GuidePedia

0
Ούτε μια, ούτε δύο, ούτε τρεις… αλλά 79 (!) φορές οι Τούρκοι μέσω ασυρμάτου έστελναν προειδοποιητικά μηνύματα σε λιθουανικό ελικόπτερο ότι πετάει κοντά σε τουρκικό εναέριο χώρο.
"Προσοχή, πλησιάζεις τουρκικό εναέριο χώρο" ήταν η μόνιμη επωδός των πληρωμάτων των τουρκικών ραντάρ που βρίσκονται στο Τσανάκαλε προς το πλήρωμα του ελικοπτέρου.
Το λιθουανικό ελικόπτερο είχε απογειωθεί από την Αλεξανδρούπολη και για λογαριασμό της FRONTEX, της ευρωπαικής δύναμης που επιτηρεί τα σύνορα κατά της λαθρομετανάστευσης, εκτελούσε περιπολία πάνω από τον Έβρο. Κατευθυνόταν προς το Σουφλί από όπου θα επέστρεφε και πάλι στη βάση του, στην Αλεξανδρούπολη.

Καθ’ όλη τη διάρκεια της πτήσης, οι λιθουανοί πιλότοι ήταν ιδιαιτέρως προσεκτικοί και πετούσαν πάντοτε εντός του ελληνικού FIR.
Όμως για περίπου μισή ώρα από τις 23:52 έως και τις 00:19 και ενώ πετούσαν στα 800 πόδια έγιναν αυτήκοες μάρτυρες της …υστερίας των Τούρκων καθώς όπως προείπαμε δέχθηκαν 79 κλήσεις, μέσω ασυρμάτου, από τα ραντάρ των γειτόνων.
Όπως ήταν φυσικό, και με δεδομένο ότι δεν υπήρξε καμία παραβίαση του τουρκικού εναέριου χώρου, οι λιθουανοί χειριστές συνέχισαν την αποστολή τους ολοκληρώνοντας την περιπολία τους.
Ωστόσο επιτελείς του ΓΕΕΘΑ εκφράζουν τον προβληματισμό τους για τη στάση της Άγκυρας, που εκδηλώνεται αυτήν τη φορά όχι στα «συνήθη» μέρη αλλά στην περιοχή της Θράκης.

Δημοσίευση σχολίου

 
Top