GuidePedia

0
Χασούρα έγραψαν οι κερδοσκόποι που πόνταραν σε πτώση των τιμών των εικοσαετών ομολόγων και πουλούσαν τους προηγούμενους μήνες ελληνικά «χαρτιά» χωρίς να τα έχουν στην κατοχή τους.
Προκειμένου να καλύψουν τις «γυμνές» sort θέσεις τους- όπως ονομάζεται η τακτική πώλησης ομολόγων που δεν βρίσκονται στην κατοχή του πωλητή
- αναγκάστηκαν να αγοράσουν από τον Οργανισμό Διαχείρισης Δημοσίου Χρέους εικοσαετή ομόλογα, με σημαντική χασούρα για τα χαρτοφυλάκιά τους, σε τιμές καθορισμένες από το Ελληνικό Δημόσιο μακράν των στόχων πτώσης που είχαν θέσει. Από την άλλη πλευρά το Δημόσιο δανείστηκε 390 εκατ. ευρώ με επιτόκια κατά τουλάχιστον μισή μονάδα χαμηλότερα σε σχέση με το αν οι κερδοσκόποι δεν έπεφταν στην... ανάγκη του.

Το στόρι των εικοσαετών ομολόγων έχει ιστορία έξι και πλέον μηνών, όταν οι διεθνείς κερδοσκόποι ενορχηστρωμένα εξαπέλυσαν επίθεση στην ελληνική αγορά ομολόγων. Με τα σενάρια χρεοκοπίας της χώρας στο αποκορύφωμα και την ελληνική αγορά ομολόγων να σφυροκοπείται, «επενδυτές» θεώρησαν καλή κίνηση την επένδυση στην πτώση των τιμών (και) των εικοσαετών ομολόγων λήξης 2022 (έχουν εκδοθεί τον Οκτώβριο του 2002). Έτσι, δανείστηκαν από θεσμικούς που είχαν στην κατοχή τους αυτούς τους τίτλους και τους πούλησαν, προσδοκώντας πως όταν έρθει η ώρα να επιστρέψουν τους δανεικούς τίτλους, οι τιμές θα έχουν υποχωρήσει περαιτέρω και οι ίδιοι θα καρπωθούν το κέρδος. Τα πονταρίσματα όμως δεν βγήκαν και όταν οι «σορτάκηδες» αποπειράθηκαν να αγοράσουν ελληνικά εικοσαετή ομόλογα δεν έβρισκαν πωλητές. Έτσι, άρχισαν να πέφτουν οι «καμπάνες», τα πρόστιμα αθέτησης της υποχρέωσης επιστροφής των τίτλων από τους δανειστές, με αποτέλεσμα το παιχνίδι να τους κοστίζει πολύ ακριβά. Η δική τους χασούρα όμως έφερνε έντονες διαταραχές στην ελληνική αγορά ομολόγων, όπου οι βασικοί διαπραγματευτές αγοράς (τράπεζες) που διενεργούν τις αγοραπωλησίες ομολόγων απειλούσαν να σταματήσουν να τιμολογούν τα εικοσαετή ομόλογα, σύμφωνα με αρμόδιο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών.

Η ελληνική απάντηση
Στον γρίφο αυτό, που επηρεάζει τη λεγόμενη «καμπύλη απόδοσης» των ελληνικών ομολόγων, ήρθε να δώσει απάντηση ο ΟΔΔΗΧ. Προχώρησε χθες σε επανέκδοση των εικοσαετών ομολόγων που λήγουν το 2022 και με δημοπρασία στην οποία το Ελληνικό Δημόσιο έθεσε τους κανόνες (τιμή 99,05 μονάδες και απόδοση 5,9%) εμφανίστηκε έτοιμος να διαθέσει εικοσαετή ομόλογα έως 1 δισ. ευρώ. Τελικά πωλήθηκαν ομόλογα αξίας 390 εκατ. ευρώ, που πρακτικά σημαίνει πως το Δημόσιο δανείστηκε το ποσό αυτό για 12 χρόνια (έως το 2022) με 5,9% ή περίπου μισή μονάδα χαμηλότερα από τη χθεσινή απόδοση του δεκαετούς ομολόγου 6,45%.

Από την άλλη πλευρά, οι «σορτάκηδες» υπέστησαν μεγάλη χασούρα, αφού δεν τους βγήκε το παιχνίδι, πλήρωσαν πρόστιμα σε αυτούς από τους οποίους είχαν δανειστεί τους τίτλους, αλλά «διευκολύνθηκαν» υπό μία έννοια από τον ΟΔΔΗΧ, αφού έστω και με αυξημένο κόστος βρήκαν να καλύψουν τις ανοιχτές θέσεις τους. «Το πρόβλημα που δημιουργούσαν στην ελληνική αγορά ομολόγων θα ήταν μεγαλύτερο αν εξακολουθούσαν να παραμένουν ανοιχτοί», υποστηρίζουν από το υπουργείο Οικονομικών συμπληρώνοντας πως «αυτοί έχασαν και το Δημόσιο δανείστηκε με χαμηλότερο επιτόκιο και εύκολα 390 εκατ. ευρώ».

Δημοσίευση σχολίου

 
Top