GuidePedia

0
Αριστοτελία Πελώνη
ΓΙΑ ΔΕΥΤΕΡΗ φορά μέσα σε λίγους μήνες, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (ΕΔΑΔ) καταδίκασε χθες την Τουρκία, ανοίγοντας τον δρόμο σε Έλληνες πολίτες να διεκδικήσουν περιουσίες από το τουρκικό κράτος.
Η υπόθεση Αγνίδη κατά Τουρκίας αφορούσε επτά ακίνητα στην Πρίγκιπο, τα οποία ο εκλιπών- Τούρκος υπήκοος- είχε προσπαθήσει μάταια να κληροδοτήσει στη σύζυγο και την κόρη του, Ελληνίδες υπηκόους. Η χθεσινή απόφαση του ΕΔΑΔ καταδίκασε την Τουρκία στην υπόθεση Αγνίδη για παραβίαση του δικαιώματος στην περιουσία και καλεί τις δύο πλευρές να έρθουν σε συνεννόηση για τη μορφή της αποζημίωσης.
Η υπόθεση αφορά την αμφισβήτηση του κληρονομικού δικαιώματος επί ακινήτων που βρίσκονται στην Τουρκία, λόγω της ελληνικής υπηκοότητας του δικαιοπαρόχου τους, κατ΄ επίκληση της αρχής της αμοιβαιότητας, η οποία μάλιστα έγινε 50 χρόνια μετά τον θάνατο του κληρονομουμένου κι ενώ για μισό αιώνα η οικογένεια πλήρωνε φόρο ακίνητης περιουσίας στο τουρκικό κράτος!

«Επιβεβαιώνεται και πάλι το κληρονομικό δικαίωμα Ελλήνων πολιτών σε ακίνητες περιουσίες στην Κωνσταντινούπολη και ενισχύεται η βάση για τη θετική έκβαση και άλλων αντίστοιχων υποθέσεων. Όπως και σε προηγούμενες σχετικές υποθέσεις, η ελληνική κυβέρνηση παρενέβη ενεργά στην υπόθεση με την αποστολή γραπτών παρατηρήσεων», ανέφερε σε ανακοίνωσή του ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών Γρ. Δελαβέκουρας.
Υπενθυμίζεται ότι πριν από μερικούς μήνες, το ΕΔΑΔ δικαίωσε- ύστερα από 18χρονο δικαστικό μαραθώνιο- για ανάλογη υπόθεση τους αδελφούς Φωκά εναντίον της Τουρκίας, Έλληνες υπηκόους που ζουν στην Κατερίνη και οι οποίοι είχαν υιοθετηθεί από επιφανή μέλη της ελληνικής ομογένειας στην Κωνσταντινούπολη. Τόσο αυτή όσο και η χθεσινή απόφαση δημιουργεί δεδικασμένο για χιλιάδες ακίνητα ελληνικών περιουσιών, τα οποία δεσμεύθηκαν κατά καιρούς από το τουρκικό κράτος και ο αριθμός των οποίων εκτιμάται στα 11.900.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top