένα ο Πρόεδρος
Ο Πρόεδρος του ΕΥΡΩΚΟ Δημήτρης Συλλούρης εξαπέλυσε σφοδρή επίθεση κατά του Προέδρου Χριστόφια, κατηγορώντας τον ότι, με τις ενέργειές του, ξεπέρασε τα εσκαμμένα και προσέδωσε νομιμότητα στις ψευδοεκλογές των κατεχομένων.
«Ο κ. Χριστόφιας ξεπέρασε τα εσκαμμένα και οι απαράδεκτες αναφορές και ενέργειές του χθες στον Λιμνίτη έχουν προσδώσει νομιμότητα στις ψευδοεκλογές στα κατεχόμενα, αναδεικνύοντας ως νομιμοφανή την αποσχιστική ενέργεια των Τ/κ να ανακηρύξουν ως κράτος τις κατεχόμενες περιοχές της Κυπριακής Δημοκρατίας», επισήμανε ο κ. Συλλούρης, υπενθυμίζοντας ότι «με το ψήφισμα 550, το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ δεν αναγνωρίζει ούτε το ψευδοκράτος, ούτε τις λεγόμενες εκλογές του».
Η διαδικασία της ψηφοφορίας στα κατεχόμενα, συνέχισε ο κ. Συλλούρης, πρέπει να αντικρισθεί ως μια παράνομη πράξη, συνέχιση της παρανομίας της εισβολής και της κατοχής, σημείωσε, προσθέτοντας ότι «ο κ. Χριστόφιας ζει με την ψευδαίσθηση, ότι ο δήθεν διαλλακτικός Ταλάτ πρέπει να επανεκλεγεί. Ο κ. Χριστόφιας ξεχνά πως ο Ταλάτ έχει δηλώσει επανειλημμένα την υποταγή του στην Τουρκία και μάλιστα πρόσφατα κατέθεσε έγγραφο στις συνομιλίες, ομολογώντας ότι αυτό στάλθηκε από την Άγκυρα».


Χ. Γεωργιάδης: Άστοχη εμπλοκή…
Έντονα επικριτικός έναντι της τοποθέτησης υποστήριξης του Προέδρου Χριστόφια προς τον Μ.Α.Ταλάτ ήταν και ο ΔΗ.ΣΥ. Το κόμμα της μείζονος αντιπολίτευσης, διά του Εκπροσώπου Τύπου Χάρη Γεωργιάδη, επέκρινε τον Δ. Χριστόφια ότι με τη δήλωσή του υπέσκαψε, στην ουσία, την «επανεκλογή» του κ. Ταλάτ, διότι τείνει να δημιουργήσει ρεύμα εναντίον του. Εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενδιαφερόταν πραγματικά για την «επανεκλογή» του Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, θα έπρεπε να είχε συνεκτιμήσει το ενδεχόμενο, η δημόσια τοποθέτησή του να έχει ακριβώς το αντίθετο αποτέλεσμα, επισήμανε ο κ. Γεωργιάδης.
Ο κ. Γεωργιάδης καυτηρίασε, επίσης, την επιλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας «εκείνη τη μέρα από εκείνο το χώρο, σε μια κατά τα άλλα σημαντική και θετική ευκαιρία, να επιλέξει από τη μια, στην παρουσία του κ. Ταλάτ, του ΟΗΕ αλλά και ξένων πρέσβεων, να επιτεθεί εναντίον του συνόλου, ουσιαστικά, των ε/κ πολιτικών κομμάτων και από την άλλη να επιχειρήσει αυτήν την κατά τα άλλα άστοχη, κατά την άποψή μου, εμπλοκή στην ‘εκλογική’ διαδικασία στην τ/κ κοινότητα».
Ο κ. Γεωργιάδης υπενθύμισε, ακόμα, πως ο ΔΗΣΥ κατ’ επανάληψιν έχει προειδοποιήσει, τα τελευταία δύο χρόνια, για το ενδεχόμενο ανατροπών στην τ/κ κοινότητα, υπογραμμίζοντας ότι «τα ευνοϊκά πολιτικά δεδομένα και συγκυρίες διασφαλίζονται μέσω της ολοκληρωμένης και αξιόπιστης στρατηγικής, της ορθής εκτίμησης των χρονικών οροσήμων και της σωστής διαπραγματευτικής τακτικής. Και όχι βεβαίως με δημόσιες τοποθετήσεις που απευθύνονται στην ελληνοκυπριακή κοινή γνώμη».


Φ. Φωτίου: Στο βωμό της εκλογής Ταλάτ…
Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗ.ΚΟ. Φ. Φωτίου σχολίασε το θέμα της ταλατοποίησης, στο οποίο έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.
«Εγώ θέλω να αναφερθώ στο θέμα της ταλατοποίησης, στο οποίο έκανε αναφορά ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, γιατί αυτή η ορολογία είχε διατυπωθεί από τον Πρόεδρο του κόμματός μου. Το μήνυμα που ο κ. Καρογιάν ήθελε και θέλει να στείλει είναι ότι γίνονται κάποιες ενέργειες για να στηριχθεί ο κ. Ταλάτ. Δεν μπορεί για χάρη της εκλογής του κ. Ταλάτ να θυσιάζουμε την ουσία του Κυπριακού, να θυσιάσουμε θέματα τα οποία θα βρούμε απέναντί μας στις απευθείας διαπραγματεύσεις. Σίγουρα και οι εκλογές που γίνονται στα κατεχόμενα είναι ψευδοεκλογές και είναι παράνομες, όμως δεν είναι ούτε ο κ. Ταλάτ, ούτε ο κ. Έρογλου που θα λύσουν το Κυπριακό. Και το λέω, γιατί το κέντρο λήψης απόφασης βρίσκεται στην Άγκυρα», επισήμανε ο Φ. Φωτίου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top