GuidePedia

0
Οι αντιφατικές εκτιμήσεις των οίκων αξιολόγησης δεν είναι παράδοξο φαινόμενο ούτε συμβαίνει για πρώτη φορά. Αντίθετες εκτιμήσεις όμως με διαφορά μίας ημέρας, είναι ένα εντυπωσιακό γεγονός, αν συνυπολογίσει κανείς ότι οι διεθνείς αγορές βασίζονται σε συγκεκριμένα στοιχεία προκειμένου να προβούν σε κρίσιμες ανακοινώσεις που αφορούν πιστοληπτική ικανότητα τραπεζών.
Ετσι το μεσημέρι ανακοινώθηκε ότι ο οίκος αξιολόγησης "Φιτς" (Fitch) υποβάθμισε σε ΒΒΒ από ΒΒΒ+ τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική αξιολόγηση των τραπεζών: Εθνική, Αlpha, Εurobank και Πειραιώς.
Σύμφωνα με τους αναλυτές η υποβάθμιση υποδηλώνε την εκτίμηση του "Φίτς" ότι τόσο το διαθέσιμο ενεργητικό αλλά και η κερδοφορία των συγκεκριμένων τραπεζών θα δεχθούν νέες πιέσεις κυρίως λόγω των αναμενόμενων σημαντικών δημοσιονομικών προσαρμογών στην Ελλάδα.
Ο "Φίτς" εκτιμά ότι η δημοσιονομική στενότητα που εκτιμάται ότι θα προκληθεί από τα μέτρα σταθερότητας και ανάπτυξης θα έχει σημαντικές επιπτώσεις στην πραγματική οικονομία επηρεάζοντας αρνητικά τη ζήτηση για χορηγήσεις, ενώ θα επηρρεάσει και τα ενεργητικά των συγκεκριμένων τραπεζών, οδηγώντας σε υψηλότερο κόστος τα πιστωτικά κεφάλαια που μπορούν να λάβουν.
Αυτό με την σειρά του θα οδηγήσει σε επιδείνωση της κερδοφορίας τους αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο "Φίτς".
Παράλληλα ο οίκος υποβάθμισε και τη βραχυπρόθεσμη αξιολόγηση των τραπεζών σε F3 από F2, ανακοινώνει πως και όλα τα χρηματοοικονομικά εργαλεία τους υποβαθμίζεται κατα μία κλίμακα.
Εν γένει, ο οίκος αξιολόγησης αναφέρει ότι η κερδοφορία των τραπεζών αναμένεται να επηρεαστεί και από το υψηλότερο κόστος χρηματοδότησης και τις πιέσεις ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι τράπεζες.
Ικανοποιητικό το κεφάλαιο των τραπεζών για την UBS
Σε αντίθετη, αλλά όχι και πλήρως ικανοποιητική αξιολόγηση όμως προχώρησε χθες η ελβετική τράπεζα UBS.
Εκτιμά ότι οι ελληνικές τράπεζες βρίσκονται σε σχετικά καλό σημείο ώστε να αντιμετωπίσουν το εγχώριο περιβάλλον, ενώ διαθέτουν ικανοποιητικό ύψος κεφαλαίων, καλή ρευστότητα διαχειρίσιμο χαρτοφυλάκιο μη εξυπηρετούμενων δανείων και ευρεία περιθώρια προ-προβλέψεων.
Ωστόσο ο οίκος στο χθεσινό δεύτερο μέρος της αναφοράς του για το θέμα επαναλαμβάνει ότι η Ελλάδα βρίσκεται σε δύσκολη θέση, ωστόσο όμως η κυβέρνηση έχει και τη βούληση και την ικανότητα να περάσει τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις συμπληρώνοντας όμως ότι ο κύκλος της χρηματοοικονομικής διόρθωσης θα είναι κατά πάσα πιθανότητα μακρύς.

Η τώρα ή ποτέ για Προβόπουλο

Σε παρουσίαση βιβλίου απόψε ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας τόνισε ότι στη συγκεκριμένη οικονομική συγκυρία όπου το έλλειμμα της χώρας έχει φθάσει σε ιστορικά πρωτόγνωρα επίπεδα, η κρίση μπορεί να αποτελέσει ευκαιρία για την πραγματοποίηση των αναγκαίων μεταρρυθμίσεων και όχι απλώς για συζήτηση σχετικά με αυτές.

Προειδοποίησε δε ότι σε αντίθετη περίπτωση το κόστος θα είναι τεράστιο.

Η υπουργός οικονομίας Λ.Κατσέλη από την πλευρά της, τόνισε ότι η ανταγωνιστικότητα της χώρας μας από το 1995 έως το 2008 επιδεινώθηκε, όπως άλλωστε συνέβη και στην Πορτογαλία και καθώς το 1995 και οι δύο χώρες ήταν ουραγοί στους δείκτες ανταγωνιστικότητας, το γεγονός αυτό προδίκασε σε μεγάλο βαθμό και την εξέλιξη τους.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top