GuidePedia

0
Αίσθηση προκάλεσε η χθεσινή δήλωση του επικεφαλής του Οργανισμού Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους (ΟΔΔΗΧ), κ. Π. Χριστοδούλου, σύμφωνα με τον οποίο θα ήταν καλύτερα για την Ελλάδα αν δεν είχε ανακοινωθεί ο μηχανισμός στήριξης της χώρας από την Ευρώπη.
«Αν δεν υπήρχε η συζήτηση για το ΔΝΤ και τα πακέτα στήριξης, θα είχαμε την ησυχία μας και θα ήμασταν σε θέση να προχωρήσουμε σε εκδόσεις και να έχουμε μια εύρυθμη λειτουργία της αγοράς», υποστήριξε ο κ. Χριστοδούλου στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυο CNBC.
Η εν λόγω παρέμβαση δημιουργεί πολλά ερωτηματικά, δεδομένου του ότι η κυβέρνηση ζητούσε επιμόνως πριν από τη Σύνοδο Κορυφής της 25ης Μαρτίου, να καταλήξουν οι Ευρωπαίοι εταίροι σε μία απόφαση στήριξης της Ελλάδας. Και μάλιστα έγινε μία μέρα μετά την επίσημη στήριξη του κ. Χριστοδούλου για το έργο του, από τον κυβερνητικό εκπρόσωπο κ. Γ. Πεταλωτή.
Ο κ. Χριστοδούλου υποστήριξε ότι όλη η συζήτηση για το μηχανισμό βοήθειας έχει κάνει περισσότερο κακό παρά καλό, καθώς μετά την έκδοση του 10ετούς ομολόγου στις αρχές Μαρτίου, ξεκίνησε η αποκλιμάκωση των spreads, τάση που αντιστράφηκε μετά τη συζήτηση για τη συμμετοχή του ΔΝΤ και το ευρωπαϊκό πακέτο στήριξης.
Μάλιστα, σημείωσε πως η συμφωνία «δεν είχε κανένα αντίκτυπο» στην έκδοση του 7ετούς ομολόγου της Μεγάλης Δευτέρας, αν και έχει απομακρύνει πιθανούς κινδύνους στην αναχρηματοδότηση του ελληνικού χρέους, προσθέτοντας πως η Ελλάδα «δεν σχεδιάζει να κάνει χρήση της συμφωνίας και θέλει να προχωρήσει μόνη της».
Πέραν αυτών, ο επικεφαλής του ΟΔΔΗΧ ανέφερε ότι υπάρχει κάποιο συγκεκριμένο επίπεδο των spreads, στο οποίο η χρηματοδότηση γίνεται δυσβάσταχτη. «Δεν είμαστε σίγουροι ποιο σημείο είναι αυτό ή σε ποιο κόστος είναι αυτό, αλλά σε κάποιο σημείο δεν μπορούμε απλά να λέμε «θα πληρώσω περισσότερο». Από ένα σημείο και μετά, όσο περισσότερο πληρώνεις, τόσο λιγότερο ελκυστικός γίνεσαι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Χριστοδούλου.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top