GuidePedia

0
«Κλείδωσαν» οι αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων, που σταδιακά θα γίνεται με βάση το σύνολο του ασφαλιστικού βίου. Το θέμα βρέθηκε σήμερα στο επίκεντρο της συνεδρίασης της επιτροπής ειδικών για το ασφαλιστικό, η οποία την ερχόμενη Τρίτη ολοκληρώνει το έργο της.
Σύμφωνα με πληροφορίες πέντε είναι οι βασικές ρυθμίσεις που προωθεί το υπουργείο Εργασίας:
1.Η βασική σύνταξη θα χορηγείται μόνο με τη συμπλήρωση του 65ου έτους, ενώ το ΕΚΑΣ θα λειτουργεί διορθωτικά. Αυτό πρακτικά σημαίνει πως όσοι «αποχωρήσουν» νωρίτερα θα παίρνουν μόνο την αναλογική σύνταξη, που θα αντιστοιχεί στα χρόνια εργασίας τους
.
2.Η βασική σύνταξη -που με τα σημερινά δεδομένα θα είναι 360 ευρώ- θα αρχίσει να καταβάλλεται το 2018.Το ποσό θα είναι σταθερό και θα αναπροσαρμόζεται σύμφωνα με τον πληθωρισμό.
3.Το ύψος της ανταποδοτικής σύνταξης, θα εξαρτάται από τον χρόνο ασφάλισης και τις εισφορές. Η βάση υπολογισμού της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με συγκεκριμένους συντελεστές, οι οποίοι θα αυξάνονται όσο περνάνε τα χρόνια. Τη μεγαλύτερη προσαύξηση θα παίρνουν οι ασφαλισμένοι μετά τη συμπλήρωση 32 ετών ασφάλισης.
4.Ο υπολογισμός της σύνταξης θα γίνεται σύμφωνα με τις εισφορές που έχει καταβάλλει ο ασφαλισμένος στο σύνολο του εργασιακού του βίου. Ένα από τα σενάρια που εξετάζονται είναι αρχικά-δηλαδή το 2018-να λαμβάνονται υπόψη οι εισφορές της τελευταίας δεκαπενταετίας και σταδιακά να «περάσουμε» στο σύνολο του εργασιακού βίου.

5.Θα τεθεί πλαφόν στο ύψος της ανώτερης σύνταξης που θα δικαιούνται οι ασφαλισμένοι

Δημοσίευση σχολίου

 
Top